Helsingin Sanomat on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 492 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Cajun-tyyliin voimakkaasti maustetun nyhtökanan marinadi ei kaipaa välttämättä lainkaan suolaa. Tarjoa nyhtökana esimerkiksi tortillojen tai pitaleipien täytteenä.

Nyhtökana on ylikypsäksi uunissa valmistettua broileria, joka riivitään kahdella haarukalla paloiksi ennen tarjoilua. Parhaiten tarkoitukseen sopivat luuttomat, nahattomat ja marinoimattomat broilerin paistileikkeet.

Ennen valmistusta broilerit maustetaan. Oheisessa ohjeessa sekoitetaan maustetahna, jossa on valkosipulin lisäksi tilkka punaviinietikkaa, öljyä ja tomaattipyreetä. Voimakkaan makunsa tahna saa savupaprikasta ja cayennenpippurista.

Eräs erikoinen puoli ohjeessa on: siinä ei ole nimittäin lainkaan suolaa. Halutessaan sitä voi kuitenkin lisätä marinadiin oman maun mukaan. Ideana on, että kun broilerin maustaa tulisesti ja mukana on myös happoa, suola ei ole välttämätön. Halutessasi voit kuitenkin lisätä suolaa muiden mausteiden joukossa.

Broilereista irtoaa kypsennyksen aikana lientä, mutta se on tarkoituskin. Lopussa liemi käytetään riivityn nyhtökanan mehevöittämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 2 h kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Cajun-maustettu nyhtökana

Ainekset

1
rs (600 g)
broilerin luuttomia ja nahattomia paistileikkeitä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
siirappia
2
tl
savupaprikajauhetta
tl
cayennepippuria
1
tl
timjamia

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita etikka, öljy, tomaattipyree ja siirappi keskenään. Lisää kuivamausteet ja valkosipuli.
  3. Kaada marinadi rasiaan broilerin paistileikkeiden päälle. Pyöräytä niin, että marinadi tarttuu lihoihin kauttaaltaan. Anna tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Levitä broilerin paistileikkeet marinadeineen kannelliseen uunivuokaan.
  5. Kuumenna uuni 150-asteiseksi ja nosta broilerit uuniin. Kypsennä kannen alla noin 1 h 30 min.
  6. Ota kansi pois ja anna broilerin kypsyä vielä 30 minuuttia.
  7. Revi broilerit kahdella haarukalla pieniksi paloiksi. Sekoita yhteen liemen kanssa.
  8. Tarjoa esimerkiksi salaatissa tai pitaleivän välissä jogurttikastikkeen, salaatin ja ohuiksi viipaleiksi leikatun suippopaprikan kanssa. Nyhtökana sopii myös uuniperunan täytteeksi turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (12)

Vierailija

Ei suolaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä ohje on kotoisin jutusta, jossa kerrottiin, kuinka ruokaa voi valmistaa vähällä suolalla tai jopa ilman. Kun mausteita ja happoa on riittävästi, broileri ei kaipaa välttämättä suolaa. 

Suolaa voi kuitenkin halutessaan lisätä oman maun mukaan muiden mausteiden joukossa.

Vierailija

Tein tätä ja paistovuokaan tuli paljon nestettä. Nesteen määrä hieman väheni viimeisen 1/2 tunnin aikana. Lopputulos ei ollut niin cajun kuin odotin. Voisiko vaikuttaa se kun maustekaapissa ei ollutkaan cayenne pippuria vaan korvasin sen chilijauheella? Lopussa neste sakeni, oikeastaan hyytelöityi ja pyörittelin nyhdön siinä. Aika hyvää tuli ja suolaa tuli hieman siroteltua.

Vierailija

Yleennsä  broiileri tai kana kuivuu ja siitä tulee  kovaa  koppuraa mitä pidempään kypsyttää toisn kun liha joka pehmenee lähes suussasulavaksi.

Käyttäjä26929
Seuraa 
Liittynyt15.10.2020

minusta tuli hyvää , ei ollu cajun pippuria mutta laitoin chiliä . meillä tykättiin  ja mahdoll  vähäisessä lämmössä niin ei todellakaa kuivunut

chilinkasvattaja

Cajun on mausteseos, se ei ole pippuri. Cayennekaan ei ole pippuri, se chili, vaikka sitä pippuriksi jostain syystä usein sanotaankin, se on siis capsicum annuum, 30000-50000 SHU, siis Scoville heat unit. Verailun vuoksi tavallinen habanero on noin 300000, habaneroksi eika mieto. Voimakkaimmat ovat miljoonaluokassa, siis miljoona tai pari-kolme miljoonaa SHU. Sen väkevän aineen nimi on capsaisin, puhdas sellainen on muisttaksi 15-16 miljoonaa SHU. Voimakkain chili, mitä olen itse maistanut, oli joku habanero-laji, juuri tuo mainitsemani 300000SHU. Olihan se kokemus: ensin kaikkien trooppisten hedelmien maku yhtä aikaa, sitten kova polte, sylki valui tiskialtaaseen lorona viisi minuuttia. Hieno kokemus, mutta en kuitenkaan halua sitä uusia. Cayennea kuitenkin käytän ruoan mausteena päivittäin. Habanero-tabasco olisi hyvää, jos siinä ei olisi niin paljon etikkaa.-Muuten, ei broilerissa eikä kanassa ole paistia. Yhtä väärin kuin kutsua paksua siivua lauantaimakkaraa paistiksi.

Vierailija

Kaapista ei löydy punaviinietikkaa - millä sen voisi korvata?

Vierailija

pyreesä suolaa cayennepippurissa suolaa  miten tämä on suolaton

Käyttäjä21869
Seuraa 
Liittynyt4.4.2020

Mikä näitä sivuja vaivaa kun ei voi tallentaa jo olemassa oleviin kokoelmiin?? Tallenna painike on harmaana koko ajan....eli ei voi tallentaa ellei ensin keksi kokoelmaa reseptille!

Vierailija

Miksi lihaa kutsutaan 'paistisuikaleiksi' kun ne oikeasti ovat reisiriekaleita?

Vierailija

Millainen siirappi tähän tarvitaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihan tavallinen siirappi käy tarkoitukseen. Myös vaalea sopii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1457 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tämä sitruunainen kakku on aikuiseen makuun! Kostutusliemi maustetaan limoncello-liköörillä sekä sitruunamelissalla. Kuohkea mutta täyteläinen kuorrutus ja täyte tehdään kemavaahdosta ja mascarponejuustosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncello-mascarponekakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
luomusitruunan kuori
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
KOSTUTUSLIEMI
1
ruukku sitruunamelissan lehtiä
1
dl
limoncelloa
½
dl
vettä
½
dl
sokeria
½
sitruunan mehu
TÄYTE
2
dl
vispikermaa
2
prk (à 250 g)
mascarponea
3
dl
lemoncurdia
KUORRUTUS
3
dl
vispikermaa
1
prk (250 g)
mascarponea
KORISTEEKSI
mustikoita, (kuivattuja sitruunaviipaleita ja syötäviä kukkia tai sitruunamelissaa)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota (ø noin 20 cm) irtopohjavuoka.

  2. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Pese ja raasta sitruunan kuori.

  3. Sekoita kuivat aineet ja lisää seos siivilän läpi munasokerivaahtoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti.

  4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä 15 minuuttia ennen kumoamista.

  5. Keitä kostutusliemen aineita kattilassa noin 15 minuuttia keskilämmöllä. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.

  6. Vaahdota kerma sähkövatkaimellla. Notkista mascarpone toisessa kulhossa ja sekoita kermavaahto joukkoon. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeksi kerrokseksi.

  7. Kostuta alin kerros ja levitä pohjalle 1 ½ dl lemoncurdia. Levitä päälle puolet mascarpone-täytteestä. Toista sama seuraavan kakkulevyn kanssa. Kostuta myös ylin kakkupohja. Anna kakun vetäytyä peitettynä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  8. Vaahdota kuorrutuksen kerma. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahto sen joukkoon. Levitä kuorrutus veitsellä tai sileällä lastalla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2870 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Italialainen piccata-kastike saa makunsa kapriksista. Se sopii hyvin kanalle sekä myös täyteläisen makuisten parmesaaniperunoiden kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kevätkananpoikaa piccata

Ainekset

4
kevätkananpoikaa
1–2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
2
rkl
sitruunankuorta raastettuna
100
g
voita huoneenlämpöisenä
PICCATA-KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
3
rkl
kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
parmesaaniperunoita (ks. ohje)
200
g
vihreää parsaa tai vihreitä papuja

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota kananpojat huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Hiero kanojen pintaan suolaa, pippuria ja chiliä.

  2. Valmistele parmesaaniperunat (ks. ohje), jos haluat kypsentää ne uunissa yhtä aikaa.

  3. Raasta sitruunankuori ja sekoita se huoneenlämpöisen voin kanssa. Tee kananpoikien nahkaan muutama viilto. Työnnä sitruunavoita nahan alle, lopun voin voit hieroa pintaan. Työnnä paistolämpömittari koiven paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittari osu luuhun. Paista kananpoikia 175-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia tai kunnes mittari osoittaa 75 astetta. Lusikoi vuokaan valunutta voita kananpoikien päälle paistamisen aikana. Voit varmistaa kypsyyden myös pistämällä kananpoikaa koiven tai rintalihan kohdalta cocktailtikulla. Kypsästä lihasta valuva neste on kirkasta.

  4. Hienonna valkosipuli, lehtipersilja ja kaprikset. Yhdistä ne oliiviöljyyn ja sitruunamehuun. Lusikoi kypsien kanojen pintaan.

  5. Keitä parsat tai pavut 10 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa parmesaaniperunoiden ja parsan tai papujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2870 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Korealaisittain maustetut siivet ovat tahmaisia. Kata pöytään kunnollinen lautasliina sormien pyyhkimistä varten. Iso helposti suljettava pakastepussi on kätevä "astia", jossa marinoida siivet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
50 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Korealaiset kanansiivet

Ainekset

1
kg
(luomu)kanansiipiä
1
valkosipulinkynsi
1
dl
ruokosokeria
1
dl
kalakastiketta
2–3
rkl
gochujang-tahnaa
2
rkl
soijakastiketta
1
limetti

Työvaiheet

  1. Laita kanansiivet isoon suljettavaan pakastuspussiin.

  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita se kattilaan. Lisää sokeri, kalakastike, gochujang ja soija. Keitä kastiketta voimakkaasti kiehuttaen noin minuutti tai kunnes sokeri on täysin liuennut. Anna kastikkeen hieman jäähtyä.

  3. Kaada puolet kastikkeesta siipien joukkoon. Puristele pussia, jotta siivet peittyvät kastikkeeseen. Sulje pussi tiiviisti. Laita siivet jääkaappiin maustumaan kahdeksi tunniksi tai yön ajaksi.

  4. Kuumenna loput kastikkeesta ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes kastiketta on jäljellä noin puolet.

  5. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Valuta marinadi pois ja levitä siivet uunipellille. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

  6. Kumoa siivet kulhoon, kaada päälle kastike ja kääntele se siipien joukkoon. Purista päälle limetin mehua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1457 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kolme kovaa peetä samassa paketissa: pizza, pasta ja purilainen! Nämä pienet suupalat ovat hauska yhdistelmä näitä kaikkien lempiruokia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialaiset purilaiset

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
dl
persiljaa
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PAISTAMISEEN
voita öljyä
LISÄKSI
1
prk
pastakastiketta
8
mozzarellaviipaletta
16
pientä pepperoniviipaletta
VALKOSIPULISÄMPYLÄT
8
(pientä) hampurilaissämpylää
4
rkl
voita
1
rkl
valkosipulijauhetta
2
tl
kuivattua oreganoa
1
dl
raastettua parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  2. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja hienonna persilja. Sekoita kaikki pihvien ainekset keskenään. Muotoile kostutetuin tai öljytyin sormin 8 pientä pihviä.

  3. Kuumenna rasvat paistinpannulla ja paista pihvit (erissä) noin 2 minuuttia per pihvi (liha saa jäädä punertavaksi). Laita kaikki paistetut pihvit pannulle ja kaada pastakastike päälle. Nosta pihvien päälle mozzarella- ja pepperoniviipaleet ja laita kansi päälle. Laita levy pois päältä ja anna juuston rauhassa sulaa pihvien päälle.

  4. Tee sillä aikaa valkosipulisämpylät. Sulata voi ja sekoita joukkoon valkosipulijauhe ja oregano. Puolita sämpylät ja valele puolikkaat valkosipulivoilla. Ripottele parmesaania päälle. Paista uunissa noin 10 minuuttia.

  5. Täytä valkosipulisämpylät pihveillä ja lusikoi pastakastiketta mukaan.

Kommentit (0)