Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2049 reseptiä.
Linkitetty 251 keittokirjaan.
Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

"Ei enää yhteen liimautuneita spagettinauhoja", Michelin-kokki Jari Vesivalo lupaa ja lisää pastan kylmään veteen. Makoisan pekonispagetin lopputulokseen on myös pari muuta kikkaa. 

Michelin-palkitun Olo-ravintolan päällikkö Jari Vesivalo kokkaa henkilöstön lounaalla arkiselta kuulostavaa pekonispagettia. Mutta koska hän on tähtikokki, reseptissä on muutama yllätys.

Erikoisin niistä on se, että spagetti lisätään jo kylmään veteen. Tällä tempulla pasta pysyy irtonaisena eikä se liimaudu ärsyttävästi yhteen.

Toinen ruuan kikka on aloittaa pekonin käristäminen huoneenlämpöisellä pannulla. Silloin pekonin rasva irtoaa  kätevästi ja toimii pekonin paistorasvana.

Kolmas Jarin kikoista on tällä hetkellä kovin trendikäs: kaikkea pastan keitinvettä ei kaadetakaan viemäriin, vaan osa siitä otetaan talteen ja käytetään pastan kastikkeena. Suolainen ja tärkkelyspitoinen vesi kostuttaa pastan, eikä kermaa tai muuta kastiketta tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Huippukokin pekonispagetti

Ainekset

100
g
pancettaa tai pekonia
500
g
spagettia
1
tl
suolaa
1
kananmuna
1
keltuainen
½
tl
mustapippuria rouhittuna
1
rkl
sitruunamehua
lisäksi
100
g
pecorino-juustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Suikaloi pancetta ja laita se huoneenlämpöiseen pannuun. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes rasva irtoaa. Siirrä pannu sivuun ja pidä lämpimänä.
  2. Laita spagetti isoon kattilaan ja lisää kylmää vettä, kunnes pasta peittyy. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää suola ja keitä kypsäksi. Valuta spagetti, ja säästä keitinvesi.
  3. Siirrä pancettapannu takaisin liedelle ja kääntele spagetti joukkoon. Lisää hiukan keitinvettä ja sekoita, kunnes suurin osa vedestä imeytyy pastaan. Spagetti saa jäädä kosteaksi. Siirrä pannu liedeltä ja mausta pippurilla ja sitruunamehulla.
  4. Sekoita kananmuna, keltuainen ja loraus jäähtynyttä keitinvettä keskenään ja sekoita se kevyesti pastan joukkoon. Tarjoa pasta raastetun pecorinon kanssa.

Kommentit (8)

Vierailija

Resepti on ihan perinteinen spagetti carbonara. Ei mitään ihmeellistä siis.

Carbonara selätetty

Vähänkään pastaa tekevät ihmiset huomaa että tämä on aika perus pasta carbonara. Eroa lienee siinä että keitinvettä käytetään vähän enemmän ja kananmunia vähemmän.

Ja ihan vinkkinä, se pasta ei liimannu kyllä kun käyttää kunnon pastaa eikä perus markettisoagettia joka ei muutoinkaan tähän safkaan sovi.

Apicius

Hyvä perusresepti, italiassahan keitinvettä on käytetty suurustamiseen aikojen alusta. Täytyy kehaista Oloa, olen siellä syönyt elämäni parasta makaronilaatikkoa lounaalla. Reseptin saa kernaasti jakaa kuolevaisillekin ; )

Vierailija

Pasta keitetään siten, että veden kiehuessa lisätään suola ja heti perään pasta. Alussa kun hieman hämmentää, niin pasta ei juutu kiinni. Itse paistan pekonin kuumalla pannulla oliiviöljyssä.

Turtsa

Puhutaan pekonista, tarkoitetaan panchettaa kuten itse reseptissä kerrotaan. Pekonin ja panchetan ero on siinä, että panchetta-siivut ovat läpikuultavan ohuita, eivät mitään kolme millimetriä paksuja, joten niistä irtoaa hyvin vähän rasvaa pannuun. Tee sama HK:n pekonilla, kaloreita riittää melkolailla eri tavalla. Lisäksi kannattaa sisäistää se, ettei tämä ole ateria vaan välipala tai eturuoka, sillä annos sisältää lähes pelkästään rasvaa ja hiilihydraattia. Joku hiven proteiinia juustosta, munasta ja pekonista, muttei siinä mitassa että sillä olisi ravintoaineena mitään merkitystä. Proteiini on ruuassa se, joka pitää nälän poissa, ja siksi aterian tulisi sisältää sitä kunnollisen määrän, ei hippusia. Jos haluaa verensokeriin piikin, tällä se kyllä onnistuu, varmaan jaksaa taas painaa vartin keittiössä kun tällaisen välipalan kiskoo napaansa..

Vierailija

Italiassahan tuo panchetta tulee isona könttinä, josta itse leikataan siivuja. Siellähän tuo on todella rasvaista ja käytännössä pelkkää läskiä. Suomesta saatavasta panchettasta en ole kuullut.

Vierailija

Viisastelijoille tiedoksi, että aitoon italialaiseen pasta carbonaraan ei tule myöskään pancettaa vaan guancialea, suolattua sian poskea. Pekonispagetti olkoon pekonispagettia, mitä vikaa kun reseptiä ei carbonaraksi edes väitetä? 

Senza parole

Voi hyvänen aika, että ihan kylmään veteen pasta! Luulisi huippukokin tietävän, miten pasta oikeasti kuuluu keittää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2049 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Paras sienirisotto tehdään itse keiteltyyn sieniliemeen. Mustatorvisienten hienous saa kiehtovan kaverin sikurirouskusta, jota ripautetaan risottoon lisämausteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + liemi 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustatorvisienirisotto

Ainekset

1
l (n. 400 g)
mustatorvisieniä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
(1 rkl kuivattuja tai ½ l tuoreita sikurirouskuja)
3
dl
risottoriisiä
2
dl
valkoviiniä
8–10
dl
sienilientä
1
dl
tuoretta kirveliä
50
g
voita
2
dl
mascarponejuustoa
Sieniliemi
1
sipuli
1
rkl
öljyä
l
vettä
1
dl
kuivattuja sieniä
(esim. suppilovahveroita tai tatteja)

Työvaiheet

  1. Keitä ensin sieniliemi. Lohko sipuli kuorineen neljään osaan. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa 5 minuuttia. Lisää vesi ja kuivatut sienet. Keitä miedolla lämmöllä 40 minuuttia. Siivilöi.
  2. Puhdista ja hienonna sienet. Jätä muutama sieni kokonaiseksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä kattilassa tai korkeareunaisessa pannussa 2 minuuttia. Lisää mustatorvisienet (ja sikurirouskut) pannuun ja paista 5 minuuttia. Sekoita riisi joukkoon ja kuullota hetki.
  3. Kaada viini risottoon ja anna kiehahtaa. Kun neste on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, lisää 1 dl kuumaa sienilientä. Sekoita ja lisää 1 dl lientä kerrallaan, kunnes risotto on lähes kypsää ja puuromaista. Tähän menee noin 18 minuuttia.
  4. Hienonna kirveli ja sekoita se risottoon. Lisää voi ja juusto ja sekoita tasaiseksi. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1018 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Maistuisi Italian nonnallekin! Parsakaalignocchit ovat herkullista ja helppoa arkiruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Parsakaalignocchit

Ainekset

1
(300 g)
parsakaali
½
punasipulia
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
kuivattua rosmariinia
½
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
tlk (400 g)
kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
4 + 4
rkl
raastettua parmesaania
Lisäksi
1
ps (400 g)
gnoccheja

Työvaiheet

  1. Irrota parsakaalista kukinnot ja hienonna varret. Keitä varsisilppua kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 2 minuuttia. Valuta ja siirrä sivuun.
  2. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy ja paista sipuleita ja mausteita keskilämmöllä noin 6 minuuttia. Lisää tomaatit ja hauduta 10 minuuttia, hiero niitä välillä puuharukalla. Lisää varsisilppu ja jatka haudutusta 5 minuuttia. Lisää kukinnot ja jatka vielä 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Raasta parmesaania joukkoon.
  3. Keitä gnocchit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele kastikkeeseen. Raasta vielä parmesaania päälle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1018 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Nyt on rapeaa ja mehevää! Herkullisen uunilohen salaisuus: hapankorpuista valmistettu superrapea ruiskuorrute, jossa on vienosti piparjuuren potkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hapankorppulohi

Ainekset

1
(500 g)
nahallinen kirjolohi- tai lohifilee
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Muruseos
100
g
hapankorppuja (tai kuivahtanutta ruisleipää)
½
tl
valkosipulijauhetta
2
rkl
hienonnettua persiljaa
1
rkl
hienonnettua tilliä
3
rkl
raastettua piparjuurta
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Ota lohi huoneenlämpöön ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Mausta lohi suolalla ja pippurilla. Hienonna leipä teholeikkurissa muruiksi. Sekoita loput ainekset joukkoon. Painele lohen pinnalle ja kypsennä noin 15 minuuttia.
  3. Tarjoa esimerkiksi tillillä maustetun jogurtin, kasvisten ja kvinoan kanssa.

Kommentit (0)

Nämä sämpylät on todella helppo tehdä ja sopii kiireellisellekin ihmiselle ja ovat vielä hyvän makuisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 10 - 12 kpl
Valmistusaika
10 min ja n. 15 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Hyvät rusinasämpylät, nopeasti

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
ruisjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
0,5
tl
Pan suolaa
1
tl
hunajaa/tavallista sokeria tai Stevia sokeria 0,5 tl
2
dl
Planti kaurakermaa/kuohukermaa
1 -2
dl
maitoa tai vettä
1
rkl
ruokaöljyä (sitruuna-basilikalla maustettua) tai muuta
0,5 - 1
dl
rusinoita

Työvaiheet

Laita uuni 180 asteeseen. Sekoita kaikki kuivat aineet ensin, lisää sitten nesteet ja ruokaöljy, mielellään maustettua jos on. Sekoita taikina, saa olla vähän löysää ei liian löysää, että on helppo laittaa kahdella lusikalla pellille ja laita sitten päälle vähän vehnäjauhoja ja muotoile pyöreän mallisiksi. Paista 180 asteessa n. 15 min. keskitasolla kunnes ovat päältä kauniin värisiä ja pohjasta vähän ruskeita eli paistuneet sopiviksi ja kevyen tuntuisia. Anna tekeytyä ennen syömistä hetken aikaa. Säilytä jääkaapissa jos niitä jää ja lämmitä hiukan mikrossa ennen syöntiä. Voi myös pakastaa ja lämmittää mikrossa. Vihjeeksi voit käyttää myös paperisia muffinssivuokia.

Kommentit (0)