Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 405 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Tomaattinen jauhelihakeitto saa ruokaisuutta makaronista. Soppaan voi lisätä kasviksia oman maun mukaan, ja lisätä ne sipulien kanssa samaan aikaan kuullottumaan.

Jauheliha on etenkin monen lapsiperheen arjen pelastus. Siitä syntyy monet eri ruoat pienellä vaivalla. Tässä reseptissä yhdistetään jauheliha ja toinen arkiruoan kivijalka, makaroni, maukkaassa keitossa.

Helppoakin helpompi keitto syntyy yhdessä kattilassa tai korkeareunaisessa kasarissa. Ensin jauheliha ruskistetaan ja sipulit kuullotetaan, sen jälkeen pannulle lisätään tomaattimurska tai sileän koostumuksen ystävien paseerattu tomaatti sekä kanalientä. Näitä kiehutetaan ensin 5 minuuttia, jonka jälkeen lisätään makaronit.

Tässä vaiheessa keittoon voi lisätä myös nopeasti kypsyviä kasviksia, kuten kesäkurpitsaa tai paprikaa.

Makaronit ja kasvikset kypsyvät noin 10 minuutissa, jonka jälkeen keiton maku pyöristetään tuorejuustolla tai kermalla sekä raastetulla juustolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
10 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-makaronikeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
300
g
jauhelihaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
paprikajauhetta
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
noin 1
l
kana- tai kasvislientä
4
dl (noin 220 g)
makaronia
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
4
rkl
raastettua parmesaania
viimeistelyyn basilikaa, raastettua parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne jauhelihan kanssa öljyssä kattilassa kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla, oreganolla ja paprikalla.
  2. Kaada joukkoon tomaattimurska ja kanaliemi. Kiehauta seos ja anna porista keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää kattilaan makaronit ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
  3. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja parmesaani. Viimeistele halutessasi tuoreella basilikalla ja parmesaaniraasteella.

Vinkki: Korvaa tuorejuusto halutessasi ranskankermalla tai lorauksella kermaa. Voit lisätä keittoon kasviksia. Esimerkiksi porkkana, kesäkurpitsa ja paprika sopivat hyvin makuun.

Yhdessä annoksessa (jos 4 annosta) 451 kcal, rasvaa 18 g (tyydyttynyt 7,6 g), proteiinia 27,2 g, hiilihydraattia 42 g. Laskettu tuorejuustolla, jossa rasvaa 14 %.

Kommentit (6)

Vierailija

Juuri söin tuon tapasta, mutta kauramakaroneilla, Myllyn Paras kauramakaroni on halpaa ja terveellistä, makukin parempi kuin vehnämakaroneissa. Näyttäkääs mallia ja alkakaa tehdä kauramakaronireseptejä, vehnämakaronit ovat mennyttä aikaa :D

Vierailija

Tosin minulla ei ollut keitossa lihaa vaan merilevää.

Vierailija

No minäpä tein pilkulleen ohjeen mukaan ja tuli oikein maukasta. Teen joskus uudestaankin!

Vierailija

"Näyttäkääs mallia ja alkakaa tehdä kauramakaronireseptejä, vehnämakaronit ovat mennyttä aikaa :D"

Missä tuossa sanottiin että on pakko käyttää vehnämakaronia? Joku voi varmaan alkaa kirjoittaa niitä "kauramakaronireseptejä" heti kun kauramakaronivalmistaja ryhtyy sponsoroimaan "ruokalaa". Muutoin saa käyttää ihan omaa järkeä.

Vierailija

Kauramakaronia ja merilevää. Ovat nuo trollit hauskoja :)))

Vierailija

Nykyään kun pystyy kommentoimaan internetissä mitä vaan ja etenkin nimettömänä niin mielensä pahoittamisen määrä on loputon. Kai nyt ihan maalaisjärkeä voi käyttää jos haluaa vaihtaa jonkun ainesosan toiseen. Älkää ihmiset olko noin avuttomia kuin annatte ymmärtää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.