
Baskimaan juustokakku on jälkiruokaklassikko, joka on pelkkää pehmeää täytettä ilman pohjaa. Punaviinissä haudutetut mustaherukat täydentävät hyvin perinteistä reseptiä.
Oletko järjestämässä syksyllä juhlia? Jos mietit sopivan syksyistä kakkua tarjottavaksi, tämä juustokakku saattaa olla juuri sitä mitä etsit.
Kyseessä on ilman pohjaa valmistettava paistettu Baskimaan juustokakku, jonka pinta on tarkoituksella tummanpuhuvan palanut. Kakkuun tuleva tuorejuusto kannattaa ottaa ajoissa huoneenlämpöön, jotta siitä tulee helpommin käsiteltävää.
Kakun valmistus on todella yksinkertaista, mutta hieman aikaa vievää. Mitään ei tarvitse erikseen vaahdottaa tai vaivata, vaan kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa keskenään. Kakkua paistetaan uunissa 40 minuuttia, mutta sen jälkeen kakun täytyy antaa jäähtyä raollaan olevassa uunissa huoneenlämpöiseksi, jotta se ei lässähdä.
Punaviinissä maustuneet happamanmakeat mustaviinimarjat ovat täydellinen yhdistelmä makealle ja tuhdille kakulle, ja ne valmistuvat kakun kypsyessä.
Baskimaan poltettu juustokakku ja punaviinissä haudutetut mustaherukat
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 210 asteeseen. Vuoraa iso (Ø 28 cm) irtopohjainen kakkuvuoka leivinpaperilla niin, että se ulottuu ylös reunoille saakka.
-
Sekoita tuorejuusto, sokeri ja kananmunat hyvin kulhossa. Huoneenlämpöisen tuorejuuston käsittely onnistuu helpommin kuin jääkaappikylmän. Lisää jauhot ja sekoita jälleen kunnolla, jotta saat ainekset tasaisesti sekaisin, vältä kuitenkin turhaa vatkaamista. Lopuksi lisää kerma ja sekoita vielä kerran. Kaada seos vuokaan.
-
Kypsennä kakkua uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Laita uuni pois päältä, mutta jätä kakku vielä uuniin. Avaa uunin luukku varovasti puoliksi auki ja anna kakun kypsyä jälkilämmössä 2–3 tuntia, kunnes uuni ja kakku ovat saavuttaneet huoneenlämmön. (Kakku lässähtää, jos otat sen ulos uunista kuumana.)
-
Valmistele mustaherukat kakun kypsyessä. Puhdista marjat huolellisesti. Laita ne kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna punaviini ja sokeri pienessä kattilassa kiehumispisteeseen. Kaada mustaherukoiden päälle. Anna jäähtyä.
-
Lusikoi jokaisen kakkupalan päälle mustaherukoita liemineen.
Vinkki Kakun kohoamisen vuoksi vuoka kannattaa vuorata kauttaaltaan leivinpaperilla. Helpoiten saat paperin vuokaan niin, että kastelet ensin vuokaa hieman, sillä kosteus saa paperin liimautumaan reunoihin. Sitten rypistä leivinpaperi, oio se uudelleen ja painele vuokaan.
Kokeilen ehdottomasti! Aion kyllä korvata mustaherukat mustakirsikoilla.
Olisipa ohje ollut aikaisemmin eli kesällä, jolloin oli tuoreita herukoita. Ehkä pakastemarjatkin sopivat. on kyllä tuhti teos kermoineen tuorejuustoineen ;)