Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Jouluisessa täytekakussa piparkakkutaikinan maku ja suutuntuma yhdistyvät raikkaaseen appelsiiniin ja tuoreeseen luumuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakku-appelsiinikakku

Ainekset

Kakkupohja
6
kananmunaa
3
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
dl
maitoa
Piparkakkukreemi
400
g
voita
8
dl
tomusokeria
½
dl
vispikermaa
3
rkl
piparkakkumaustetta
Täytteeksi
1
prk (noin 300 g)
appelsiini-inkväärihilloa (esimerkiksi St. Dalfour)
3
tummaa luumua pieniksi pilkottuna
Kostutukseen
½
dl
appelsiinimehua
Koristeluun
rosmariininoksia, kanelitankoja, tähtianiksia, luumuja, piparkakkuja

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus pohjasta. Nopeimmat kakkupohjat saat valmistamalla kaksi kääretorttupohjaa pellillä. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, jämäkäksi vaahdoksi.
  2. Siivilöi vaahtoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita yhteen varovasti nostellen. Lisää myös maito ja sekoita varovasti joukkoon.
  3. Levitä taikina kahdelle pellille leivinpapereiden päälle ja paista niitä 225-asteisessa kiertoilma­uunissa noin 5–7 minuuttia. Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, voit paistaa ne tavallisessa uunissa (lämpötila 240 astetta) yksi kerrallaan. Laita toinen pohja paistumaan heti, kun olet ottanut ensimmäisen pohjan uunista.
  4. Kumoa pohjat sokeroiduille leivinpapereille ja anna jäähtyä.
  5. Valmista täytettä ja kuorrutusta varten piparkakkukreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri erittäin vaaleaksi vaahdoksi. Tämä vie noin 10 minuuttia sähkövatkaimella vatkaten. Lisää kerma ja piparkakkumauste. Laita puolet piparkakkukreemistä pursotinpussiin.
  6.  Laita toiseen pursotinpussiin appelsiinihillo.
     
  7.  Irrota leivinpaperit varovasti kakkupohjista.
     
  8.  Leikkaa pohjista neljä 20 cm:n ympyrää esimerkiksi kakkuvuokaa apuna käyttäen. Keskimmäiset pohjat voit tehdä kahdesta tai useammasta palasta.
     
  9.  Laita ensimmäinen kakkupohja leivinpaperilla vuoratun kakkuvuoan pohjalle ja kostuta se kevyesti. Pursota piparkakku­kreemiä ja hilloa vuoron perään pohjalle ympyröinä tai raitoina. Levitä päälle 1/3 luumuista.
     
  10.  Nosta toinen kakkupohja päälle ja toista täyttäminen. Tee samoin vielä kerran ja nosta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi. Kostuta sekin. Paina pintaa ke­vyesti ja nosta kakku kelmulla peitettynä jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi.
     
  11.  Irrota kakku kakkurenkaasta.
     
  12.  Kuorruta kakku lopulla piparkakkukreemillä levittämällä sitä ensiksi ohut kerros kakun päälle ja reunoille. Tämä estää murujen siirtymisen varsinaiseen kuorrutekerrokseen. Nosta vartiksi jääkaappiin kovettumaan. Levitä sen jälkeen tasainen kerros piparkakkukreemiä päälle.
  13.  Koristele kakku rosmariininoksilla, piparkakuilla, kokonaisilla mausteilla ja luumuilla.
     

Kommentit (1)

Kokkikerholainen

Miksi tehdään neliskulmainen pohja, joka leikataan pyöreäksi? Voisiko ihan vanhanaikaisesti paistaa kakkuvuoassa tai vaihtoehtoisesti tehdä neliskanttisen kakun. Eikö nykyaikana pitäisi ruokahävikkiä välttää? Mihin nuo turhat, poisleikatut osat joutuvat?

Muutoin kakku vaikuttaa vallan mainiolta. Maukasta joulua kaikille

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.