Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munalainen (hampurilainen paistetuista kananmunista) nyhtökanalla, sipuli-kurkkusalaatilla, savustetulla bbq-kastikkeella ja ame

Ainekset

Sipuli-kurkkusalaatti
1
kg
kurkkua
300-400
g
sipulia
tilliä
Mausteliemi
2
dl
väkiviinaetikkaa
2-3
dl
sokeria
Mustapippuria, jauhettuna myllystä
Sinapinsiemeniä maun mukaan
Nyhtökana
Luomukanan rintafileitä (HUOM! kyseessä todellakin kana, ei broileri) yksi per ruokailija/munalainen
vesi
tomaattipyre
Tumma sokeri (fariini tai muu tumma)
Soijakastike
suola
mustapippuri
Inkivääri raastettuna
valkosipuli
sipuli
Savustettu BBQ-kastike
2
prk
Paseerattu tomaatti
1-2
dl
Omenaviinietikka
1
tlk
Coca-colaa (huom! ei sokerittomia tähän)
valkosipulia oman maun mukaan
1
iso sipuli
2
rkl
tomaattipyrettä
mustapippuri
suola
Fariini - tai muscovado sokeri
juustokumina
Oliiviöljy
American dressing
2
kananmunan keltuaista
1-2
dl
rypsiöljyä
1-2
rkl
tomaattipyre
1
salottisipuli
1
pieni valkosipulin kynsi tai pieni pala valkosipulia
10-20
pientä kaprista
1-3
rkl
valkoviinietikka
mustapippuri
suola
Paistetut kananmunat
2
L tai xl koon kananmunaa
öljyä tai paistorasvaa
suolaa

Työvaiheet

Kurkku-sipulisalaatti

Raasta kurkku ja sipulit, pilko tillit esim. yrttisaksilla. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Kiehauta kattilassa etikka, liuota sokeri etikkaan. Lisää sokeria oman maun mukaan. Mausta liemi mustapippurilla ja sinapin siemenillä.

Kaada kurkku, sipuli tilli sekoitus lasisäilyke purkkiin. Kaada liemi sekaan. Anna maustua jääkaapissa 1 viikko. tarvittaessa maistuu jo seuraavan päivänä mutta optimi mielestäni on viikko.

 

Savustettu BBQ-kastike

Pilko sipuli ja valkosipuli, kuullota niitä pienellä lämmöllä kattilassa öljyssä muutama minuuutti. Lisää tomaattipyre ja mustapippuri rouhe, jatka kuullottamista vielä pari minuuttia. Lisää kattilaan paseerattu tomaatti, omenaviinietikka, coca-cola ja sokeria. Aloita etikalla ja sokerilla ensin vähäisillä määrillä, lisäile keittämisen aikana maistellessasi tarvittaessa. Lisää suolaa ja juustokuminaa myös oman maun mukaan. Keitä kastiketta vähintään tunti, mieluiten kaksi. Jos haluat täysin silkkisen kastikkeen, soseuta sipulit vielä blenderillä tai sauvasekoittimella. Savustan itse kastikkeen sähköisessä savustuspöntössä vielä tunnin ajan. Jos sinulla ei ole mahdollista savustaa, käy nestemäinen savu myös tarkoitukseen. Jäähdytä kastike ja säilytä jääkaapisssa.

 

American dressing

Valmista majoneesi (syvässä) kulhossa sähkövatkaimella, tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Laita keltuaiset kulhoon, aloita vatkaamaan, lisä aluksi öljy tipottain, kun majoneesi alkaa saostumaan, voit lisätä öljyn ohuena nauhana. Lisää öljyä keltuiaisten koosta riippuen 1-2dl, tunnustellen majoneesin koostumusta. Voit ostaa majoneesin myös kaupasta. Lisää majoneesiin tomaattipyre, hienonnettu salottisipuli, kaprikset ja valkosipuli. Mausta mustapippurilla, suolalla ja valkoviinietikalla. Anna dressingin maustua jääkaapissa 1-2 tuntia, tarkista maku.

Nyhtökana

Valmista mausteliemi kanalle. Suhteet oman maun mukaan ja valmistettavan kanamäärän mukaan. Sekoita kiehautetun veden joukkoon muut mausteliemen osat. Sipulit ja valkosipulit pilkottuna.

Valitse kannellinen uunin kestävä vuoka. Itse käytän valurautaista. Laita kanat vuokaan, kaada mausteliemi päälle. Uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi, jonka jälkeen vähennä lämpö 100 asteeseen. Anna kanojen olla vähintään 3 tuntia uunissa. Riivi kana kuumana suikaleiksi. 

 

Paistetut kananmunat

Paista kananmunat erikseen paistinpannulla esim. silikonisessa ympyrämuotissa, suolaa muna molemmin puolin paiston aikana.

 

Munalaisen kasaaminen

Laita yksi paistettu kananmuna lautaselle, laita kananmunan päälle lusikallinen american dressingiä, kurkku-sipulisalaattia ja nyhtökanaa, kanan päälle vielä savustettua bbq-kastiketta. Laita toinen paistettu kananmuna "hatuksi", syö kuin hampurilainen, joko paperista tai haarukalla ja veitsellä.

 

Nopeutettu versio tulee broilerista, kaupasta ostetusta kurkkusalaatista, american dressingista ja bbq-kastikkeesta. Meillä se ei ole mahdollisuus kun on omat kanat ja munat :) ja tietysti rakkaus ruokaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sokeriton ranskalainen sinappi antaa juuri sopivasti ytyä broilerin makuun. Yhdistä rapeapintaiseksi paistettu broileri sobanuudeleiden ja kasvisten kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinappibroileri ja sobanuudelit

Ainekset

600
g
broilerin luuttomia paistileikkeitä
½
tl
suolaa
½
dl
dijoninsinappia
1
iso kananmuna
2
dl
pankojauhoja
öljyä paistamiseen
(chiliä)
Nuudelit
200
g
sobanuudeleita
1
ps (250 g)
varsiparsakaaleja
2
rkl
öljyä
1
rkl
riisiviinietikkaa
ripaus
suolaa
½
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuivaa paistileikkeet talouspaperilla ja ripottele suola pinnoille. Laita sinappi syvälle lautaselle, riko muna joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita pankojauhot toiselle syvälle lautaselle. Pyörittele paistileikkeet yksi kerrallaan ensin munaseoksessa ja sitten pankojauhoissa.

  2. Kuumenna kunnon loraus öljyä laakealla pannulla. Paista paistileikkeitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne ovat kypsiä.

  3. Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa varsiparsakaalit pitkittäin halki ja laita ne kypsymään nuudelien kanssa samaan kattilaan viimeiseksi minuutiksi. Valuta nuudelit ja varsiparsakaalit, ja laita ne takaisin kattilaan. Sekoita pienessä kulhossa öljy, etikka, sokeri ja suola. Kaada seos kattilaan ja kääntele niin, että nuudelit ja varsiparsakaalit maustuvat tasaisesti.

  4. Jaa nuudelit lautasille ja nosta broilerin paistileikkeet päälle. Viipaloi halutessasi chiliä päälle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström

Keltajuuri antaa keittoon pirteän värin ja tuo samalla lisää syvyyttä makuun. Nuudelit imaisevat nopeasti keiton liemen, joten tarjoa keitto mieluiten pian valmistuksen jälkeen. Soppa maistuu toki myös patamaisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Keltajuuri-kanakeitto

Ainekset

500
g
keltajuurta
2
porkkanaa
1
pieni purjo
400
g
maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1
rkl
curryjauhetta
2–3
rkl
öljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
200
g
vehnänuudeleita

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo.

  2. Paista purjoa, broileria ja currya öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes broilerit saavat hieman väriä. Lisää juurekset ja valkoviinietikka. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen.

  3. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää nuudelit ja tarvittaessa vettä. Keitä noin 2 minuuttia, kunnes nuudelit ovat pehmeitä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Perhosbroileri leikataan halki, maustetaan ja grillataan mahtavan mehukkaaksi. Ota avuksi lihalämpömittari: kypsä kana on 75-asteista. Hedelmäinen kirsikkakastike maistuu kanan ja kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + 4–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Perhosbroileri

Ainekset

1
(n. 1,5 kg)
broileri
Marinadi
1
sitruunan mehu
4
valkosipulinkynttä
1
dl
rypsiöljyä
2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Glaseerauskastike
1
sitruunan mehu
½
dl
rypsiöljyä
3
rkl
hunajaa
2
tl
chipotlechilijauhetta (esim. Santa Maria)

Työvaiheet

  1. Leikkaa broileri perhoseksi: Laita lintu rintapuoli alaspäin leikkuu- laudalle. Leikkaa keittiösaksilla pyrstön kumminkin puolin selkäranka irti koko matkalta, jotta broileri avautuu litteäksi.
  2. Purista sitruunan mehu paksuun suljettavaan muovipussiin. Kuori valkosipulit ja raasta ne mehuun. Lisää öljy ja mausteet. Laita broileri marinadiin ja anna maustua kylmässä 4–24 tuntia.
  3. Ota kana marinadista ja kuivaa liha talouspaperilla. Levitä broileri työalustalle. Paina lihan läpi ristikkäin muutama iso grillitikku, jotta sitä on helpompi kääntää.
  4. Yhdistä pienessä kattilassa glaseerauskastikkeen ainekset. Keitä viisi minuuttia, kunnes neste on haihtunut puoleen.
  5. Kuumenna grilli noin 175 asteeseen. Laita liha suoralle lämmölle. Grillaa kumpaakin puolta noin 10 minuuttia niin, että broileri saa kunnolla väriä. Sivele välillä pintaan glaseerauskastiketta.
  6. Siirrä broileri epäsuoralle lämmölle. Grillaa 30–40 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on 75 astetta. Kääntele broileria usein, jotta liha kypsyy tasaisesti. Sivele välillä pintaan kastiketta.

Vinkki! Voit testata kypsyyden pistämällä veitsellä tai terävällä tikulla reiden paksuun osaan. Kypsästä broilerista tihkuu kirkasta nestettä.

Purjotapakset

Ainekset

4
purjoa
1
pss (200 g)
padron-paprikoita
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Kastike
2
dl
pakastettuja kirsikoita
1
salottisipuli
1
dl
rypsiöljyä
3
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike maustumaan. Sulata kirsikat mikrossa ja pilko ne kulhoon. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kirsikoiden joukkoon sipulit ja loput kastikkeen ainekset.
  2. Lämmitä grilli tai kuumenna hiillos. Levitä hiilet grillin toiselle laidalle.
  3. Grillaa purjoja suoralla lämmöllä 10 minuuttia. Kun pinta on tummunut, siirrä purjot epäsuoraan lämpöön ja kypsennä pehmeiksi eli noin 10 minuuttia.
  4. Grillaa paprikat nopeasti kuumalla lämmöllä molemmin puolin.
  5. Poista purjojen uloin kerros ja leikkaa sisus muutamaan osaan. Laita purjot ja paprikat kulhoon, lisää tilkka öljyä ja suolaa. Tarjoile kirsikkakastikkeen kanssa.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Pho-keitto on tunnetuin vietnamilainen ruoka. Liemipohjainen nuudelikeitto on täynnä soluja suojaavia antioksidantteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t (liemi) + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-pho

Ainekset

LIEMI
l
vettä
1
pkt (800 g)
broilerinkoipia
2
keltasipulia
50
g
inkivääriä
5
neilikkaa
4
kardemumman kotaa
1
kanelitanko
1
tl
kokonaisia mustapippureita
4
tähtianista
1
rkl
sokeria
1
rkl
suolaa
3
rkl
kalakastiketta
LISUKKEET
lihat liemeen käytetyistä broilerinkoivista
125
g
riisinuudelia
2
kevätsipulinvartta
1
iso tai 4 pientä paksoita
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
1
ruukku korianteria
1
ruukku minttua
1
ruukku herneenversoja
1
limetti
+ paahdettuja sipuleita

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kattilaan ja laita broilerinkoivet veteen. Kuumenna kiehuvaksi. Halkaise sipulit kuorineen, viipaloi inkivääri isoiksi paloiksi ja lisää veteen.

  2. Paahda mausteita kuivalla kuumalla pannulla parin minuutin ajan ja lisää ne liemeen. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Keitä lientä pienellä lämmöllä 30–40 minuuttia, kunnes liha irtoaa luista. Kuori vaahto pois tarpeen mukaan.

  3. Nosta koivet liemestä. Anna jäähtyä hetki ja riivi liha irti luista. Laita lihat sivuun odottamaan annosten kokoamista ja laita luut takaisin liemeen porisemaan vielä tunniksi.

  4. Kun liemi on kiehunut ja keittynyt kasaan, siivilöi se ja laita takaisin kattilaan kananlihan kanssa. Mausta kalakastikkeella ja kuumenna.

  5. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko kevätsipuli, paksoit ja sokeriherneet. Hienonna yrtit. Lohko lime neljään osaan.

  6. Kasaa annokset: jaa nuudelit neljään kulhoon. Ripottele päälle kevätsipuleita, paksoita, reilusti yrttejä ja herneenversoja. Kaada päälle kiehuvan kuumaa lientä ja jaa kananlihapalat kulhoihin.

  7. Koristele keitto muutamilla yrttilehdillä, limetinlohkolla ja paahdetuilla sipuleilla. Tarjoile heti höyryävän kuumana.