
Helpompaa patonkiohjetta saa etsiä.
Tämä patonki onnistuu, vaikkei leipomiskokemusta paljon löytyisikään. Kohottaminen vie yhteensä n. 3 tuntia, mutta itse taikinan pyöräyttää alle puolessa tunnissa.
Vaaleaa herkkupatonkia saa käyttämällä vain vehnäjauhoja, mutta jos haluaa terveellisemmän ja tummemman vaihtoehdon (kuvassa), voi sekaan laittaa graham-jauhoja. Myös erilaiset siemenet tai pähkinät tekevät patongista vielä monipuolisemman.
Ihana rapeakuorinen patonki
Ainekset
Työvaiheet
- Liota hiiva desiin lämmintä vettä. Kaada loput vedestä (2,5dl) isoon kulhoon ja lisää 6dl jauhoja ja suola. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää hiiva ja vaivaa joukkoon jauhoja niin, että taikinasta tulee pehmeää. Vaivaa n. 10 min.
- Öljyä suuri kulho ja laita taikina siihen. Peitä kelmulla, ja anna kohota kaksinkertaiseksi (n. 2h).
- Jaa kohonnut taikina kahteen osaan, vaivaa kumpaakin ja kieritä patongin muotoon. Nosta vierekkäin pellille. Kohota leivinliinalla peitettynä vielä tunnin.
- Lämmitä uuni 225 C:een.
- Leikkaa patonkien pintaan muutama viilto, voitele halutessasi vedellä tai maidolla ja pistä pelti uunin keskitasolle. Paista n. 20-25 min.
- Rapea kuori syntyy, kun laitat leipien seuraksi uuniin alimmalle tasolle korkeareunaisen pellin, johon pistät 2,5dl kuumaa vettä. Varo uunin luukkua avatessasi kuumaa vesihöyryä!
Resepti ei ole alunperin omani, vaan bongasin sen täältä.