
Vegaaninen metsäsienirisotto saa umamitujauksen parmesaanin sijaan oluthiivahiutaleista. Tähän risottoon sopivat niin sikurirouskut, suppikset kuin kantarellitkin.
Onko sinunkin sosiaalinen media alkanut täyttyä tuttujen sienikuvista? Nyt on aika lähteä etsimään loppukesän ihanimpia herkkuja lähikoivikosta.
Simppeli sienirisotto päästää hienostuneen kantarellin maun pääosaan. Sienien puhdistuksen jälkeen isoimmat paloitellaan, mutta pienet kantarellit voi jättää kokonaisiksi. Kun sienistä on kuumalla pannulla irronnut suurin osa nesteestä, jatkuu risoton valmistus tavallisen kaavan mukaan. Pannulla kuullotetaan sipulit sekä riisit, annetaan viinin kiehahtaa ja lisätään lientä pikkuhiljaa koko ajan sekoitellen.
Tämä risotto saa juuston makua oluthiivahiutaleista, joten ruoka on vegaaninen. Hiutaleet voi halutessaan korvata parmesaaniraasteella ja lisätä joukkoon nokareen voita. Oluthiivahiutaleista käytetään myös nimitystä ravintohiivahiutaleet.
Sienirisotto
Ainekset
Työvaiheet
-
Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Laita kasvisliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Pidä liemi kuumana.
-
Paista sieniä miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää öljy ja sipulit. Kuullota miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
-
Nosta lieden lämpöä ja lisää riisit. Sekoita riisiä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi ja riisistä kuuluu ritisevä ääni.
-
Kaada viini kattilaan, sekoita hyvin. Laske lieden lämpöä. Kun viini on haihtunut, aloita kasvisliemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Lisää lientä vasta, kun riisi on imenyt nesteen itseensä. Risotto kypsyy 15–20 minuutissa. Risotto saa olla löysää, joten lisää nestettä tarvittaessa.
-
Sekoita risottoon oluthiivahiutaleet. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele risotto halutessasi tuoreella kirvelillä tai versoilla.