Lämmin viinitee kuulostaa drinkkinä vähän epäilyttävältä, mutta toimii itse asiassa ihan kivasti totin korvikkeena.
Suomen synkkä syksy ja pitkä talvi ovat siitä mukavia, että ne antavat loistavia (teko)syitä syöksyä erilaisten lohduttavien nautintojen kimppuun.
Punaviiniä? Kyllä kiitos! Ehkä vähän juustoa? Todellakin! Puoli päivää hautunut pataruoka? Tänne ja heti, kiitos!
Lisäksi viilentyvä vuodenaika tuo mukanaan totit. Niihin vuotuinen suhteeni on lyhyt mutta intohimoinen.
Kun käsissä pitelee kuumaa totia, tulee vähän samanlainen olo kuin lapsena kaakaomukia pidellessä. Lämpö leviää ja tuo lohtua; pimeys ja loska eivät kestä ikuisesti.
Totien yhteydessä maistuvat myös sellaiset juomat, joita muuten välttelen. Vaikken muuten välitä viskistä tai rommista, niin kylmänä syysiltana kuuman veden, sitruunan, hunajan ja mausteiden kanssa niistä tulee melkein lumoavan makuisia.
Valkoviinipohjaisesta totista sen sijaan en ollut osannut edes haaveilla. Etenkään, kun siihen sekoitetaan vielä TEETÄKIN!
Pääsin kuitenkin maistamaan tätä viiniteetä taannoin Mikä viini -tapahtumassa. Olin positiivisesti yllättynyt.
Totit tuppaavat olemaan usein aika raskaita ja alkoholipitoisia, joten viinin käyttäminen "lämmikkeenä" oli virkistävä veto. En ole teen ystävä, mutta kun juomassa oli myös sitruunaa ja hunajaa (ja viiniä), maistui teekin itse asiassa ihan hyvältä.
Tämä resepti on sama kuin tapahtumassa maistamani juoma. Kokeile vaikkapa glögin korvikkeena.
Viinitee
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa kattilaan vesi ja viini. Kuumenna lähes kiehuvaksi, mutta älä keitä.
- Annostele kuppeihin, lisää teepussi jokaiseen kuppiin ja anna hautua noin 3 minuuttia.
- Makeuta hunajalla makusi mukaan. Koristele sitruunaviipaleella.