Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 99 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Täydellinen syysbrownie! Tahmea ja täyteläinen suklaaleivonnainen saa puolukoista sopivasti kirpeyttä ja tahinista ihanan paahteisen maun.

Pirteän kirpeät puolukat kuuluvat syksyyn. Jos niiden happamuus on liikaa sellaisenaan syötäväksi liikaa, kokeile käyttää marjoja leivonnassa, esimerkiksi tässä herkullisessa browniessa.

Browniet sopivat hyvin hieman kokemattomammallekin leipojalle, sillä taikina on yksinkertainen valmistaa. Suklaa ja voi sulatetaan ja sekoitetaan kananmunista ja sokerista vatkattuun kovaan vaahtoon. Sen jälkeen joukkoon käännellään kuivat aineet. Taikinaa ei tässä vaiheessa enää sekoiteta voimakkaasti, jotta kuohkeus ei katoa. Lopuksi lisätään puolukat.

Taikina kaadetaan uunivuokaan ja sen pinnalle tehdään vielä tahinista kauniit vaaleat kuviot lusikan avulla. Brownien paistaminen ei ole minuutista kiinni. Mieluummin se kannattaa ottaa uunista hieman liian aikaisin kuin myöhään pois, sillä rakenne saa olla keskeltä tahmea ja vielä vähän raaka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-puolukkabrownie

Ainekset

150
g
voita
150
g
tummaa suklaata
2
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
dl
tuoreita tai sulatettuja puolukoita
1
dl
vaaleaa tahinia
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Paloittele voi ja suklaa kulhoon ja sulata mikrossa 20–40 sekuntia kerrallaan, sekoita kuumennuskertojen välissä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa vuoka (noin 22 cm x 24 cm) leivinpaperilla.

  3. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kovaksi vaaleaksi vaahdoksi.

  4. Lisää jäähtynyt suklaaseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi, älä vatkaa.

  5. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan muutamassa erässä nuolijalla varovasti nostellen, jottei kuohkeus katoa. Kääntele puolukat taikinaan. Kaada vuokaan.

  6. Laita tahini ja hunaja kulhoon ja notkista sekoittamalla. Lusikoi seos sinne tänne taikinan pinnalle. Vedä lusikan kuperalla puolella kuvioita taikinan pintaan.

  7. Kypsennä brownieta 18–20 minuuttia, kunnes pinta on paistunut. Keskeltä leivonnainen saa jäädä raa’an pehmeäksi. Anna brownien jäähtyä vuoassa.

Reseptiä editoitu 26.10 klo 12.20: Tarkennettu ainesosalistaa puolukoiden sulattamisesta.

Kommentit (3)

Vierailija

Tein ohjeen mukaan jäisillä puolukoilla (eli en sulattanut pakastepuolukoita) ja itsellä jäi ainakin ihan lusikoitavan löysäksi pidemmästä (varmaan +10 min lisää ohjeeseen) paistoajasta huolimatta. Eli ei voi leikata paloiksi, kuten kuvassa. Jäisillä puolukoilla kuviointia ei saanut tehtyä kauniisti, kun brownietaikina jäätyi isoiksi klönteiksi puolukoiden lisäämisen jälkeen. Tasoittui kyllä uunissa. Lisäksi puolukoista huolimatta ylimakea. Kannattaa tehdä ihan tavallisia brownieita, niin ei mene raaka-aineet hukkaan. Tämä resepti ei mene jatkoon.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

harmi kuulla, että browniet eivät onnistuneet odotusten mukaisesti. Ainesosalistaan on nyt tarkennettu, että puolukat on hyvä sulattaa.

tekemällä oppinut

"Tein ohjeen mukaan jäisillä puolukoilla"

Niimpä, niistä, kun tulee nestettä, kun sulavat ja 2dl;ssä on aika paljon nestettä...

Ja tuota sokerinmäärää itsekkin ihmettelin?  Vähennän melkein joka ohjeesta sokeria.

Hyviä ohjeita on harvassa nykyään.. Vanhat hyviksi havaitut on  parhaita ja aina voi itse  "säveltää"  makuaineita ym.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.