
Anne Bernerin ohjeella kalkkunan nahasta tulee erityisen rapea, sillä pintaa valellaan voilla paistamisen aikana. Linnun sisällä on kasviksista ja leivästä tehty täyte.
Anne Berner, ministeri ja Vallila Interiorin omistaja, antoi kalkkunareseptinsä Glorian ruoka & viinille vuoden 2013 lopulla toimiessaan Lastensairaala 2017 -säätiön puheenjohtajana. Reseptistä on tullut todella suosittu ja sitä kokeilleet kehuvat, kuinka erinomaista kalkkunasta tulee.
"Sveitsiläis-suomalais-kanadalaisessa joulussamme syömme kinkun lisäksi täytettyä lintua, kuten kalkkunaa tai fasaania. Tämän kalkkunan ohjeen olen saanut kanadalaiselta äitipuoleltani", Anne Berner kertoi Glorian ruoka & viinille jouluperinteistään.
Anne Bernerin täytetty kalkkuna
Ainekset
Työvaiheet
- Anna jäisen kalkkunan sulaa jääkaapissa hitaasti, noin 2 vuorokautta. Ota lintu huoneenlämpöön vähintään 1 tunti ennen paistamista.
- Huuhtele lintu ja kuivaa talouspaperilla sisältä ja ulkoa. Hiero suola ja pippuri nahkaan.
- Tee täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi selleri. Kuutioi paprikat. Leikkaa sienet pienemmiksi paloiksi. Paista kaikki kasvikset isossa paistinpannussa voissa kypsiksi, 5–8 minuuttia. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi leipä pieniksi paloiksi. Lisää palat täytteeseen. Mausta seos yrteillä, suolalla ja pippurilla.
- Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Täytä lintu. Sido kalkkunan jalat ja siivet paistinarulla. Valele linnun pinta voi-öljyseoksella. Työnnä lihalämpömittari rintapalan paksuimpaan kohtaan. Laita kalkkuna rintapuoli ylöspäin uunipellille ja peitä löyhästi foliolla. Paista uunissa, kunnes mittari näyttää 75–85 astetta; katso kypsennysajat ohesta. Voit myös testata kypsyyden työntämällä grillitikun kalkkunan paksuimpaan kohtaan. Jos pistoskohdasta tuleva neste on kirkasta, liha on kypsää. Valele lintua 3–5 kertaa paistamisen aikana pannulle kertyvällä nesteellä. Poista folio, kun lintu on ollut uunissa noin 3 tuntia.
- Anna kalkkunan levähtää folion alla noin 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa laatikoiden kanssa.