Mac & cheese
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä noin 6 min, niin että se jää hieman raa’aksi. Raasta juusto koko makaronilaatikkoa varten. Valuta ja sekoita öljy joukkoon, jotta makaronit eivät tartu toisiinsa kiinni. Laita sivuun odottamaan.
- Tee juustokastike: Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä miedolla lämmöllä 1–2 min koko ajan sekoittaen. Älä anna jauhojen ruskistua. Kaada maito jauhojen joukkoon alkuun vähän kerrallaan ja vispaa kunnolla, ettei synny paakkuja. Anna kastikkeen hautua 5–8 min koko ajan sekoittaen. Sekoita juusto kastikkeeseen ja anna sulaa. Mausta suolalla, paprikalla, muskotilla, pippurilla ja halutessasi sinapilla.
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää juustoraaste ja juustokastike kattilaan. Kuumenna, kunnes juusto sulaa. Nosta pois liedeltä.
- Esivalmistele kuorrutus: Jos käytät paahtoleipää, hienonna se tehosekoittimessa tai veitsellä. Sulata voi pannussa. Sekoita leivänmurut tai korppujauhot voihin ja nosta pannu liedeltä.
- Sekoita makaronit juustokastikkeeseen. Levitä seos voideltuun uunivuokaan.
- Sekoita leivänmurut juustoraasteeseen ja ripottele uunivuokaan. Lisää lopuksi paprikajauhe. Kypsennä uunissa noin 30 min, kunnes pinta on kauniin ruskea.