Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 73 keittokirjaan.
Ohje: Christina Aaltio Kuva: Sami Repo

Salaatti ja suolainen piirakka kuuluvat olennaisesti buffetpöytään. Näppärä kokki yhdistää molemmat nerokkaaksi salaattipiirakaksi. Lohelta, parsalta ja appelsiinilta maistuva piirakka ihastuttaa syöjät takuuvarmasti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8 palaa
Valmistusaika
40 min + jogurtin valutus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Salaattipiirakka

Ainekset

Jogurttitäyte
500
g
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
oliiviöljyä
1/4
tl
suolaa
250
g
(kirjo)lohifileetä
2
rkl
appelsiinin mehua
1
rkl
karkeaa merisuolaa
Pohjataikina
125
g
voita tai leivontamargariinia
2
dl
hiivaleipäjauhoja
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinin kuoriraastetta
1
tl
aniksensiemeniä
1
rkl
appelsiinin mehua
1/2
tl
suolaa
Päälle
1/2
l
vihersalaattia, vuonankaalia tai salaattisekoitusta
1/2
appelsiini
400
g
vihreää parsaa
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
appelsiinin mehua
1/2
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
appelsiinin kuoriraastetta
1/2
tl
aniksensiemeniä
1/4
tl
rouhittua mustapippuria
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
sokeria
Viimeistelyyn
mustapippuria
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Valuta jogurttia harsokankaaseen käärittynä tai suodatinpaperilla vuoratussa siivilässä vähintään 2 tuntia. Lisää valutettuun jogurttiin oliiviöljy ja suola.
  2. Nypi lohesta ruodot. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista puolikkaan hedelmän mehu. Lisää 2 rkl mehua ja merisuola lohiviipaleille. Säästä loput mehusta taikinaan ja kastikkeeseen. Anna lohen maustua huoneenlämmössä puoli tuntia tai jääkaapissa 2-3 tuntia.
  3. Tee piirakkapohja. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Murskaa aniksensiemenet. Lisää ne kuoriraasteen, mehun ja suolan kanssa taikinaan. Painele taikina irtopohjavuokaan (halkaisija 23 cm tai neliskulmainen vuoka noin 20 x 29 cm). Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  4. Revi salaatti. Leikkaa puolikas appelsiini kalvottomiksi paloiksi.
  5. Huuhtele parsat, poista kuivat kannat. Keitä paistinpannussa pari desiä vettä. Lisää parsat kypsymään noin 3 minuutiksi, niiden pitää pysyä napakoina. Jäähdytä parsat nopeasti jääkylmässä vedessä. Leikkaa parsat muutamaan palaan.
  6. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.
  7. Pyyhi lohipaloista suola ja neste. Sekoita salaattiin 1 rkl kastiketta.
  8. Levitä piirakkapohjalle jogurtti ja salaatti. Nosta lohet, parsat ja appelsiinipalat päälle. Lisää loput kastikkeesta salaattipiirakalle juuri ennen tarjoilua. Viimeistele mustapippurilla ja suolalla.

Vinkki: Piirakka on helpompi kuljettaa esimerkiksi kyläpaikkaan, kun kasaat piirakan vasta paikan päällä. Pakkaa pohja ja täytteet erikseen kaikki omiin astioihinsa, niin pohja pysyy mureana ja täytteet raikkaina syömiseen asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.