
Suorakaiteen muotoinen Pizza al Taglio on päältä rapea mutta sisältä pehmeä.
Roomalainen palapizza margherita (Pizza al taglio)
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita kaikki taikinan aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
-
Peitä kulho ilmatiiviillä kannella, tuorekelmulla tai kostealla keittiöpyyhkeellä puolen tunnin ajaksi. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä. Nostele sen jälkeen taikinaa kulhossa reunoilta keskelle 5–10 kertaa. Peitä kannella tai liinalla tunniksi.
-
Toista käsittely kolme kertaa kohottaen taikinaa 30 minuuttia käsittelyjen välillä, jolloin taikinaan alkaa vähitellen muodostua sitkoa ja hiilidioksidia. Peitä taikina kolmannen käsittelyn jälkeen taas tunniksi.
-
Laita taikina jääkaappiin tiukasti kelmutetussa kulhossa 1–3 vuorokaudeksi. Ota taikina huoneenlämpöön noin 3 tuntia ennen pizzan valmistamista.
-
Tee kastike. Murskaa tomaatit käsin tai survimella. Lisää mausteet ja käytä kastike heti tai säilytä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa 3–4 päivää.
-
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile suorakulmioksi. Varo rikkomasta taikinan kuplia ja rakennetta, sillä niistä syntyy pizzan kuohkea sisus. Ripottele taikinan pinnalle hieman jauhoja ja ala painella taikinaa reunoilta litteäksi niin, että siirryt hiljalleen kohti taikinan keskiosaa. Levitä taikina uunipellin (33x40 cm) kokoiseksi.
-
Öljyä uunipelti ja nosta taikina pellille. Anna taikinan levätä pellillä huoneenlämmössä ainakin 30 minuuttia. Jos taikina ei levity kunnolla, anna sen levätä vielä 30 minuuttia.
-
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia, kunnes pohja on kullankeltainen ja rapea. Tarkista pohjan kypsyys lastalla. Nosta pizza uunista ja täytä tomaattikastikkeella (4 dl), mozzarellalla ja oliiviöljyllä. Rouhi päälle mustapippuria.
-
Paista pizzaa uunin yläosassa 3–4 minuuttia, kunnes täytteet saavat väriä. Revi valmiin pizzan pinnalle basilikaa.