
Maku muuttuu 10 000 metrin korkeudessa. Ruoka, jonka reseptiikka toimii ravintolassa, maistuu erilaiselta ilmassa.
1. Suolaisuus
Miksi suolapähkinöitä tulee syötyä lentokoneessa helposti paljon? Siksi, että ilmassa suolaa ei maista yhtä selvästi. Lentokoneaterioihin lisätään 30 prosenttia enemmän suolaa kuin vastaaviin ruokiin maissa.
2. Makeus
Tomaattimehu on lentokoneessa yksi suosituimmista tuoremehuista. Siihen on selitys. Tomaattimehun makeudentunteesta häviää ilmassa 20 prosenttia, jolloin mehu muuttuu entistä raikkaammaksi.
3. Mehevyys
Ilmassa alhaisessa ilmankosteudessa ruoka kuivuu helposti. Hitaasti haudutettu burgundinpata maistuu ilmassa mehevämmältä kuin vähärasvainen filee. Lämmitys lentokoneen höyryuunissa viimeistelee pataruuan. Kaloista rasvainen lohi toimii parhaiten.
4. Väri
Lehtivihreä häviää kuumennettavista kasviksista vauhdikkaasti. Intialainen pinaattimuhennos palak paneer toimii lentokoneessakin, mutta pinaattia ei hauduteta, vaan se vain kypsennetään nopeasti. Salaateista rapea jääsalaatti pysyy vihreänä ja ryhdikkäänä parhaiten.
5. Elämys
Ruoka on kilpailuvaltti, jolla lentoyhtiöt erottautuvat. Posliiniastioista nautittu annos vai kuiva sämpylä? Samppanja vai bulkkiviini? Helppo valinta.
Juttua varten haastateltiin LSG Sky Chefsin tuotekehityksestä vastaavaa keittiömestari Juha Stenholmia.