Oluella ja bbq-kastikkeella maustetut lihapullat ovat tuhtia ruokaa täynnä makua. Tällä ohjeella niitä tulee reilu satsi.
Octoberfest meni jo, mutta nämä oluella maustetut lihapullat sopivat mainiosti myös tavalliseen syksyiseen viikonloppuun.
Hurjan maukkaita lihapullia tulee tällä ohjeella iso satsi, joten kutsu ystävät syömään. Lihapulliin käytetään kilo vähärasvaista jauhelihaa. Siihen sekoitetaan korppujauhojen sijasta ilmavampia pankojauhoja, jotka pitävät pyöryköiden koostumuksen kuohkeampana.
Olut antaa lihapullille kivasti makua worcesterkastikkeen ja valkosipulinkynsien kanssa. Lihapullat kannattaa pyöritellä isoiksi, jolloin ne eivät tiivisty liikaa ja muutu rakenteeltaan koviksi. Pyörykät paistuvat uunissa noin vartissa tai paistinpannulla paistaen.
Syksyisen napostelumenun voi muodostaa tarjoamalla lihapullien lisäksi perunasalaattia ja paistettuja sieniä.
Olut-bbq-lihapullat
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
- Sekoita valkosipuli, jauheliha, pankojauhot, lager ja kananmunat keskenään. Mausta worcesterinkastikkeella, suolalla ja pippurilla.
- Pyörittele seoksesta halkaisijaltaan noin 4 cm:n pullia ja paista ne joko 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai pannulla voi-öljyseoksessa muutamassa erässä.
- Tee kastike sekoittamalla bbq ja chilikastike majoneesiin.
Saksalainen pottusalaatti
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä.
- Tee kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Laita ne tarjoilukulhoon. Lisää etikka, sokeri ja suola. Anna maustua noin 5 minuuttia. Lisää sinappi, öljy, majoneesi ja pippuri. Hienonna yrtit joukkoon. Puolita tai viipaloi kuumat perunat ja lisää kastike.
- Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi pannussa. Nosta rapeat pekonit hetkeksi talouspaperille valumaan. Lisää pekonit salaattiin. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä.
Chili-sitruunasienet
Ainekset
Työvaiheet
- Paahda sieniä kuumalla kuivalla pannulla, kunnes niistä on haihtunut enin neste pois, noin 5 min.
- Tee kastike. Kuori valkosipulit ja viipaloi ne ohuesti. Sekoita ne öljyyn. Hienonna rosmariini joukkoon.
- Kaada öljyseos sienille ja jatka paistamista 3-5 minuuttia.
- Hienonna lehtipersilja, raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja leikkaa chilipalko viipaleiksi ja lisää ne suolan ja pippurin kanssa sienien mausteeksi.
VINKKI Voit tehdä sienet edellisenä päivänä.
Miten ihmeessä 0,5 dl olutta kiloon jauhelihaa riittää maustamaan ruoan olutlihapulliksi?
Tämäkin olut on vanha konsti, tein näin jo 30-40 vuotta sitten. Noin 400gr jauhelihaa ja puoli pulloa olutta. Ei korppujauhoja vaan ruokalusikallinen perunajauhoja, tulee niin parhaat. Aina näitä pyörän keksijöitä, voisi mainita että kopsittu mummolta tai ukilta, niin vaan on. oli ihan hitti aikoinaan nuo olutpullit.