
1. Taikina
Juuri sopivan kokoiset, rapeat ja mehevät rahkamunkit syntyvät vapuksi tällä reseptillä. Taikina onnistuu kuitenkin monellakin eri tavalla. Munkkitaikinan neste voi olla rahka-vesiseosta, maitoa tai kauramaitoa. Pelkkä vesikin riittää. Hiiva taas voi olla tuoretta tai pussillinen kuivahiivaa. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin. Munan voi halutessaan jättää pois taikinasta. Voin voi hyvin vaihtaa kasvimargariiniin.
2. Alustaminen
Taikinan vaivaaminen on munkkien leivonnan tärkein vaihe. Alusta taikina yleiskoneessa tai kulhossa puuhaarukalla. Sekoita taikinaan ensin puolet jauhoista ja rasvasta. Vaivaa vähintään viisi minuuttia. Lisää sitten loput jauhot ja rasva. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa eikä takerru kulhon reunoihin.
3. Paistaminen
Kokeile öljyn kuumuutta taikina- tai leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa eli noin 180-asteista, kun pala alkaa kypsyä poreillen kullanruskeaksi. Paista muutama munkki kerrallaan öljyssä kullanruskeiksi. Pidä kattilan kansi lähellä. Jos öljy syttyy palamaan, laita kansi nopeasti päälle.
4. Vaihtelun vuoksi
Klassiset vappumunkit tarjotaan perinteisesti yltä päältä sokeroituna. Vaihtelun vuoksi voit tehdä myös sitruunamunkkeja. Vaihda taikinan rahka maustettuun sitruunarahkaan. Kieritä munkit fariinisokerissa, johon on lisätty ripaus kanelijauhetta.
Silloin tällöin voit tarjoilla munkit näyttävästi hedelmävartaissa. Pujota tavallisia pienempiä minimunkkeja grillitikkuihin, ja lisää munkkien lomaan tuoreita mansikoita, ananas- ja aprikoosipaloja. Ehkä voit myös dipata vartaita churrojen tyyliin suklaakastikkeeseen.
Lasten suosimat pinkit rinkilät syntyvät, kun painat pulliin sormilla reilunkokoisen reiän ennen paistamista. Reikä kutistuu, kun munkki paistuu. Kuorruta valmiit rinkilät pinkillä sokerikuorrutuksella. Tarvitset siihen tomusokeria, tilkan vettä ja elintarvikeväriä. Dippaa pinta vielä nonparelleihin.