Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Macaronien tekemisessä riittää puuhasteltavaa, mutta valmiit leivokset ovat kauniita kuin korut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 40–50 kpl valmiita macaroneja koosta riippuen
Valmistusaika
2–3 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Macaron-leivokset

Ainekset

Italianmarenki macaron-kekseihin
2
(yhteensä 75 g)
valkuaista
2 1/3
dl (200 g)
sokeria
4
rkl (60 g)
vettä
Macaron-keksien muut raaka-aineet
4
dl (200 g)
mantelijauhetta
3
1/3 dl (200 g)
tomusokeria
2
(yhteensä 75 g)
valkuaista
jauhemaista väriainetta
Lakritsitäyte
200
g
lakritsitoffeeta (esimerkiksi Kick)
1
dl
kuohukermaa
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Aloita macaronkeksien valmistaminen laittamalla italianmarenkia varten tarvittavat valkuaiset yleiskoneen puhtaaseen kulhoon. Laita vispilä paikoilleen.
  2. Laita sokeri puhtaaseen kattilaan ja lisää vesi. Kiehuta sokerilientä, kunnes lämpömittari näyttää 116 astetta. Aloita valkuaisten vatkaaminen tässä vaiheessa.
  3. Kun sokeriliemi on 121-asteista, lisää se ripeästi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes marenki on jämäkkää ja jäähtynyttä. Jäähdytysvaiheessa vatkausnopeutta voi alentaa.
  4. Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri toiseen kulhoon. Lisää valkuaiset ja halutessasi väriaine. Sekoita tasaiseksi. Massa on paksua ja tahnamaista.
  5. Kun italianmarenki on valmista, lisää siitä ensin noin 1/5 manteli-tomusokeriseokseen ja sekoita hyvin. Tämä helpottaa lopun marengin sekoittamista joukkoon. Lisää sitten loput marengista ja sekoita nuolijalla napakasti käännellen, kunnes seos on kauttaaltaan tasaista. Kun seos valuu nuolijasta laavamaisesti, se on valmista. Liika sekoittaminen tekee massasta liian löysän, ja liian vähän sekoitettu massa puolestaan jättää keksiin röpelöisen pinnan tai saattaa halkaista macaronit uunissa. Italianmarenkiin valmistettu macaron-massa kestää napakampaa käsittelyä kuin ”normaaliin” marenkiin valmistettu.
  6. Kun taikina on valmis, laita se pyöreällä tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota taikinasta tasakokoisia ympyröitä leivinpaperin päälle pellille. Pamauta peltiä kevyesti pöytää vasten.
  7. Anna pursotettujen keksien seistä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia ennen paistamista. Niiden pinnan tulisi tuntua kuivalta, kun ne ovat paistovalmiita.
  8. Paista macaroneja 150-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.
  9. Tarkista paiston aikana, etteivät keksit pääse tummumaan. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa matalammaksi. Valmiin keksin reuna tuntuu napakalta, kun kuorta nostaa leivinpaperista.
  10. Anna keksien jäähtyä ennen leivinpaperista irrottamista.
  11. Valmista voikreemitäyte vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Mausta vatkaamalla haluamasi makuaine täytteen joukkoon.

  12. Lakritsitäytettä varten pilko lakritsitoffee pienemmiksi paloiksi. Sulata ne kerman joukkoon miedolla lämmöllä ja lisää voi. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

  13. Täytä macaronit pursottamalla pieni määrä valitsemaasi täytettä keksin keskelle. Paina toinen keksi kevyesti kanneksi.

  14. Säilytä macaronit jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.