Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Maskulin KUVA Sanna Maskulin

Menitpä mihin tahansa ravintolaan Bourgognessa, alkupalaksi on tarjolla persiljalla maustettua aladobia. Valkoviinin ja tuoreen persiljan maustama lihahyytelö on uskomattoman raikkaan makuista - ja yllättävän kevyttä. Ihan täydellistä herkkua, kun nautit sen kylmän valkoviinin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
4 t + hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bourgognelainen aladobi eli jambon persillé

Ainekset

2
keskikokoista porkkanaa
1
lehtisellerin varsi
1
purjo
1
sipuli
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
10
mustapippuria
5
neilikkaa
2
tl
suolaa
5
dl
kuivaa valkoviiniä
Lisäksi
2
dl
sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
10
liivatelehteä
5
dl
keitinlientä
2
dl
valkoviiniä
2
suolaamatonta luullista porsaanpotkaa tai iso pala porsaanlapaa (yhteensä 2 ½ kg)
½-1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhtele potkat tai lapa ja laita ne isoon kattilaan. Kaada päälle noin 2 litraa kylmää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Kuumenna liemi keskilämmöllä ja anna poreilla hiljaa kannen alla. Kuori pinnalle nouseva vaahto ja muut ainekset pois. Tee tämä huolella, jotta saat kirkkaan liemen.
  2. Lihojen kiehuessa harjaa porkkanat puhtaiksi ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi. Puolita lehtisellerin varsi. Halkaise ja huuhtele purjo. Paloittele se kolmeen osaan. Kuori sipuli ja halkaise se. Kun liemen pinnalle ei nouse enää vaahtoa, lisää vihannekset ja mausteet kattilaan. Lisää lopuksi 5 dl valkoviiniä. Anna kypsyä aivan miedolla lämmöllä kannen alla 3-4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää ja pehmeää, että se irtoaa luista. Pidä kansi kattilan päällä, mutta hieman raollaan, jotta liha ei ala kiehua. Jos liemi kiehuu liian kovaa, lihasta tulee kovaa ja sitkeää.
  3. Nosta kypsät lihat jäähtymään laakealle vadille. Anna jäähtyä vähintään 30 minuuttia tai niin, että lihaa on helppo käsitellä.
  4. Valmistele sillä välin hyytelöimisliemi. Laita liivatelehdet likoamaan pieneen kulhoon, jossa on kylmää vettä.
  5. Siivilöi 5 dl keitinlientä tiheän siivilän tai kostealla harsoliinalla vuoratun siivilän läpi kattilaan. Lisää 2 dl valkoviiniä. Keitä lientä kokoon 15-20 minuuttia tai kunnes sitä on jäljellä noin 5 dl. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa tai viiniä. Halutessasi voit myös lisätä liemeen tilkan sherryviinietikkaa. Liemi saa olla kohtalaisen vahvan makuista, sillä sen maku loivenee hyytyessä, ja hyytelöimisliemi antaa aladobille makua.
  6. Puristele liivatelehdistä vesi ja lisää ne kuumaan liemeen. Kaada noin 1½ litran kokoisen vuoan pohjalle hieman hyytelöimislientä. Voit ripotella persiljaa hyytelöimisliemen joukkoon. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, jolloin pohjakerros ehtii hieman hyytyä.
  7. Irrota luu ja nahka potkista tai lavasta. Laita nahkat hetkeksi sivuun odottamaan. Puhdista lihat niin, että niihin ei jää rasvaa tai kalvoja. Voit kuutioida lihat pienemmiksi veitsellä tai repiä ne käsin niin, että saat isohkoja, herkullisia makupaloja. Laita valmiit lihat kulhoon. 
  8. Leikkaa pala nahkojen sisäpinnassa olevaa valkoista rasvaa talteen ja hienonna se aivan hienoksi. Tarvitset noin 3/4 dl rasvaa. Rasvan käyttäminen ei ole välttämätöntä, mutta se antaa aladobille täyteläisyyttä ja makua. Lisää hienonnettu rasva kulhoon lihojen päälle. Riivi persiljanlehdet ja hienonna ne aivan hienoksi. Lisää persilja kulhoon. Lisää suola ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita seos hyvin, mieluiten käsin. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa.
  9. Ota vuoka jääkaapista. Asettele tasainen kerros lihaseosta vuokaan. Painele kerros kevyesti tasaiseksi. Lisää liha kerroksittain ja lisää hieman lientä jokaisen kerroksen väliin. Kun terriinivuoka on täynnä, kaada loppu liemi vuokaan. Kopauta vuokaa pari kertaa varovasti pöytää vasten, jotta liemi levittyy tasaisesti eikä aladobiin jää ilmakuplia. Peitä vuoka kelmulla tai kannella. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 12 tuntia.
  10. Kun irrotat hyytelön vuoasta, laita se 30 sekunniksi laakeaan astiaan, jonka pohjalla on kuumaa vettä. Laita terävä veitsi aladobin ja vuoan väliin kierrä koko vuoka veitsellä, jotta aladobi irtoaa reunoistaan.
  11. Kumoa valmis hyytelö ja leikkaa siitä viipaleita tai pieniä paloja. Tarjoa leivän, salaatin tai pienten suolakurkkujen kanssa. Paras juomapari aladobille on kuiva, mineraalinen bourgognelainen valkoviini, kuten chablis.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Makaronimössö, -pöperö vai pääkallopata? Legendaarisella arjen pelastajalla on monta nimeä. Valitse arkikäyttöön täysjyvämakaroneja ja lisää joukkoon juureksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaroniherkku

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
1
sipuli
1
iso porkkana
2
rkl
öljyä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
prk
juustokastiketta (esim. Koskenlaskija ruoka & dippi)
1
dl
makaronin keitinvettä
1
dl
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaroni. Ota lopuksi talteen 1 dl keitinvettä.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Pese ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää jauheliha, porkkana, tomaattipyree, pippuri ja suola. Ruskista 10 minuuttia.
  4. Sekoita makaronit, keitinvesi ja juustokastike jauhelihaan. Silppua päälle persiljaa.

    Vinkki! Nautaa, possua, broileria vai vegeä? Jauhisvaihtoehtoja on moneen makuun.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould
Sopivan tulisen lempikastikkeen salaisuus ovat mehevät pavut ja paahdetut mausteet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
sellerinvarsi
1
rkl
öljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
tl
juustokuminaa
1
tl
(savustettua) paprikajauhetta
½–1
tl
chilirouhetta
1
kanelitanko
1
prk
tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
vettä
1
tlk (410 g/250 g)
kidneypapuja
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
(fariini)sokeria
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Viipaloi sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy reilussa kasarissa. Kuullota sipulit, juustokumina, paprikajauhe ja chilirouhe hiljalleen öljyssä. Lisää jauheliha ruskistumaan.
  3. Lisää kasariin porkkana, selleri, kanelitanko, tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi kasariin.
  4. Valuta ja huuhtele pavut. Lisää pavut, etikka, sokeri, oregano ja suola.
  5. Hauduta chili con carnea miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tilkka vettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta. Silppua päälle lehtipersiljaa.
  6. Tarjoa kastike keitetyn riisin ja kreikkalaisen jugurtin kanssa. Se sopii myös nachojen päälle tai tortillan täytteeksi.
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.