Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Elvi Rista

Tee perinteisen omenasoseen maustettuja versioita ja kokeile, mihin kaikkeen sose sopiikaan! Tässä kuitenkin kaikkien omenasoseiden äiti, se perusohje!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenasose: perusohje

Ainekset

1
kg
happamia omenoita
1
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
g
askorbiinihappoa/sosekilo
1
g
natriumbentsoaattia/sosekilo

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuori omenat ja poista omenaraudalla siemenkodat. Lohko omenat kattilaan. Lisää vesi.
  2. Hauduta lohkot pehmeiksi kannen alla ja sekoittele seosta silloin tällöin, ettei se pala pohjaan.
  3. Soseuta pehmenneet omenalohkot kammettavalla sosemyllyllä, kattilassa sauvasekoittimella tai voimakkaasti massaa puukauhalla sekoittaen. Sileämmän soseen saat survomalla massan siivilän läpi.
  4. Lisää mahdolliset mausteet ja sokeria sen mukaan, miten aiot sosetta säilöä. Keitä omenasosetta edelleen noin 10 minuuttia koko ajan seosta sekoittaen. Ota sivuun vielä noin ½ dl sosetta, jos säilöt sen lasipurkeissa viileässä. Lisää sekaan askorbiinihappo ja natriumbentsoaatti. Kumoa seos sitten hyvin sekoittaen takaisin kattilaan. Täytä kuumalla soseella huolellisesti puhdistetut tai keitetyt lasitölkit tai pakastusrasiat. Sulje korkit välittömästi.

Vinkki! Suuret omenamäärät voi höyryttää pehmeiksi myös mehustimen siiviläosassa. Lisää tällöin omenista valunut mehu takaisin omenaseokseen sokerin lisäyksen yhteydessä.

Vinkki! Viileässä säilöttävään soseeseen tarvitset 4–5 dl sokeria sosekiloa kohti. Pakastettava sose säilyy myös kokonaan ilman sokeria.

Vinkki! Jos omenalajikkeet eivät ole tarpeeksi happamia, lisää kiloon sosetta yhden sitruunan puristettu mehu.

Vinkki! Makeuttamattomasta soseesta voi valmistaa myös hilloa. Lisää kiloon omenasosetta paketillinen Hillo-marmeladisokeria tai ½ kg hillosokeria. Keitä marmeladisokeria sisältävää seosta edelleen viisi minuuttia ja hillosokeria sisältävää seosta 10 minuuttia.

 

Kokeile reseptejä:

 

Omenasämpylät

 

Omena-tuorepuuro

 

Papusosekeitto

 

Omena-kardemumma-murupiirakka

 

Minttu-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
tuoreita mintunoksia
1/2
dl
calvadosta halutessa

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen samaan aikaan sokerin lisäämisen kanssa pari kourallista tuoreita mintunoksia ja keitä edelleen noin 5 minuuttia.
  2. Poista mintun oksat ja lisää halutessasi sekaan ½ dl calvadosta.
  3. Käytä sellaisenaan esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaahdotetun kerman kanssa tarjottavaksi. Kerrosjälkiruokiin, leivonnaisiin, makeisiin piiraisiin tai kakuntäytteeksi. Jogurtin tai viilin kanssa sekä pirtelöihin ja lettujen tai pannukakun seurana nautittavaksi.

Omenaviinietikka-kaneli-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
2
kpl
kanelitankoa
1
rkl
omenaviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Lisää kattilaan omenien kanssa samaan aikaan kanelitangot ja omenaviinietikka. Keitä noin 10 minuuttia.
  2. Lisää haluamasi määrä sokeria tai pakasta ilman sokeria ja keitä edelleen 5 minuuttia. Ota kanelitangot pois ennen purkittamista.
  3. Käytä porsaanlihalle ja kanalle kermakastikkeita, patoja ja keittoja maustamaan.

Vanilja-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
1
rkl
vaniljasokeria
tai
1
kpl
halkaistu vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen vaniljasokeria tai halkaistu vaniljatanko.
  2. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. Poista vaniljatanko ennen soseen purkittamista.
  3. Käytä leivonnaisiin kuten muffineihin, kuivakakkuihin ja piirakoihin. Jogurtin tai viilin kanssa sekä pirtelöihin ja lettujen tai pannukakun seuraksi.

Inkivääri-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
1 1/2
rkl
inkiväärisiirappia
tai
1/2-1
tl
jauhettua inkivääriä
tai
1
rkl
raastettua tuoretta inkivääriä

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen sokerin kanssa 1½ rkl inkiväärisiirappia. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ½–1 tl jauhettua inkivääriä tai 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.
  2. Keitä edelleen noin 10 minuuttia.
  3. Käytä samoihin tarkoituksiin kuin vanilja-omenasose.

Curry-omenasose

Ainekset

1
tl
curryjauhetta
2
tl
öljyä
perusohjeen ainekset

Työvaiheet

  1. Kuullota currya kattilanpohjalla tilkassa öljyä. Lisää kilo kuorittua ja lohkottua omenaa ja 1 dl vettä. Kuumenna ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.
  2. Käytä jauhelihaa tai porsaanlihaa sisältäviin patoihin, laatikoihin, kermakastikkeisiin ja suolaisiin keittoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kuppiperunat ovat kesäherkku, jota tarjotaan erityisesti Tornionjokilaaksossa ja Pohjanmaan rannikolla. Tämä kylmäsavulohella tuunattu versio sopii vaikka grilliaterian alkuruoaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohi-kuppiperunat

Ainekset

16–20
pientä varhaisperunaa
3
kesäsipulia varsineen
¼
ruukku
tilliä
100
g
kylmäsavulohta
50
g
voita
4–8
rkl
perunoiden keitinvettä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia koosta riippuen, kunnes ne ovat kypsiä.
  2. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi ja hienonna tilli. Kuutioi kylmäsavulohi. Jaa voi neljään tilavaan kuppiin tai mukiin ja lisää sipulit. Valuta perunat, mutta ota keitinvettä talteen.
  3. Laita perunat kuppeihin ja kaada päälle kuumaa keitinvettä. Lisää kylmäsavulohi ja tilli. Rouhi päälle mustapippuria.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Nektariineista ja mansikoista syntyy helppo, muutaman raaka-aineen kesäherkku, joka jättää raikkaan olon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + pakastimessa 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Nektariini-mansikkajäädyke

Ainekset

3
nektariinia
5
dl
mansikoita
1
rkl
tomusokeria
2
valkuaista
1
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (esim. Flora vanilla)
2
dl
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Poista nektariineista kivet ja mansikoista kannat. Laita noin puolet molemmista sauvasekoittimen kulhoon yhdessä tomusokerin kanssa ja soseuta sileäksi. Laita loput nektariinit ja mansikat kylmään odottamaan tarjoiluhetkeä.

  2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Yhdistä varovasti sekoittaen jogurtti sekä valkuais- ja vaniljavaahdot. Kääntele joukkoon nektariini-mansikkasose. Kaada seos pakastusta kestävään vuokaan. Anna olla pakastimessa vähintään neljä tuntia.

  3. Leikkaa loput nektariinit ja mansikat viipaleiksi, ja lado viipaleet jäädykkeen pinnalle juuri ennen tarjoilua.