ET-lehti on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 124 keittokirjaan.
Ohje: Christina Aaltio Kuva: Piia Arnould

Sosekeitto saa särmää chililastujen kanssa paahdetuista kikherneistä. Soppa on valmis viidessä minuutissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-kikhernekeitto

Ainekset

1
punainen paprika
2
sellerinvartta
1
prk
laadukasta tomaattimurskaa (400 g)
2
dl
vettä
1
rkl
punaista pestoa
1/4
tl
chilijauhetta
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
prk
kikherneitä (285 g)
1/2
rkl
rypsiöljyä
1/2-1
tl
chililastuja
Pinnalle
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Pese paprika ja sellerinvarret. Halkaise ja poista paprikasta siemenkota. Lohko kasvikset ja laita tehosekoittimeen. Lisää tomaattimurska. Huuhtele purkki vedellä ja kaada joukkoon. Mittaa muut ainekset joukkoon ja pyöräytä tasaiseksi keitoksi. Maista ja mausta tarvittaessa.
  2. Valuta kikherneet. Lisää pannulle öljy ja chilihiutaleet sekä kikherneet. Paista muutama minuutti.
  3. Tarjoa keitto kylmänä tai halutessasi kuumenna annos ennen syöntiä. Pudottele keiton pinnalle kikherneitä ja nokare jogurttia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lempeässä ja tyylikkässä keitossa yhdistyvät omenan kirpakkuus ja juurisellerin herkkä maku. Tarjoa alku- tai pääruokana hyvän leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-juurisellerikeitto

Ainekset

1
(n. 900 g)
keskikokoinen juuriselleri
7
kotimaista omenaa (esim. Valkea kuulas tai Samo)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
50
g
voita
6
dl
kanalientä
2
dl
kuohukermaa
¼
tl
suolaa
(1–2
tl
sitruunamehua)
Sumakkivinegretti
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
½–1
tl
sumakkia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese juuriselleri ja leikkaa kuori tukevalla veitsellä. Kuutioi juuriselleri. Kuori ja kuutioi viisi omenaa. Laita ne kylmään veteen odottamaan. Kuori ja hienonna sipulit.

  2. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia ja selleriä 10 minuuttia. Valuta omenat ja lisää ne kattilaan. Paista muutama minuutti.

  3. Kaada kanaliemi kattilaan. Nestettä tulee olla sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kannen alla pehmeiksi, noin 20 minuuttia.

  4. Lisää kerma ja soseuta keitto sileäksi. Mausta suolalla ja lisää sitruunamehua halutessasi.

  5. Leikkaa loput omenat ohuiksi suikaleiksi. Valuta päälle hieman sitruunamehua. Sekoita kulhossa sumakkivinegretin ainekset.

  6. Jaa keitto kulhoihin ja annostele päälle omenaa ja sumakkivinegrettiä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Valesillin kaava: keitä hetki, lado astiaan, kaada liemi päälle ja anna maustua yön yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1 l
Valmistusaika
15 min + maustuminen 12–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso maustesillinä

Ainekset

1
(noin 300 g)
munakoiso
1
punasipuli
1
ruukku
tilliä
3
dl
vettä
1
tl
suolaa
MAUSTEKASTIKE
½
dl
sitruunamehua
½
dl
öljyä
4
rkl
valkoviinietikkaa
2
rkl
vaaleaa siirappia
1
rkl
dijonin- tai muuta vahvaa sinappia
1
rkl
sinapinsiemeniä
2
laakerinlehteä
2
tl
katajanmarjoja
1–2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria murskattuna
¼
tl
maustepippuria murskattuna
LISÄKSI
keitettyä perunaa
saaristolaisleipää
vegaanista ranskankermaa
merileväkaviaaria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso haarukkapaloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Hienonna tilli.

  2. Keitä munakoisopaloja suolalla maustetussa vedessä 5–8 minuuttia, kunnes palat ovat notkeita ja pehmeitä, mutta niissä on vielä selkeästi purutuntumaa. Siivilöi ja huuhtele palat kylmällä vedellä. Anna valua siivilässä sen aikaa, kun teet maustekastikkeen.

  3. Purista sitruunamehu pieneen kattilaan. Lisää muut maustekastikkeen aineet ja kuumenna kiehuvaksi.

  4. Lado munakoisot, sipulit ja tillit kerroksittain kannelliseen, reilun litran vetoiseen astiaan. Kaada mausteliemi päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavan päivään. Munakoisosilli säilyy kylmässä noin viikon.

  5. Tarjoa perunaviipaleiden, saaristolaisleivän, ranskankerman ja merileväkaviaarin kanssa alkupaloina tai sormisyötävänä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 149 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Elvi Rista

Vegaaninen sieniwellington on näyttävä juhlapöydän kruunu, joka maistuu myös lihansyöjille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
50 min + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Sieniwellington

Ainekset

Sienitäyte:
400
g
ruskeita herkkusieniä
1–2
lehtisellerin vartta
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
balsamiviinietikkaa
3
oksaa tuoretta rosmariinia
½
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
Paistettu härkis- tai nyhtökauratäyte:
1
pkt
maustamatonta härkistä tai nyhtökauraa
4
mustakaalin lehteä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
valkosipulijauhetta
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattua timjamia
½
dl
kaurakermaa
Lisäksi:
1
iso (600 g)
lehtitaikinalevy
2–3
rkl
kaurakermaa voiteluun
tuoretta rosmariinia koristeluun
Karpalosurvos:
200
g
pakastekarpaloita
2
rkl
sokeria
1
rkl
tuoretta silputtua rosmariinia

Työvaiheet

  1. Ota lehtitaikinalevy sulamaan reilua tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.
  2. Pilko herkkusienet ja hienonna selleri. Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää pannulle sienet, selleri ja sipulit. Mausta balsamiviinietikalla. Irrota rosmariininoksista lehdet ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä.
  4. Siirrä sienipaistos tehosekoittimeen ja sekoita nopeasti karkeaksi tahnaksi.
  5. Kuumenna pannu uudelleen. Lisää öljy ja kaali. Kuullota hetki. Lisää sitten härkis ja mausteet. Paista härkikseen hieman väriä ja lisää pannulle kaurakerma.
  6. Levitä iso lehtitaikinalevy leivinpaperille ja kauli siitä noin 60–70 cm:n pituinen levy. Levitä herkkusieniseos koko lehtitaikinalevylle. Levitä vielä paistettu härkis noin 5–7 cm:n leveydelle lehtitaikinalevyn keskelle. Kääri lehtitaikina rullalle ja kääräise rulla kranssiksi. Voitele kranssi kaurakermalla ja leikkaa siihen viiltoja.
  7. Paista rullaa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
  8. Valmista karpalosurvos sillä välin, kun wellington on uunissa. Sulata jäiset karpalot ja survo ne esimerkiksi haarukalla. Mausta karpalosurvos sokerilla ja silputulla rosmariinilla.
  9. Koristele wellington tuoreella rosmariinilla ja tarjoa karpalosurvoksen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1222 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ruusukaali on loppuvuoden ruokasesongin tähti: anna sen loistaa myös pastassa. Loput tykötarpeet löytyvät tölkeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-kaprispasta

Ainekset

200
g
spagettia
2
valkosipulinkynttä
1
tuore punainen chili tai 1 tl chilirouhetta
300
g
ruusukaaleja
1
pienen sitruunan mehu ja kuoriraaste
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
pikkukapriksia
4
anjovisfileetä
Päälle
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Keitä pasta suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta, mutta säästä 1 dl keitinvettä.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja viipaloi chili, jos käytät tuoretta. Puolita ruusukaalit. Purista sitruunan mehu ja raasta sen kuori.

  3. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista valkosipulia ja chiliä minuutin ajan. Valuta ja lisää kaprikset, jatka paistamista vielä minuutti. Hienonna anjovisfileet joukkoon. Lisää myös sitruunan kuoriraaste. Jatka paistamista minuutin ajan.

  4. Puolita ruusukaalit joukkoon ja paista muutaman minuutin ajan. Lisää keitinvesi ja sitruunan mehu ja keitä pari minuuttia, kunnes ruusukaalit ovat hieman pehmenneet ja kastike hieman keittynyt kokoon.

  5. Kääntele valutettuun spagettiin. Tarjoa heti parmesaaniraasteen kanssa.

Kommentit (0)