Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2222 reseptiä.
Linkitetty 233 keittokirjaan.
OHJE Sasu Laukkonen KUVA Anna Huovinen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Melanzane Sasun tapaan

Ainekset

2
isoa munakoisoa
n. 3
dl
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
2
prk
(á 400 g) kokonaisena säilöttyjä tomaatteja
1
keltasipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
tummaa balsamicoa
1
ruukku
basilikaa
150
g
kovaa vuohenjuustoa (esi. Juustoportin Vuohen vuoristouusto)

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Suolaa ne kevyesti kummaltakin puolelta ja anna seistä huoneenlämmössä 10–15 minuuttia.
  2. Kuivaa munakoisoviipaleiden pinta. Kuumenna paistinpannu ja paista viipaleet reilussa öljyssä kullanruskeiksi. Siirrä ne talouspaperille valumaan.
  3. Tee kastike. Valuta tomaatit siivilässä: ota liemi talteen. Kuutioi sipuli. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja murskaa valkosipulinkynsi öljyn joukkoon. Lisää sipulikuutiot ja kuullota noin 5 minuuttia tai kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää siivilöity tomaatti ja paista noin 4 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää sitten etikka. Lisää tomaattien liemi pienissä erissä sitä mukaa kuin neste imeytyy. Ota kattila pois liedeltä, kun kaikki neste on imeytetty ja kastike on sopivan paksua.
  4. Erottele basilikasta lehdet ja siirrä ne sivuun. Hienonna varret kastikkeen joukkoon. Lehdet tarjotaan valmiin ruuan kanssa.
  5. Levitä hieman kastiketta uunivuoan pohjalle. Lado munakoisoja ja kastiketta kerroksittain vuokaan. Kun vuoka on täysi, laita sen päälle leivinpaperi ja paina käsillä päältä täytettä tiiviimmäksi. Paista 200-asteissa uunissa noin 40–50 minuuttia.
  6. Tarjoa heti irtonaisena muhennoksena tai jäähdytä ruoka ensin jääkaapissa, jolloin siitä tulee leikattavaa. Raasta päälle vuohenjuustoa ja syö basilikanlehtien kera. Melanzane maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 126 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Elvi Rista

Vegaanisessa sienipiirakassa kantarellit saavat seurakseen savutofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 10 palaa
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarelli-savutofupiirakka

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
ripaus
suolaa
150
g
vegaanista margariinia
½
dl
kylmää vettä
Täyte
1
l (noin 300 g)
kantarelleja
1
sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
270
g
kylmäsavutofua
2
dl
kaurakermaa
1
dl
tuoretta salviaa silputtuna

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.
  2. Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon jääkaappikylmä margariini, lisää vesi. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi.
  3. Levitä taikina käsin piirakkavuokaan (halkaisija 28 cm) leivinpaperin päälle. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Puhdista ja pilko kantarellit ja kuori ja silppua sipuli. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen rypsiöljy. Kuullota sipuleita ensin hetki ja lisää sitten sienet pannulle. Paista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä ja ne ovat saaneet vähän väriä pintaansa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Murskaa kulhossa savutofu käsin tai haarukan avulla pieneksi muruksi. Sekoita tofun sekaan kaurakerma ja silputtu salvia. Sekoita tofuseos sienten joukkoon ja levitä täyte pohjan päälle.
  6. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2222 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Cacio e pepe on italialainen pastaklassikko, jossa yhdistyvät pecorinojuusto ja rouhittu mustapippuri. Muodikas makupari sopii hienosti myös herkän kukkealle varsikukkakaalille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Varsikukkakaalit cacio e pepe

Ainekset

50
g
pecorinojuustoa
2
rs (á 160 g)
varsikukkakaalia
½
l
vettä
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
mustapippuria myllystä
VAAHDOTETTU RAHKA
1
tlk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
(2
rkl
pecorinoa raastettuna)
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
kuorettomia manteleita

Työvaiheet

  1. Aloita paahtamalla mantelit pannussa ilman rasvaa kauniin ruskeiksi, pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Rouhi veitsellä.

  2. Raasta pecorino hienoksi raasteeksi. Ota 2 rkl raastetta erikseen.

  3. Vaahdota rahka sähkövatkaimella kuohkeaksi. Sekoita 2 rkl juustoraastetta ja suola rahkaan. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

  4. Siisti varsikukkakaalien kannat. Kuumenna vesi kattilassa ja keitä varsikukkakaaleja minuutti. Valuta hyvin.

  5. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää varsikukkakaalit, pecorino ja pippuri kattilaan ja kääntele niin, että aineet sekoittuvat hyvin.

  6. Levitä rahka lautaselle ja asettele varsikukkakaalit päälle. Viimeistele mantelirouheella.

Helsingin Sanomat on lisännyt 126 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Sienipiirakka saa voitaikinalevystä ihanan lehtevän pohjan. Päälle sopivat kaikki pannuvalmiit metsäsienet aina kantarelleista herkkutatteihin ja suppiksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-sienipiirakka

Ainekset

500
g
laskostettua pakastevoitaikinaa (ei levyjä)
3
oksaa
timjamia tai rosmariinia
1
pieni valkosipulinkynsi
1
rkl
sitruunan kuoriraastetta
1
prk (200 g)
ranskankermaa
suolaa, mustapippuria myllystä
200
g
vuohenjuustoa
noin 8
dl
paistovalmiita metsäsieniä, esimerkiksi kantarelleja tai suppilovahveroita
(yrttejä, viipaloitua kesäpunasipulia)

Työvaiheet

  1. Ota taikina sulamaan. Laita uuni lämpiämään 200-asteiseksi.
  2. Puhdista sienet ja leikkaa ne suupaloiksi. Paista niitä kuumalla, kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä.
  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Irrota timjaminlehdet tai hienonna rosmariini. Sekoita ne sitruunan kuoriraasteen, ranskankerman, suolan ja pippurin kanssa. Viipaloi tai murustele juusto.
  4. Laita voitaikina leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kauli taikinaa ohuemmaksi levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä noin 1 cm:n leveä reunus taikinaan siten, ettei veitsi osu ihan pohjaan asti.
  5. Levitä ranskankermaseos taikinapohjalle. Laita päälle juusto ja sienet. Paista noin 30 minuuttia uunin alatasolla tai siihen asti, kunnes taikina on kypsää.
  6. Viimeistele halutessasi yrteillä ja viipaloidulla punasipulilla. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.
Helsingin Sanomat on lisännyt 126 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Henri Alén KUVA Panu Pälviä

Tämä resepti sisältää monia työvaiheita, mutta palkitsee syöjänsä. Silkinpehmeä tuorepasta sopii loistavasti avolasagnen valmistukseen. Lopputulos on kevyempi kuin uunissa valmistettu ja sisältöä voit varioida täysin mieltymysten mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Vaikea

Avolasagne herkkutateista

Ainekset

Tuorepasta
300
g
durum-vehnäjauhoja
3
kananmunaa
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
400
g
tuoretta herkkutattia
1
parsakaali
sipuli
2
rasiaa
salaattipinaattia
3
rkl
kokonaisia manteleita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kastike
40
g
voita
4
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
punaista maitoa
1
dl
mustaleima-emmentalia raasteena
suolaa
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin tuorepasta. Laita vehnäjauhot kulhoon ja riko munat keskelle jauhoja. Laita kylmä vesi munien päälle. Sekoita taikinaa pikkuhiljaa sormilla niin kauan, kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Vaivaa taikinaa viisi minuuttia, kunnes se tuntuu kimmoisalta. Kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli ohueksi kaulimen tai pastakoneen avulla. Käytä apuna hieman jauhoja, jottei taikina tartu kiinni.
  3. Leikkaa taikina kahdeksaksi isoksi levyksi. Kypsennä matalassa kattilassa tai pannulla, suolatussa vedessä kahden minuutin ajan vasta juuri ennen tarjoilua.
  4. Tee täyte. Puhdista ja viipaloi tatit. Leikkaa parsakaali isoiksi nupuiksi ja halkaise nuput. Laita nuput uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda nuput 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Laita parsakaalit kulhoon odottamaan tarjoilua.
  5. Valmista kastike. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa. Ripottele vehnäjauhot voihin kypsymään. Kypsennä muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä, älä ruskista. Kaada maito voi-vehnäjauhoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kypsennä muutaman minuutin ajan, kunnes kastike on paksuuntunut. Lisää kattilaan juustoraaste, sekoita. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  6. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pinaatin kera. Lisää mantelit.
  7. Paista toisella pannulla tatit rapeiksi kuumassa öljyssä. Mausta molemmat suolalla ja pippurilla. Yhdistä tatit ja pinaattipaistos.
  8. Laita lautasten pohjalle kypsennetty lasagnelevy, päälle tatti-paistosta ja parsakaalia. Lusikoi kastiketta päälle. Asettele päälle toinen lasagnelevy ja loput paistoksesta. Lusikoi päälle vielä kastiketta.