Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 321 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Possun rasvaisen lihan pariksi sopii hapokas omena. Omenasiiderissä haudutettu liha on pehmeää ja se tarjotaan suolaisenmakeiden omenalohkojen kanssa.

Lämmittävät pataruoat kuuluvat erottamattomasti syksyyn. Tämä possupata on samaan aikaan täyteläinen sekä mauiltaan tasapainoinen yhdistelmä hapanta ja makeaa.

Pataan käytetään rasvaista possun kassleria, joka pysyy mehevänä eikä kuivu ja sitkisty pitkään haudutettaessa. Kassler kannattaa leikata isoiksi paloiksi, joita voi tarjoiluvaiheessa tarvittaessa pieniä nyhtämällä. Lihapalat ruskistetaan ja ne lisätään pataan purjon ja valkosipulin kanssa.

Pataan antavat makua syksyn viimeiset omenat sekä siiderin muodossa että hieman karamellisoituina lohkoina. Lisäksi pata saa makua sinapista. Kaiken pyöristää yhteen täyteläinen ranskankerma. Pata kannattaa suurustaa, kun kypsennystä on jäljellä puolisen tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
25 min + kypsentäminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Sadonkorjuun possupata

Ainekset

kg
kassleria
1
purjo
4
valkosipulinkynttä
3
dl
kuivaa siideriä
2
dl
kana- tai kasvislientä
4
rkl
ranskankermaa
2
rkl
kokojyväsinappia
muutama oksa rosmariinia
2
tl
omenaviinietikkaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)
4
pientä, kotimaista omenaa
25
g
voita
1
rkl
fariinisokeria
PAISTAMISEEN
voita ja öljyä
SUURUS
1
dl
vettä
2
rkl
maissitärkkelystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Leikkaa se reiluiksi paloiksi.

  2. Halkaise, huuhdo ja viipaloi purjo. Kuori valkosipulit.

  3. Paista lihoihin kaunis väri padassa voi-öljyseoksessa. Paistaminen kannattaa tehdä muutamassa erässä. Lisää purjo ja valkosipulit pataan lihojen ruskistamisen jälkeen.

  4. Lisää siideri, kanaliemi, ranskankerma, sinappi ja rosmariinit pataan. Kiehauta. Nosta pata uuniin ja kuumenna uuni 150 asteeseen. Hauduta noin 1 t 30 min.

  5. Tee suurus. Sekoita vesi ja maissitärkkelys keskenään. Lisää pataan huolellisesti sekoittaen. Jatka kypsentämistä uunissa vielä 30 minuuttia. Viimeistele etikalla, mustapippurilla ja halutessasi suolalla.

  6. Valmistele padan kypsyessä omenat. Huuhtaise omenat. Puolita tai lohko ne. Sulata voi pannulla sokerin kanssa. Lisää omenat. Paista miedohkolla lämmöllä, kunnes omenat ovat pinnalta pehmeitä, mutta sisältä vielä hieman napakoita. Tarjoa pata omenoiden, perunamuusin ja paahdettujen kasvisten kanssa.

Vinkki Voit myös oikaista ja lohkoa omenat kypsymään pataan. Lisää ne samaan aikaan suuruksen kanssa.

Reseptiä editoitu 17.10.2022 klo 9.10: Lisätty ohjeeseen sipulien lisääminen pataan.

Kommentit (1)

000

Oli todella hyvänmakuinen, siideri sopi loistavasti tuohon pataan, omenat laitoin pataan mukaan. Todella herkullinen ruoka

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat herkkutatit sopivat täydellisesti vartaisiin. Kokeile myös kiinteitä ruskotatteja, suurehkoja orakkaita tai lampaankääpiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 varrasta
Valmistusaika
30 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-pekonivartaat

Ainekset

8
keskikokoista herkkutattia, ruskotattia tai lampaankääpää
4
punasipulia
1
kesäkurpitsa
2
pkt (à 170 g)
pekonia
GRILLAUSKASTIKE
4
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet. Irrota tattien lakit, jätä pienet kokonaisiksi ja puolita isommat. Leikkaa sienien jalat muutaman sentin siivuiksi.
  2. Kuori ja halkaise sipulit, poista kannat ja irrota sipulin kerrokset erilleen. Viipaloi kesäkurpitsa. Irrota pekonisiivut toisistaan.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  4. Jaa sienet, sipuli, kesäkurpitsa ja pekoni varrastikkuihin. Käytä jokaiseen vartaaseen yksi tatti ja laskosta pekonisiivut sienisiivujen viereen.
  5. Sivele pintaan grillauskastiketta. Anna vartaiden maustua jääkaapissa noin tunti ennen paistamista.
  6. Grillaa vartaita kuumassa grillissä suoralla lämmöllä. Kääntele vartaita useasti ja sivele pintaan grillauskastiketta. Kypsennä, kunnes pekoni on kypsynyt rapsakkareunaiseksi.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Aurajuustolla maustettu pehmeä punajuuripata sisältää jopa kilon kasviksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-aurajuustopata

Ainekset

6–8 (800 g)
punajuurta
200
g:n pala
juuriselleriä
2
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
5
dl
vettä
2
dl
ohrasuurimoita
2
tl
kuivattua salviaa
2
dl
kermaa
1
pkt (170 g)
sinihomejuustoa
n. ½
tl
suolaa
n. ¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Kuori ja pilko juuriselleri. Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi.

  2. Kuullota sipuleita hetki öljyssä pannulla.

  3. Laita suurimot ja vesi pataan tai uunivuokaan. Lisää kerroksittain punajuuret, sellerit ja sipulit. Ripottele väleihin salviaa. Hauduta pataa kannella peitettynä 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita kerma ja murennettu juusto pataan. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Hauduta ilman kantta vielä 30 minuuttia. Tarjoa herkullinen punajuuripata pähkinäisen salaatin, juuresraasteen ja tuoreen leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Valurautapata toimii sekä induktioliedellä että uunissa. Mehevän possupadan makuihin sopii myös joukkoon pilkottu omena.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen possupata

Ainekset

700
g
porsaan kassleria
2
rkl
öljyä
6–8
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
3
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
3
salvian oksaa
2
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
ruusukaalia
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia etukäteen.
  2. Kuutioi liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Ruskista possupalat öljyssä pannulla pienissä erissä. Lisää pannulle sipulit. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada lihat ja sipulit pataan.
  4. Lorauta pataan vesi. Lisää liemikuutio, kuivatut sienet, salvia, sinappi, suola ja pippuri. Hauduta pataa liedellä kannen alla hiljaisella tulella noin 45 minuuttia.
  5. Poista ruusukaalien uloimmat lehdet ja kuivat kannat. Halkaise suurimmat. Lisää pataan ruusukaalit ja kerma. Hauduta vielä 15 minuuttia.

Vinkki! Padan voi hauduttaa edellisenä päivänä ja jatkaa tarjoilupäivänä ruusukaalien ja kerman lisäämisestä. Jos pata on ollut yön jääkaapissa, pidennä hieman haudutusaikaa.