Marokkolaiset padat tunnetaan makeasta elementistään. Usein niissä käytetään jotain kuivattua hedelmää, kuten kuivattua aprikoosia tämän ohjeen tapaan.
Marokkolaiset pataruoat tunnetaan syvän mausteisista mauistaan, joita pehmentää aina jokin makea elementti, kuten kuivatut hedelmät.
Tässä reseptissä makeutta antavat kuivatut aprikoosit, jotka hautuvat muiden ainesten kanssa padassa pehmeiksi. Jotta makua ei muuttuisi liian makeaksi, pataan laitetaan neljä kokonaista sipulia, valkosipulia sekä mausteista ja hieman tulista harissatahnaa. Naudan palapaisti pilkotaan isohkoiksi paloiksi, jotka ruskistetaan ennen haudutusta.
Nestettä ei ole tässä padassa runsaasti ja ruoka haudutetaankin kannen alla uunissa, jolloin kuivumisen vaaraa ei ole. Valmis pata koristellaan vielä tuoreilla granaattiomenan siemenillä sekä mintulla ja tarjotaan esimerkiksi couscousin tai leivän kera.
Marokkolainen lihapata
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Ota liha huoneenlämpöön siksi aikaa, kun valmistelet vihannekset. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat isoiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Puolita aprikoosit halutessasi.
-
Ruskista liha öljyssä padassa muutamassa erässä ja siirrä toiseen astiaan odottamaan. Kuullota kasviksia padassa muutama minuutti, lisää tarvittaessa öljyä.
-
Laita lihat takaisin pataan. Lisää tomaattipyree ja harissa, kuullota sekoitellen noin minuutti. Lisää aprikoosit, vesi ja liemikuutio, siirappi ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi ja laita pata kannella peitettynä uuniin 2–2½ tunniksi, kunnes liha on mureaa.
-
Leikkaa granaattiomenasta ensin ”hattu” pois ja lohko hedelmä sitten veitsellä kalvojen kohdalta leikaten, irrota siemenet lohkoista kulhoon. Hienonna minttu. Lisää granaattiomenan siemenet ja minttu pataan juuri ennen tarjoilua.
Mikä lisukkeeksi vai tarvinneeko laisinkaan?
Heippa! Padan kanssa voi tarjota esimerkiksi couscousia tai bulguria. Myös pitaleivän tyylinen leipä sopii lisukkeksi.
paljonko siirappia losätään?
Jälleen yksi resepti, jossa uuni laitetaan lämpenemään ENNEN muiden valmistelujen tekoa. Miksi? Eikös noita kaikkia viipalointeja, paloitteluja, kuullotuksia sun muita voi tehdä kaikessa rauhassa ja laittaa sitten pata vaikka kylmään uuniin - ei se uunin kuumeneminen 180 asteeseen niin kauan vie.
voisiko tehda slow cooker?
Voiko käyttää karitsan ulkofilettä. Jos voi, kauanko pidetään uunissa.
File kypsyy nopeaan. Kannattaako kypsyttää ensin vihanneksia ja lisätä myöhemmin liha.
Hei,
uunia ei ole pakko lämmittää etukäteen, mutta silloin padan kypsymisaikaa joutuu pidentämään.
Jos käyttää ulkofilettä, voisi noin 1,5 tunnin kypsennys riittää. Kasvikset voi laittaa puoli tuntia lihaa aikaisemmin pataan.