Käyttäjä4131 on lisännyt 9 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.

Melkeinpä kaikissa valkosipuli-perunamuusiohjeissa valkosipuli lisätään muusii jollain tavalla kypsennettynä.

Paras valkosipuli-perunamuusi syntyy kuitenkin niin yksinkertaisesti, että puristetaan raaka valkosipuli muusin joukkoon muusausvaiheessa.

Erinomaista etenkin grillatun lihan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipuliperunamuusi

Ainekset

1
kg
muusiin sopivia perunoita
0,5
l
maitoa
2
dl
voita
3
kpl
valkosipulin kynsiä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

Perunat kuoritaan, pilkotaan ja keitetään kypsiksi, suolalla maustetussa vedessä.

Kypsistä perunoista kaadetaan keitinvesi pois.

Muussataan perunat survimella. Joskus kun on hoppu, surautan muusin vatkaimella.

Lisätään maitoa perunoiden sekaan, kunnes rakenne alkaa olla halutunlainen.

Puristetaan valkosipulinkynnet muusiin.

Lisätään voi muusiin.

Tarkistetaan maku ja lisätään suolaa tarvittava määrä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3092 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Jemenistä peräisin oleva zhough-kastike on täynnä makua. Chilien lisäksi siinä maistuvat kutkuttavasti yrtit sekä kardemumma. Broilerin paistileikkeet pysyvät vartaissa mehevämpänä kuin fileet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-kanavartaat ja zhough-kastike

Ainekset

450
g
broilerin paistileikkeitä
1
dl
vaaleaa tahinia
1
rkl
sumakkia
1
tl
suolaa
½
tl
maustepippuria
½
tl
mustapippuria
ZHOUGH-KASTIKE
2
ruukkua korianteria
1
ruukku lehtipersiljaa
2–3
vihreää chiliä (mammuth tai jalapeno)
2
valkosipulinkynttä
1
tl
juustokuminansiemeniä
½
tl
korianterinsiemeniä
¼
tl
rouhittua kardemummaa
¼
tl
sokeria
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
vettä
1
rkl
sitruunamehua
MINTTUSIPULI
1
punasipuli
2
tl
kuivattua minttua
1
rkl
punaviinietikkaa
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
2–3
pitaleipää
varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan grillivastuksille 225 asteeseen. Vuoraa uunipelti foliolla ja sivele se kevyesti öljyllä. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne kylmään veteen likoamaan.

  2. Pyyhi paistileikkeet kuiviksi talouspaperilla ja leikkaa ne kuutioiksi. Sekoita tahini ja mausteet keskenään. Kääntele kanapalat tahiniseoksessa ja pujota ne vartaisiin.

  3. Laita vartaat folion päälle uunipellille ja kypsennä noin 15 minuuttia, kunnes kana on sisältä kypsää ja lihasta valuva neste kirkasta.

  4. Revi yrtit tehosekoittimen kulhoon. Paloittele chilit ja valkosipulinkynnet joukkoon. Käytä konetta, kunnes seos on rouheaa. Lisää mausteet, öljy ja vesi. Purista joukkoon sitruunamehu. Soseuta seos sileäksi kastikkeeksi.

  5. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä. Hiero minttu käsin punasipuleiden joukkoon. Lisää etikka ja suola. Anna maustua 15 minuuttia.

  6. Tarjoa vartaat zhough-kastikkeen, punasipulin ja pitaleivän kanssa.

Vinkki Vartaat voi myös grillata. Ei haittaa vaikka tahini hieman kärähtäisi kanan pintaan, se maistuu silti herkulliselta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3092 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Chilejä kannattaa säilöä eri tavoin: kuivaamalla, pakastamalla, pikkelöimällä tai hapattamalla. Hapattamisessa tulee kiinnittää huomiota hygieniaan, jotta valmis tuote säilyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 3 dl valmista chiliä
Valmistusaika
30 min + hapatus 5 päivää
Vaikeustaso
Helppo

Hapatettu chili

Ainekset

300
g
tuoreita chilejä (keskitulisia tai mietoja)
1
tl (4,5 g)
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele chilit kuumalla vedellä. Leikkaa chileistä kannat ja viipaloi chilit ohuiksi kiekoiksi siemenineen. Käytä suojakäsineitä.

  2. Laita chiliviipaleet puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain suolan kanssa ja painele voimakkaasti, kunnes nestettä on irronnut niin paljon, että se peittää chilit kokonaan.

  3. Laita painoksi suolavedellä täytetty pakastuspussi, jotta chilit pysyvät nestepinnan alapuolella. Anna chilien hapattua viisi päivää huoneenlämmössä. Voit välillä painella chilejä survimella, jotta nestettä irtoaa lisää.

  4. Säilytä chilit jääkaapissa. Voit käyttää chilit sellaisenaan ruoanlaitossa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3092 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Aasialaiset mausteiset kurkut onnistuvat myös kesäkurpitsasta. Tarjoa korealaiset kesäkurpitsat hodareiden lisäkkeenä tai osana bibimbapia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
10 min + maustuminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Korealaiset kesäkurpitsat

Ainekset

1
(n. 300 g)
kesäkurpitsa
1
tl
suolaa
1
valkosipulinkynsi
tl
riisiviinietikkaa
2
tl
paahdettua seesamiöljyä
2
tl
gochujang-tahnaa
2
tl
ruokosokeria
1
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa ja viipaloi ohuiksi puolikuiksi. Laita palat kulhoon. Lisää suola ja anna maustua 30 minuuttia.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita etikka, seesamiöljy, gochujang, sokeri ja valkosipuli kulhossa keskenään.

  3. Valuta kesäkurpitsoista neste pois ja puristele ne kuiviksi. Kääntele kesäkurpitsat varovasti mausteseoksen joukkoon. Anna maustua jääkaapissa peitettynä 30 minuuttia.

  4. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla noin minuutti. Lisää ne kesäkurpitsan joukkoon ennen tarjoamista.

Vinkki Gochujang-tahnaa myydään marketeissa. Voit myös käyttää gochugaru-chilijauhetta.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Vegaaninen kimchi sopii myös kala-allergikoille, sillä perinteisesti reseptissä oleva kalakastike on nyt korvattu soijakastikkeella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 3 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kimchi

Ainekset

800
g
kiinankaalia
3
rkl
suolaa
noin 1
litra vettä
pätkä retikkaa tai 1 porkkana
2–3
kevätsipulia
1
rkl
raastettua inkivääriä
3
isoa valkosipulinkynttä raastettuna
2
rkl
korealaisia chilihiutaleita (gochugaru)
1
tl
sokeria
2
rkl
soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Huuhtele kiinankaali, poista siitä kova kanta ja leikkaa lehdet 2-4 osaan. Laita kaalinlehdet kulhoon ja hiero niihin suolaa, kunnes lehdet alkavat hieman pehmentyä. Kaada päälle vesi ja laita kulhoon painoksi lautanen. Anna suolaantua huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  2. Kaada suolavesi pois ja huuhtele kaali kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
  3. Kuori retikkaa ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Hienonna kevätsipulit. Sekoita inkivääri, valkosipuli, chilihiutaleet, sokeri ja soijakastike yhteen isossa kulhossa. Lisää kiinankaali, sipulit ja retikka ja sekoita hyvin.
  4. Painele kimchi kannelliseen lasipurkkiin niin, että neste nousee pintaan. Anna maustua ja käydä huoneenlämmössä vuorokausi. Nosta kimchi vielä jääkaappiin muutamaksi päiväksi maustumaan. Tarjoa lisukkeena.

Kommentit (0)