
Vaniljatäytteisen lissaboninleivoksen konditoriaversioissa näkyivät sesongit. Idea sopii myös kotikeittiöön: luumun tilalla voi käyttää talvella sitruksia, keväällä raparperia ja kesällä tuoreita marjoja.
Vanilja-luumuleivokset
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuutioi voi kulhoon ja nypi kuivat aineet joukkoon. Erottele keltuainen valkuaisesta. Säästä valkuainen marenkiin. Lisää keltuainen taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa luumujen valmistumisen ajan (45 min).
-
Poista luumuista kivi ja leikkaa luumut viipaleiksi. Kiehauta likööri, sokeri ja vesi kattilassa. Lisää luumuviipaleet ja anna kiehua pari minuuttia. Tarkoituksena on, että luumut pehmenevät vain aavistuksen, ja säilyttävät muotonsa. Ota kattila liedeltä ja anna luumujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
-
Sekoita vaniljakreemi ja kerma tasaiseksi.
-
Pyöritä taikina pitkäksi tangoksi ja jaa tanko 14 palaan. Laita palat foliovuokiin, ja painele ne vuokien pohjalle ja reunoille jauhotetuin sormin. Pistele pohjia muutaman kerran haarukalla. Lusikoi täyte vuokiin.
-
Nosta luumuviipaleet liemestä talouspaperille ja siitä edelleen vuokiin täytteen päälle. Kypsennä leivoksia 200-asteisessa uunissa 15–20 min.
-
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lusikoi marenki tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin ja pursota leivosten pinnalle. Ruskista marenki joko keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella eli tohottimella tai käyttämällä leivoksia noin minuutin ajan uunin grillivastusten alla. Tarjoa leivokset huoneenlämpöisinä.
Vinkki Leivokset voi valmistaa myös metallisiin, pieniin tartalettivuokiin. Säästä luumujen keitinliemi ja käytä makusiirappina esim. jäätelön kanssa.