Sitruunavinaigrettellä maustettu salaatti on maistuva sekoitus suolaista, makean kirpakkaa, pehmeän pyöreää ja kivasti purtavaa syötävää. Sen seuraksi sopii mainiosti vaikkapa täysjyväpatonki ja kivennäisvesi. Tee salaatti lounaaksi tai alkuruoaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ohrainen rucola-granaattiomenasalaatti

Ainekset

Sitruunavinaigrette
1/2
sitruunan mehu ja raastettu kuori [= 1/4 tilavuudesta]
rypsiöjyä [= 3/4 tilavuudesta]
mustapippuria myllystä
vähän suolaa
ripaus sokeria tai tilkka agavesiirappia
Salaattiainekset
1 ½
dl
ohrahelmiä tai täysjyväohraa
2
porkkanaa [keskikokoisia]
1 ½
dl
granattiomenan siemeniä
1
dl
saksanpähkinöitä [pilkottuna]
1
iso ruukku rucolaa
punasipulia tai kevätsipulia maun mukaan [salottisipulikin sopii]
fetajuustoa [sopivasti]

Työvaiheet

Valmista ensin vinaigrette. Helpointa se on tehdä leveäsuisessa pikkupullossa.

Raasta pestyn sitruunan kuori hienoksi raasteeksi ja purista sitruunasta mehu. Lisää pippuri, suola ja makeutus. Ravista sekaisin ja lisää öljy. Ravista taas. Anna tekeytyä sillä aikaa, kun valmistat salaatin.

Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan, mutta ei liian kypsiksi. Niihin on kiva jättää vähän purutuntumaa. Voit kypsentää ne myös kasvis- tai kanaliemessä. Anna jäähtyä.

Ohran kypsyessä kuori porkkanat ja kuutioi pieniksi [n. 7 mm kanttinsa]. Keitä porkkanakuutiot vähässä, suolalla ja sokeriripauksella maustetussa vedessä. Jätä niihinkin purutuntumaa. Kaada keitinvesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä.

Irrottele granaattiomenan siemenet. Napsauttele saksanpähkinät sormilla palasiksi ja paahda niitä jonkin aikaa kuumalla kuivalla paistinpannulla - varo polttamasta niitä! Anna pähkinöiden jäähtyä.

Napsi rucolanlehdet ruukusta saksilla. Huuhdo ja kuivaa tarvittaessa [käytä salaattilinkoa ja jos et omista sellaista, hanki sellainen vaikka Ikeasta - se on tosi kätevä kapistus]. Rucolaa saa tässä salaatissa olla reilusti!

Hienonna sipuli ja varttakin, jos käytät kevätsipulia. Hienonna feta karkeahkoksi muruksi, jos käytät kuutioita, pilko niitä hieman pienemmiksi.

Kasaa ainekset fetaa lukuun ottamatta salaattikulhoon, valuta sitruunavinaigretteä päälle ja nostele ottimilla sekaisin. Ripottele fetamuruset salaatin päälle. Osan kastikkeesta voit jättää ruokailijoiden itse lisättäväksi.

Voit valmistaa salaattia myös alkuruoaksi, jolloin saat ohjeella 4 - 6 annosta.

Löytyy myös tuuma&toimi -blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.