Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 86 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Aikuisten lettukestit! Kreppien täytteessä maistuvat nyt paistetut sienet, kermainen vuohenjuusto ja pinaatti. Viimeistele herkku lempeänmakuisella ja samettisen pehmeällä valkokastikkeella.

Mitä ruoaksi ystäville? Joskus ratkaisu löytyy muistelemalla lapsuuden lempiruokia. Niitä edustavat esimerkiksi letut, joista saa täytettyinä hauskan ja mutkattoman suolaisen tarjoilun.

Tärkeintä on paistaa letuista tarpeeksi ohuita ranskalaistyylisiä kreppejä, jolloin niiden reunat pääsevät rapeutumaan pannulla. Ohuet letut myös kääriytyvät kauniisti täytteen ympärille.

Makoisa täyte letuille syntyy pannulla paistetuista sienistä ja pinaatista, jotka pyöristetään yhteen pehmeällä vuohentuorejuustolla. Viimeisen silauksen antaa klassinen, samettisen pehmeä béchamel-kastike.

Viinisuositus: Yhdistä pirteä ja eloisa valkoviini, esimerkiksi sauvignon blanc, ja béchamel raikkaaksi kokonaisuudeksi. Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2018, 13,49 e, on kuiva ja mineraalinen viini. Sen terhakka hapokkuus ja ihana mustaherukkaisuus raikastavat ja tekevät kokonaisuudesta viehkeän. Vaihtoehto on hedelmäinen chardonnay Burgundista, Joseph Drouhin Mâcon-Villages 2018, 16,98 e  tilausvalikoima). Melko täyteläisen, trooppisiakin vivahteita tarjoavan valkoviinin makumaailma sopii kastikkeen ja erityisesti sienien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + tekeytyminen 30 min

Sieni-vuohenjuustokrepit

Ainekset

Krepit
2
rkl
voisulaa
2
kananmunaa
3
dl
kevytmaitoa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
sormisuolaa
voita paistamiseen
Täyte
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
6
dl
sieniä viipaloituina (herkku- tai siitakesieniä, tatteja tai kantarelleja)
2
rkl
rypsiöljyä
150
g
tuoretta salaattipinaattia
1
prk (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä
salaattipinaattia

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot, suola ja voi joukkoon, ja laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

  2. Valmista béchamelkastike (ohje alla).

  3. Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, puhdista ja viipaloi sienet. Kuullota sipuleita öljyssä muutama minuutti. Lisää sienet ja paista kypsiksi, 5–10 minuuttia. Lisää pinaatit ja paista hetki. Lusikoi vuohenjuusto pannuun ja anna sen lämmetä. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Paista taikinassa voissa pannussa (Ø noin 21 cm) 4 isoa tai 6–8 pientä ohutta lettua Pidä ne lämpiminä folion alla.

  5. Jaa täyte lettujen keskelle. Rullaa letut tai taittele reunat osittain täytteen päälle niin, että letusta tulee neliö.

  6. Kuumenna kastike ja tarjoa krepit sen kanssa. Viimeistele siemenillä ja pinaatilla.

Vinkki Kuorruta krepit kastikkeella. Laita rullatut krepit vuokaan, kaada béchamel päälle ja ripottele juustoraastetta pinnalle. Gratinoi 225-asteisessa uunissa.

Béchamelkastike

Ainekset

30
g
voita
3
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
kevytmaitoa
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoitellen, mutta älä ruskista jauhoja.

  2. Kaada maito kattilaan koko ajan hyvin sekoittaen. Keitä 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

  3. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Kommentit (3)

En syö krepit!

Resepti vaikuttaa hyvältä mutta nimi on tyhmyyden huipentuma - krepit. Höh! Ne on lettuja! Tai räiskäleitä! Mitä ihmeen vikaa on Suomen kielessä?!?!

Vierailija

Crepe eli kreppi on eri asia kuin lettu ja jos ihan tarkkoja ollaan, kuvan tekeleet ovat lettuja. Kreppi on paljon paljon ohuempi ja paljon paljon isompi kuin lettu. Se myös paistetaan kreppilevyllä tai -pannulla jolloin paistotulos on eri näköinen ja makuinen kuin kuvan letuissa.

Vierailija

Kreppitaikinaan kuuluu käyttää ainakin osittain tattarijauhoa. Ja perineinen ruokajuoma on bretagnelainen siideri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.