Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 276 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Marokkolaiset padat tunnetaan makeasta elementistään. Usein niissä käytetään jotain kuivattua hedelmää, kuten kuivattua aprikoosia tämän ohjeen tapaan.

Marokkolaiset pataruoat tunnetaan syvän mausteisista mauistaan, joita pehmentää aina jokin makea elementti, kuten kuivatut hedelmät.

Tässä reseptissä makeutta antavat kuivatut aprikoosit, jotka hautuvat muiden ainesten kanssa padassa pehmeiksi. Jotta makua ei muuttuisi liian makeaksi, pataan laitetaan neljä kokonaista sipulia, valkosipulia sekä mausteista ja hieman tulista harissatahnaa. Naudan palapaisti pilkotaan isohkoiksi paloiksi, jotka ruskistetaan ennen haudutusta.

Nestettä ei ole tässä padassa runsaasti ja ruoka haudutetaankin kannen alla uunissa, jolloin kuivumisen vaaraa ei ole. Valmis pata koristellaan vielä tuoreilla granaattiomenan siemenillä sekä mintulla ja tarjotaan esimerkiksi couscousin tai leivän kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen lihapata

Ainekset

400
g
naudan palapaistia
4
sipulia
4
porkkanaa
2
valkosipulinkynttä
1
ps (200 g)
kuivattuja aprikooseja
2
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
harissatahnaa
5
dl
vettä
1
kanaliemikuutio
1
rkl
(granaattiomena)siirappia
1
tl
kanelia
Lisäksi
1
granaattiomena
½
ruukku minttua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Ota liha huoneenlämpöön siksi aikaa, kun valmistelet vihannekset. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat isoiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Puolita aprikoosit halutessasi.

  2. Ruskista liha öljyssä padassa muutamassa erässä ja siirrä toiseen astiaan odottamaan. Kuullota kasviksia padassa muutama minuutti, lisää tarvittaessa öljyä.

  3. Laita lihat takaisin pataan. Lisää tomaattipyree ja harissa, kuullota sekoitellen noin minuutti. Lisää aprikoosit, vesi ja liemikuutio, siirappi ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi ja laita pata kannella peitettynä uuniin 2–2½ tunniksi, kunnes liha on mureaa.

  4. Leikkaa granaattiomenasta ensin ”hattu” pois ja lohko hedelmä sitten veitsellä kalvojen kohdalta leikaten, irrota siemenet lohkoista kulhoon. Hienonna minttu. Lisää granaattiomenan siemenet ja minttu pataan juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (7)

Vierailija

Mikä lisukkeeksi vai tarvinneeko laisinkaan?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! Padan kanssa voi tarjota esimerkiksi couscousia tai bulguria. Myös pitaleivän tyylinen leipä sopii lisukkeksi.

pikkukokki

paljonko siirappia losätään?

Vierailija

Jälleen yksi resepti, jossa uuni laitetaan lämpenemään ENNEN muiden valmistelujen tekoa. Miksi? Eikös noita kaikkia viipalointeja, paloitteluja, kuullotuksia sun muita voi tehdä kaikessa rauhassa ja laittaa sitten pata vaikka kylmään uuniin - ei se  uunin kuumeneminen 180 asteeseen niin kauan vie.  

Vierailija

voisiko  tehda slow cooker?

Mummo55

Voiko käyttää karitsan ulkofilettä. Jos voi, kauanko pidetään uunissa.
File kypsyy nopeaan. Kannattaako kypsyttää ensin vihanneksia ja lisätä myöhemmin liha.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

uunia ei ole pakko lämmittää etukäteen, mutta silloin padan kypsymisaikaa joutuu pidentämään. 

Jos käyttää ulkofilettä, voisi noin 1,5 tunnin kypsennys riittää. Kasvikset voi laittaa puoli tuntia lihaa aikaisemmin pataan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.