Muusikka Eva Louhivuoren ankka-annos huokuu ranskalaista bistrotunnelmaa.
Ankanrintaa, ranskalaisia ja majoneesia
Ainekset
Työvaiheet
- Tee majoneesi. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Lisää joukkoon sinappi ja sekoita.
- Valuta oliiviöljyä ohuena norona keltuaisseokseen koko ajan vatkaten. Pidä välillä taukoja valuttamisesta, jotta saat kaiken öljyn emulsoitumaan eli sekoittumaan ja muodostamaan majoneesimaisen rakenteen. Liika öljy kerralla hajottaa emulsion ja majoneesi "leikkaa". Kun majoneesi alkaa saada oikeaa koostumusta, voit lisätä öljyä reippaammin.
- Kun oliiviöljy on lisätty, lisää joukkoon valkoviinietikka. Vatkaa joukkoon rypsiöljy ohuena norona ja mausta sitruunalla ja suolalla.
- Pilko yksi iso punasipuli mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Kuullota voissa. Kun sipulit pehmentyvät hieman, lisää suolaa ja hunajaa ja anna paahtua miedolla lämmöllä. Lisää sitten sokeri ja balsamiviinietikka sekä tuore rosmariinin oksa tuomaan makua, varo ettet riko sitä. Jätä sipulit hautumaan hiljaa sillä välin, kun valmistat ankan ja ranskalaiset perunat.
- Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa veitsellä varovasti ankanrinnan rasvattomalta puolelta valkoiset hermot ja kalvot pois, tai katkaise filee kahteen osaan. Näin liha saa paremman koostumuksen.
- Marinoi ankanrinta suolalla ja pippurilla molemmilta puolilta. Aseta liha rasvapuoli alaspäin kylmälle ja rasvattomalle pannulle (ankka paistuu omassa rasvassaan). Nosta lieden lämpöä asteittain, ole huolellinen ja varo ettei pannu kuumene liikaa; silloin rasva grillaantuu eikä pääse sulamaan pannulle. Kun rasva alkaa liueta, voit nostaa lämpöä hieman. Kun rasvaa on enää vain vähän jäljellä, nosta taas lämpöä jotta ankanrinta ruskistuu.
- Käännä rintapala ja paista toiselta puolelta noin 1-2 minuuttia riippuen kuinka kypsäksi haluat ankanrinnan. Valuta ylimääräinen rasva pannusta talteen ja laita paahdettu rintafilee pannussa uuniin (tai jos pannussasi on muovikahva, laita filee uunivuokaan). Paista 4-6minuuttia riippuen siitä, kuinka kypsän siitä haluat.
- Ota ankanrinta pois uunista ja nosta se pannulta työlaudalle lepäämään.
- Pilko bataatti ja perunat n. 1 cm paksuiksi tikuiksi. Laita ankanrasva wokpannuun tai korkeareunaiseen kasariin ja kuumenna. Kun rasva on kokonaan sulanut, testaa onko se tarpeeksi kuumaa: laita rasvaan pieni perunan pala. Jos se alkaa heti paistua, rasva on valmista. Jos ei, rasva ei ole vielä tarpeeksi kuumaa.
- Kun rasva on tarpeeksi kuumaa, laita noin puolet bataateista ja perunoista rasvaan paistumaan. Anna paistua noin 15minuuttia. Nosta ranskalaiset perunat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja suolaa heti. Friteeraa loputkin perunat.
- Lopuksi pilko ankanrinta rasvapuoli ylöspäin noin kahdeksaan osaan. Älä tee siivuista liian ohuita. Asettele lautaselle haluamallasi tavalla, koristele rosmariinin oksalla, suolalla ja rosépippurilla.