Helsingin Sanomat on lisännyt 56 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosetta

Ainekset

800
g
karitsan kyljysriviä eli kareeta
3/4
tl
suolaa
1
kpl
sitruunan raastettu kuori
3
rkl
hienonnettua timjamia
25
g
voita
1
rkl
hunaja-dijonsinappia
1
kpl
valkosipulinkynsi
Maa-artisokka-palsternakkasose
500
g
maa-artisokkia
1-3
kpl
palsternakkaa (300g)
3/4-1
tl
suolaa
2-2,5
dl
kuohukermaa
ripaus muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Ota karee huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista.
  2. Pyyhkäise lihan pinta kuivaksi talouspaperilla. Ripottele päälle suolaa. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori. Sekoita kulhossa sitruunan kuori, hienonnettu timjami, voi, dijoninsinappi ja murskattu valkosipulinkynsi. Hiero seos kyljysrivien pintaan.
  3. Pese maa-artisokat ja palsternakat. Leikkaa palsternakat maa-artisokkien kokoisiksi paloiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää maa-artisokat ja palsternakat. Kypsennä noin 15 minuuttia. Varmista kypsyys haarukalla pistämällä. Kaada vesi kattilasta. Purista maa-artisokat kuoristaan kattilaan. Kuori joukkoon palsternakat. Lisää suola ja kuohukerma. Soseuta sauvasekoittimella.
  4. Lisää tarvittaessa kermaa. Seoksen tulisi olla perinteistä perunasosetta löysempää. Mausta muskottipähkinällä.
  5. Kuumenna paistinpannu ja lisää pannulle karitsan kareet maustevoineen. Pyörittele kyljyksiä pannulla, kunnes pinnat ovat ruskistuneet. Laske lieden lämpötila keskilämmölle. Aseta pannun päälle voi- tai paistopaperi. Kypsennä noin 12–15 minuuttia riippuen pannun kuumuudesta. Kääntele kyljysriviä muutaman kerran paistamisen aikana. Voit varmistaa sopivan medium-kypsyyden asettamalla kyljyksen lihaisimpaan kohtaan paistolämpömittarin. Kun sisälämpötila on 55–60, lihan kypsyys on medium.
  6. Kääräise liha folioon vetäytymään viideksi minuutiksi. Leikkaa kyljykset annospaloiksi luuparin välein. Tarjoile maa-artisokka-palsternakkasoseen kanssa.

 

Resepti: Suvi Rüster

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

”Kun iPhone tuli markkinoille, sitä kutsuttiin ’jeesuspuhelimeksi’, eli kaikkien aikojen parhaaksi luuriksi. Nimesimme vitsillä luottohampurilaiseni jeesusburgeriksi, sillä se on kaikkien aikojen purilainen. Siihen tulee paljon kaikkea, mutta ei mitään liikaa,” kuvailee kansanedustaja Anders...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + sämpylätaikinan kohotukset
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jeesusburgerit

Ainekset

1,2
kg
naudanjauhelihaa
1
rkl
suolaa
tl
rouhittua mustapippuria
Punasipulihilloke
1
iso punasipuli
¼
dl
punaviinietikkaa
2
rkl
sokeria
2
kokonaista mustapippuria
¼
tl
suolaa
½
dl
öljyä
Limettimajoneesi
2
dl
majoneesia
½
limetin mehu
2
valkosipulinkynttä
Lisäksi
8
hampurilaissämpylää (ks. ohje alhaalla)
1
pieni kesäkurpitsa
öljyä grillaamiseen
8
viipaletta
mozzarellaa
(valmista guacamolea)

Työvaiheet

  1. Jos leivot sämpylät itse, aloita valmistaminen niistä (ohje alhaalla).
  2. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja muotoile kahdeksaksi pihviksi. Anna pihvien olla huoneenlämmössä kypsennykseen asti.
  3. Tee sipulihilloke. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kiehauta etikka, sokeri, pippurit ja suola kattilassa. Lisää sipulit ja kiehauta seos. Lisää öljy ja siirrä kattila levyltä jäähtymään.
  4. Tee limettimajoneesi. Purista limetin mehu majoneesiin. Murskaa valkosipuli joukkoon.
  5. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Kuumenna grilli ja grillaa kesäkurpitsoihin hieman väriä. Kurpitsa saa jäädä napakaksi.
  6. Kypsennä pihvejä grillissä noin 2 minuuttia per puoli. Pihvit saavat jäädä sisältä punertaviksi.
  7. Täytä sämpylät pihvillä, limettimajoneesilla, kesäkurpitsalla, mozzarellalla, sipulihillokkeella (ja guacamolella).

Vinkki Tee burgerin lisukkeeksi mangosalsa lisäämällä kuutioidun mangon sekaan chiliä ja muutaman ruokalusikallisen limetinmehua ja tuoretta korianteria.

Hampurilaissämpylät

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
3
rkl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
n. 8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
voisulaa
1
kananmuna
2
rkl
sokeria
1 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Yhdistä vesi ja maito kulhossa ja lämmitä seos hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita seos puuhaarukalla nesteen joukkoon. Sulata voi ja sekoita se taikinaan. Lisää kananmuna, sokeri ja suola.
  3. Alusta loput jauhot erissä. Jätä taikina löysähköksi, niin saat kuohkeita sämpylöitä.
  4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä, ½–1 tuntia. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja jaa se 8 palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi uunipellille.
  5. Anna sämpylöiden kohota noin 20 minuuttia. Paista sämpylöitä 10–15 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi uuni ensin lämpenemään, vaikka seuraavat työvsiheet kestävät n 1,5 tuntia???

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Argentiilaiseen tyyliin grilliin nostetaan ronskisti erilaisia lihoja: tällä kertaa ribsejä, fileetä ja broilerinsydämiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-5
Valmistusaika
1-5 t

Mixed grill eli ribsit, filee ja broilerin sydämet

Ainekset

Glaseeratut ribsit
2
kg
possunribsejä
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
10
kokonaista mustapippuria
2
laakerinlehteä
grillauskastike
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk (400 g)
kirsikkatomaatteja
1
rkl
tomaattipyreetä
1
dl
fariinisokeria
3
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
worcesterkastiketta
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua oregano
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen keittämistä. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipulit ja lisää ne pippureiden ja laakerinlehden kanssa kattilaan. Lisää 2 litraa vettä ja kiehauta. Laita ribsit kattilaan. Tarvittaessa lisää vettä, että lihat peittyvät. Keitä 1–1½ tuntia matalalla lämmöllä. Kuori keittämisen alkuvaiheessa pinnalle muodostuvaa harmaata vaahtoa pois.
  2. Tee grillauskastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä pannussa 5 minuuttia. Lisää tomaatit, pyree, sokeri, etikka, worcesterkastike ja mausteet. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä. Painele tomaatteja hieman rikki. Anna kiehua matalalla lämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.
  3. Nosta kypsät ribsit kattilasta työtasolle. Valele päälle grillauskastiketta. Paista kuumassa grilliparilassa muutama minuutti molemmilta puolilta. Tarjoa lopun kastikkeen kanssa.

Kokonaisena grillattu filee

Ainekset

800
g
naudan sisäfileetä
1-2
tl
merisuolaa
Makuöljy
1
ruukku
oreganoa
1
dl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista fileestä kalvot, hiero pintaan suolaa ja anna maustua mielellään vaikka yön yli. Ota liha noin tuntia ennen kypsennystä, suolaa viimeistään tässä vaiheessa. Taputtele filee kuivaksi talouspaperilla.
  2. Tee makuöljy. Hienonna oregano ja sekoita se öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Sivele osa makuöljystä fileen pintaan.
  3. Grillaa fileetä kuumassa grillissä noin 10 minuuttia. Käännä muutaman kerran paistamisen aikana. Työnnä paistolämpömittari lihaan. Vähennä lämpöä tai siirrä filee epäsuoralle lämmölle. Jatka kypsentämistä välillä käännellen noin 30 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Tällöin liha on mehukasta ja kauniin vaaleanpunaista sisältä.
  4. Nosta filee grillistä vetäytymään. Sivele pintaan loput makuöljystä. Kääri folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Tarjoa vihreän tai punaisen chimichurrin kanssa.

Broilerinsydämet

Ainekset

500
g
broilerinsydämiä
Marinadi
1/2
ruukkua
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä
1
appelsiinin kuori
1
sitruuna (kuori ja mehu)
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1/4
tl
kuivattua chiliä myllystä

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Hienonna lehtipersilja. Kuori ja hienonna valkosipulit. Raasta sitrusten kuoret ja purista sitruunasta mehu. Yhdistä kaikki marinadin aineet ja sekoita.
  2. Laita sydämet marinadiin. Peitä kelmulla 

Kommentit (4)

Vierailija

Eikö suomesta löydy yhtäkään kokkia, joka osaisi valmistaa lihaa muuten kuin keittämällä? Tietysti kun nykyään on niin epämuodikasta syödä lihaa, niin onhan se hyvä keittää varmuuden vuoksi siitä maku pois.

Vierailija

Broilerinsydämet jäävät kelmuun? Vai jatkuuko ohje?

Vierailija

Raakanako noi broilerinsydämet syödään? Jos ei, se grillausohje olis kiva lisä ohjeeseen.

mattirissanen

Minkä ihmeen takia keitettävä liha pitää ottaa huoneenlämpöön tuntia ennen keittämistä?

Pihvin paistamisen lopputulos on parempi, kun liha suoraan jääkaapista pannulle.

Taitavat olla samaa tasoa ohjeina kuin pihvin pinnan sulkupaisto, joka on huuhaata!

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Romesco-kastike saa makunsa paahdetuista paprikoista, tomaateista, maalaisleivästä ja manteleista. Tämä katalonialainen soosi on mahtavaa grillatun broilerin, possunlihan tai makkaroiden kanssa.

Kastikkeen makua ja paksuutta voit säädellä lisäämällä öljyä tai punaviinietikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Romesco-kastike

Ainekset

2
punaista paprikaa
3
tomaattia
1
valkosipulinkynsi
½
dl
oliiviöljyä
1
dl
kuorellisia manteleita
pala
maalaisleipää
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
tomaattipyreetä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Halkaise paprikat, poista siemenet ja valkoiset kalvot. Nosta paprikat leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin. Puolita tomaatit paprikoiden viereen. Paloittele valkosipuli kasvisten lomaan. Sivele öljyllä. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Lisää päälle kokonaiset mantelit ja murennettu leipäpala. Paahda vielä 5 minuuttia. Jäähdytä hetki.
  3. Kumoa paahdetut ainekset monitoimikoneen kulhoon tai tehosekoittimeen. Lisää öljy, punaviinietikka, tomaattipyree ja mausteet. Aja ainekset leikkuuterällä karkeaksi tai sileäksi makusi mukaan.
  4. Lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja.

Vinkki! Romesco säilyy pari päivää jääkaapissa, joten voit tehdä kerralla kunnon satsin.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Italialainen vihreä yrttikastike maustetaan anjoviksilla ja kapriksilla. Salsa verde sopii savukalalle mutta voit tarjota sitä myös grillilihan tai -kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Salsa verde

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
basilikaa
pari oksaa
tuoretta minttua
5
anjovisfileetä
1
dl
oliiviöljyä
2
rkl
kapriksia
2
tl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
dijoninsinappia
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit ja valutetut anjovikset.
  2. Sekoita ainekset teholeikkurissa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Voit halutessasi myös silputa ainekset veitsellä, jolloin kastikkeesta tulee karkearakenteinen mutta aivan yhtä herkullinen.

Kommentit (0)