
Hapankaali on hieno lisuke. Etenkin mausteinen hapankaali, joka haudutetaan oluessa.
Vaikka hapankaali on sellaisenaankin hyvää, saa hauduttaminen esille sen parhaat aromit. Kehittelin tämän ohjeen alkujaan lisukkeeksi berliiniläishenkiselle currywurstille (currya ei voi koskaan olla liikaa), mutta tykästyin siihen niin kovasti, että olen sittemmin käyttänyt sitä yleislisukkeena etenkin lihalle ja makkaralle. Nykyään haudutan hapankaalin tämän reseptin mukaan jopa hapankaalipiirakkaan.
Tällä ohjeella hapankaalista tulee voimakkaan mausteista. Pehmennän usein makua muutamalla lusikallisella smetanaa tai ranskankermaa. Tilalla voi käyttää vallan mainiosti myös tuorejuustoa tai jopa pehmeää vuohenjuustoa. Toisaalta maitotuotteen voi hyvin jättää poiskin, etenkin jos on voimakkaiden makujen ystävä.
Tämä hapankaali ei muuten maistu perinteiseltä hapankaalilta, joten se on yleensä uponnut myös niille, jotka eivät muuten hapankaalista välitä.
Oluessa haudutettu curryhapankaali
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi kattilassa ja anna sen kuohahtaa.
- Lisää hapankaali, mausteet sekä raastetut valkosipulinkynnet.
- Paistele melko kovalla lämmöllä sen verran, että kaali saa vähän väriä, nesteet haihtuvat ja mausteiden aromi pääsee kunnolla esiin.
- Lisää olut ja laita kansi kattilan päälle. Palkitse itsesi tölkkiin jääneellä oluella.
- Anna muhia niin kauan, että suurin osa oluesta on haihtunut. Tähän menee vartista pariinkymmeneen minuuttia. Tässä kohtaa voi myös pelata aikaa: jos vieraillasi on niin hyvät jutut, ettet malta seistä hellan ääressä, tai pääruuan valmistus on vielä kesken, kippaa kattilaan lisää olutta. Kaali ei mene muhiessaan miksikään.
- Kun alat olla valmis syömään, lisää smetana tai ranskankerma. Sekoita ja kuumenna, mutta älä enää keitä.
- Tarjoile.