Bolognesen kasvisversio tehdään soijarouheesta.
Bolognesen kasvisversio tehdään soijarouheesta.

Vegaaninen soijarouhebolognese, valkosipulinen savutofukiusaus sekä nakkikastike ja perunamuusi hurmaavat jokaisen.

Arkiruokien klassikot eli bolognese, kinkkukiusaus ja nakkikastike valmistuvat yhtä helposti kasvisversioina eikä mausta tarvitse tinkiä.

Jos haluat lisätä kasvisruokien osuutta arkiruokailussa, helpointa on aloittaa tekemällä tutuista ruoista kasvisversioita. Nämä arkiruoat ovat kokonaan vegaanisia, mutta maistuvat kaikille.

1. Suosikkipasta

Herkullisimman kasvisbolognesen salaisuus on oikeaoppisessa soijarouheen käsittelyssä. Soijarouhetta ei tarvitse liottaa kasvisliemessä ennen käyttöä, vaan se kannattaa lisätä pannulle kuivana ja paahtaa kunnolla runsaassa öljyssä ennen nesteen lisäämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin rouheeseen jää mukava suutuntuma ja se imee pannulta kaikki herkulliset maut itseensä. Erityisen herkullinen soijarouhebolognese saa uutta makua fenkolinsiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soijabolognesen ohjeen löydät täältä.

2. Kinkuton kiusaus

Kinkkukiusauksen kasvisversio syntyy kylmäsavutofusta. Tässä kiusauksessa on valkosipuli-kermaperunoiden tyyliin runsaasti valkosipulia ja lisäksi mausteena tuoretta lehtipersiljaa. Paras kiusaus syntyy tuoreista perunoista, mutta halutessasi voit oikaista ja käyttää valmista pakastealtaan peruna-sipulisekoitusta.

Savutofukiusauksen ohjeen löydät täältä.

3. Nakkikastike muusilla

Nakkikastikkeen kasvisversiossa kannattaa kiinnittää erityishuomiota nakkien valintaan. Uusia tuotteita tulee markkinoille jatkuvasti, ja itselle mieluisimman tuotteen löytää vain testailemalla.

Nakkien koostumuksessa ja maussa on paljon eroja riippuen valmistusaineista: herneproteiinipohjaisista vegenakeista tulee mielestäni lihaisimman oloinen nakkikastike, kunhan nakkeihin malttaa paistaa rapean pinnan pannulla. Tofupohjaiset nakit ovat koostumukseltaan usein hieman pehmeämpiä ja vehnägluteenista eli seitanista valmistetut puolestaan erityisen kiinteitä.

Nakkikastike tarjoillaan tietysti perunamuusin kyljessä, joka sekin valmistuu helposti kasvipohjaisista aineista, esimerkiksi kaurakermasta. Lisää perunamuusin joukkoon runsaasti margariinia ja kuumenna kaurakerma ennen sen lisäämistä perunoiden sekaan, niin suussa sulava vegaaninen muusi hurmaa kaikki syöjät.

Vegaanisen nakkikastikkeen sekä perunamuusin ohjeet löydät täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla