Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 193 keittokirjaan.
OHJE Albert Franch Sunyer KUVA Tuomas Kolehmainen

Baskimaan juustokakku on jälkiruokaklassikko, joka on pelkkää pehmeää täytettä ilman pohjaa. Punaviinissä haudutetut mustaherukat täydentävät hyvin perinteistä reseptiä.

Oletko järjestämässä syksyllä juhlia? Jos mietit sopivan syksyistä kakkua tarjottavaksi, tämä juustokakku saattaa olla juuri sitä mitä etsit.

Kyseessä on ilman pohjaa valmistettava paistettu Baskimaan juustokakku, jonka pinta on tarkoituksella tummanpuhuvan palanut. Kakkuun tuleva tuorejuusto kannattaa ottaa ajoissa huoneenlämpöön, jotta siitä tulee helpommin käsiteltävää.

Kakun valmistus on todella yksinkertaista, mutta hieman aikaa vievää. Mitään ei tarvitse erikseen vaahdottaa tai vaivata, vaan kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa keskenään. Kakkua paistetaan uunissa 40 minuuttia, mutta sen jälkeen kakun täytyy antaa jäähtyä raollaan olevassa uunissa huoneenlämpöiseksi, jotta se ei lässähdä.

Punaviinissä maustuneet happamanmakeat mustaviinimarjat ovat täydellinen yhdistelmä makealle ja tuhdille kakulle, ja ne valmistuvat kakun kypsyessä.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
45 min + kypsennys 3–4 t
Vaikeustaso
Helppo

Baskimaan poltettu juustokakku ja punaviinissä haudutetut mustaherukat

Ainekset

1
kg
tuorejuustoa (rasvaa vähintään 20 %)
dl (400 g)
sokeria
7
kananmunaa (M-koko)
1
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
kuohukermaa
PUNAVIINISSÄ HAUDUTETUT MUSTAHERUKAT
500
g
mustaherukoita
3
dl
täyteläistä punaviiniä
2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 210 asteeseen. Vuoraa iso (Ø 28 cm) irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla niin, että se ulottuu ylös reunoille saakka.

  2. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja kananmunat hyvin kulhossa. Huoneenlämpöisen tuorejuuston käsittely onnistuu helpommin kuin jääkaappikylmän. Lisää jauhot ja sekoita jälleen kunnolla, jotta saat ainekset tasaisesti sekaisin, vältä kuitenkin turhaa vatkaamista. Lopuksi lisää kerma ja sekoita vielä kerran. Kaada seos vuokaan.

  3. Kypsennä kakkua uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Laita uuni pois päältä, mutta jätä kakku vielä uuniin. Avaa uunin luukku varovasti puoliksi auki ja anna kakun kypsyä jälkilämmössä 2–3 tuntia, kunnes uuni ja kakku ovat saavuttaneet huoneenlämmön. (Kakku lässähtää, jos otat sen ulos uunista kuumana.)

  4. Valmistele mustaherukat kakun kypsyessä. Puhdista marjat huolellisesti. Laita ne kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna punaviini ja sokeri pienessä kattilassa kiehumispisteeseen. Kaada mustaherukoiden päälle. Anna jäähtyä.

  5. Lusikoi jokaisen kakkupalan päälle mustaherukoita liemineen.

Vinkki Kakun kohoamisen vuoksi vuoka kannattaa vuorata kauttaaltaan leivinpaperilla. Helpoiten saat paperin vuokaan niin, että kastelet ensin vuokaa hieman, sillä kosteus saa paperin liimautumaan reunoihin. Sitten rypistä leivinpaperi, oio se uudelleen ja painele vuokaan.

Kommentit (2)

Vierailija

Kokeilen ehdottomasti! Aion kyllä korvata mustaherukat mustakirsikoilla. 

Vierailija

Olisipa ohje ollut aikaisemmin eli kesällä, jolloin oli tuoreita herukoita. Ehkä pakastemarjatkin sopivat. on kyllä tuhti teos kermoineen tuorejuustoineen  ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.