Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 73 keittokirjaan.
Ohje: Christina Aaltio Kuva: Sami Repo

Salaatti ja suolainen piirakka kuuluvat olennaisesti buffetpöytään. Näppärä kokki yhdistää molemmat nerokkaaksi salaattipiirakaksi. Lohelta, parsalta ja appelsiinilta maistuva piirakka ihastuttaa syöjät takuuvarmasti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8 palaa
Valmistusaika
40 min + jogurtin valutus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Salaattipiirakka

Ainekset

Jogurttitäyte
500
g
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
oliiviöljyä
1/4
tl
suolaa
250
g
(kirjo)lohifileetä
2
rkl
appelsiinin mehua
1
rkl
karkeaa merisuolaa
Pohjataikina
125
g
voita tai leivontamargariinia
2
dl
hiivaleipäjauhoja
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinin kuoriraastetta
1
tl
aniksensiemeniä
1
rkl
appelsiinin mehua
1/2
tl
suolaa
Päälle
1/2
l
vihersalaattia, vuonankaalia tai salaattisekoitusta
1/2
appelsiini
400
g
vihreää parsaa
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
appelsiinin mehua
1/2
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
appelsiinin kuoriraastetta
1/2
tl
aniksensiemeniä
1/4
tl
rouhittua mustapippuria
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
sokeria
Viimeistelyyn
mustapippuria
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Valuta jogurttia harsokankaaseen käärittynä tai suodatinpaperilla vuoratussa siivilässä vähintään 2 tuntia. Lisää valutettuun jogurttiin oliiviöljy ja suola.
  2. Nypi lohesta ruodot. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista puolikkaan hedelmän mehu. Lisää 2 rkl mehua ja merisuola lohiviipaleille. Säästä loput mehusta taikinaan ja kastikkeeseen. Anna lohen maustua huoneenlämmössä puoli tuntia tai jääkaapissa 2-3 tuntia.
  3. Tee piirakkapohja. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Murskaa aniksensiemenet. Lisää ne kuoriraasteen, mehun ja suolan kanssa taikinaan. Painele taikina irtopohjavuokaan (halkaisija 23 cm tai neliskulmainen vuoka noin 20 x 29 cm). Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  4. Revi salaatti. Leikkaa puolikas appelsiini kalvottomiksi paloiksi.
  5. Huuhtele parsat, poista kuivat kannat. Keitä paistinpannussa pari desiä vettä. Lisää parsat kypsymään noin 3 minuutiksi, niiden pitää pysyä napakoina. Jäähdytä parsat nopeasti jääkylmässä vedessä. Leikkaa parsat muutamaan palaan.
  6. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.
  7. Pyyhi lohipaloista suola ja neste. Sekoita salaattiin 1 rkl kastiketta.
  8. Levitä piirakkapohjalle jogurtti ja salaatti. Nosta lohet, parsat ja appelsiinipalat päälle. Lisää loput kastikkeesta salaattipiirakalle juuri ennen tarjoilua. Viimeistele mustapippurilla ja suolalla.

Vinkki: Piirakka on helpompi kuljettaa esimerkiksi kyläpaikkaan, kun kasaat piirakan vasta paikan päällä. Pakkaa pohja ja täytteet erikseen kaikki omiin astioihinsa, niin pohja pysyy mureana ja täytteet raikkaina syömiseen asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Makea meloni ja suolainen feta mahtuvat hyvässä sovussa samalle lautaselle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vesimeloni-fetasalaatti

Ainekset

2
oksaa rosmariinia
½
vesimeloni
1
chili
1
pkt (200 g)
fetaa
4
rkl
kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
KASTIKE
1
dl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
2
rkl
hunajaa
2
rkl
unikonsiemeniä
½
tl
paprikajauhetta
½
tl
suolaa
LISÄKSI
syötäviä kukkia, kuten krassia tai kehäkukkaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele yrtit ja painele kuivaksi talouspaperilla. Irrota lehdet. Hienonna chili.

  2. Kuori meloni ja pilko hedelmä isoiksi paloiksi. Kuutioi feta. Valuta ja kuivaa kaprikset.

  3. Aseta feta- ja melonipalat tarjoiluvadille.

  4. Yhdistä kastikkeen ainekset kulhossa ja sekoita hyvin. Lusikoi kastiketta salaatin päälle.

  5. Kuumenna öljy pannulla ja paista chiliä hetki. Lisää kaprikset ja yrtit. Lisää paistos vadille juuri ennen tarjoilua. Koristele halutessasi kukkasin.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Tabboulleh on raikkaan yrttinen mutta ruokaisa salaatti, joka tehdään perinteisesti kuskusista. Terveellisempi ja proteiinipitoisempi versio syntyy käyttämällä viljana kvinoaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tabboulleh-salaatti

Ainekset

2
dl
kvinoaa
5
dl
vettä
2
dl
persiljaa
2
dl
minttua
1
dl
tilliä
1
iso tomaatti
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
makea sipuli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
kurkku
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele kvinoaa tiheässä siivilässä kylmän veden alla. Kuumenna vesi kattilassa ja keitä kvinoaa miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Siivilöi, huuhtele ja valuta hetki.

  2. Hienonna persilja, minttu ja tilli. Halkaise tomaatti ja raasta puolikkaat raastimen isolla terällä kulhoon niin, että vain kuori jää käyttämättä. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää yrtit. Hienonna valkosipuli ja sipuli ja lisää ne joukkoon. Lisää vielä keitetty kvinoa ja sekoita hyvin.

  3. Halkaise kirsikkatomaatit. Pilko kurkku. Sekoita suola ja pippuri öljyn sekaan. Sekoita tomaatit, kurkut ja kastike salaattiin.

  4. Anna maustua kylmässä tunnin ajan. Tarjoa sellaisenaan lounaaksi tai grillatun lihan lisukkeena.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.