Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 99 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Täydellinen syysbrownie! Tahmea ja täyteläinen suklaaleivonnainen saa puolukoista sopivasti kirpeyttä ja tahinista ihanan paahteisen maun.

Pirteän kirpeät puolukat kuuluvat syksyyn. Jos niiden happamuus on liikaa sellaisenaan syötäväksi liikaa, kokeile käyttää marjoja leivonnassa, esimerkiksi tässä herkullisessa browniessa.

Browniet sopivat hyvin hieman kokemattomammallekin leipojalle, sillä taikina on yksinkertainen valmistaa. Suklaa ja voi sulatetaan ja sekoitetaan kananmunista ja sokerista vatkattuun kovaan vaahtoon. Sen jälkeen joukkoon käännellään kuivat aineet. Taikinaa ei tässä vaiheessa enää sekoiteta voimakkaasti, jotta kuohkeus ei katoa. Lopuksi lisätään puolukat.

Taikina kaadetaan uunivuokaan ja sen pinnalle tehdään vielä tahinista kauniit vaaleat kuviot lusikan avulla. Brownien paistaminen ei ole minuutista kiinni. Mieluummin se kannattaa ottaa uunista hieman liian aikaisin kuin myöhään pois, sillä rakenne saa olla keskeltä tahmea ja vielä vähän raaka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-puolukkabrownie

Ainekset

150
g
voita
150
g
tummaa suklaata
2
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
dl
tuoreita tai sulatettuja puolukoita
1
dl
vaaleaa tahinia
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Paloittele voi ja suklaa kulhoon ja sulata mikrossa 20–40 sekuntia kerrallaan, sekoita kuumennuskertojen välissä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa vuoka (noin 22 cm x 24 cm) leivinpaperilla.

  3. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kovaksi vaaleaksi vaahdoksi.

  4. Lisää jäähtynyt suklaaseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi, älä vatkaa.

  5. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan muutamassa erässä nuolijalla varovasti nostellen, jottei kuohkeus katoa. Kääntele puolukat taikinaan. Kaada vuokaan.

  6. Laita tahini ja hunaja kulhoon ja notkista sekoittamalla. Lusikoi seos sinne tänne taikinan pinnalle. Vedä lusikan kuperalla puolella kuvioita taikinan pintaan.

  7. Kypsennä brownieta 18–20 minuuttia, kunnes pinta on paistunut. Keskeltä leivonnainen saa jäädä raa’an pehmeäksi. Anna brownien jäähtyä vuoassa.

Reseptiä editoitu 26.10 klo 12.20: Tarkennettu ainesosalistaa puolukoiden sulattamisesta.

Kommentit (3)

Vierailija

Tein ohjeen mukaan jäisillä puolukoilla (eli en sulattanut pakastepuolukoita) ja itsellä jäi ainakin ihan lusikoitavan löysäksi pidemmästä (varmaan +10 min lisää ohjeeseen) paistoajasta huolimatta. Eli ei voi leikata paloiksi, kuten kuvassa. Jäisillä puolukoilla kuviointia ei saanut tehtyä kauniisti, kun brownietaikina jäätyi isoiksi klönteiksi puolukoiden lisäämisen jälkeen. Tasoittui kyllä uunissa. Lisäksi puolukoista huolimatta ylimakea. Kannattaa tehdä ihan tavallisia brownieita, niin ei mene raaka-aineet hukkaan. Tämä resepti ei mene jatkoon.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

harmi kuulla, että browniet eivät onnistuneet odotusten mukaisesti. Ainesosalistaan on nyt tarkennettu, että puolukat on hyvä sulattaa.

tekemällä oppinut

"Tein ohjeen mukaan jäisillä puolukoilla"

Niimpä, niistä, kun tulee nestettä, kun sulavat ja 2dl;ssä on aika paljon nestettä...

Ja tuota sokerinmäärää itsekkin ihmettelin?  Vähennän melkein joka ohjeesta sokeria.

Hyviä ohjeita on harvassa nykyään.. Vanhat hyviksi havaitut on  parhaita ja aina voi itse  "säveltää"  makuaineita ym.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.