Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 222 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Voilla leivotuissa pehmosämpylöissä maistuu lempeä kaura.

Haaveiletko sinäkin pehmeistä kotisämpylöistä? Sellaisista, joita leivottiin ennen kuin rapeakuoriset sämpylät tulivat muotiin?

Kuvan sämpylät on nimetty rakenteensa mukaan pehmosämpylöiksi. Ohjeella valmistuu pellillinen pehmeitä sisarussämpylöitä.

Ainekset ovat tuttuja, mutta valmistustavassa on pari niksiä. Tärkein asia on vaivata taikinaa tarpeeksi ja lisätä jauhoja vain sen verran, kuin on välttämätöntä. Taikinanesteenä käytetty maito vaikuttaa osaltaan rakenteen pehmeyteen.

Itse sämpylöiden muotoilu on helppoa, sillä se tapahtuu leikkaamalla taikinapötkö viipaleiksi. Tämän ansiosta pehmeän taikinan käsittelykin onnistuu ja jauhoja tarvitaan vain vähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmosämpylät

Ainekset

5
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
1
tl
sokeria
n. 7–8
dl
sämpyläjauhoja
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

  2. Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita kaurahiutaleet, hiiva, suola ja sokeri maitoon. Alusta noin puolet jauhoista joukkoon. Vaivaa pehmeä rasva ja loput jauhot käsin taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Vuoraa iso uunivuoka tai pieni korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Pyöritä taikina jauhotetulla alustalla rennoksi, noin 50 cm:n pötköksi. Leikkaa se 20 palaan ja laita palat pellille leikkuupinta ylöspäin, noin puolen sentin päähän toisistaan. Anna kohota liinan alla 15 minuuttia.

  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kypsennä pehmosämpylöitä uunissa noin 12–15 minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Hyvin maukkaita, helppo leipoa, onnistui myös vuokaleipänä - paistoin sitä 40 min. samassa lämmössä.

Vierailija

Pehmeimmät sämpylät mitä olen koskaan tehnyt, pehmeys säilyy myös ainakin seuraavaan päivään, pidemmälle en ole vielä ehtinyt testata!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.