Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 550 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Cajun-tyyliin voimakkaasti maustetun nyhtökanan marinadi ei kaipaa välttämättä lainkaan suolaa. Tarjoa nyhtökana esimerkiksi tortillojen tai pitaleipien täytteenä.

Nyhtökana on ylikypsäksi uunissa valmistettua broileria, joka riivitään kahdella haarukalla paloiksi ennen tarjoilua. Parhaiten tarkoitukseen sopivat luuttomat, nahattomat ja marinoimattomat broilerin paistileikkeet.

Ennen valmistusta broilerit maustetaan. Oheisessa ohjeessa sekoitetaan maustetahna, jossa on valkosipulin lisäksi tilkka punaviinietikkaa, öljyä ja tomaattipyreetä. Voimakkaan makunsa tahna saa savupaprikasta ja cayennenpippurista.

Eräs erikoinen puoli ohjeessa on: siinä ei ole nimittäin lainkaan suolaa. Halutessaan sitä voi kuitenkin lisätä marinadiin oman maun mukaan. Ideana on, että kun broilerin maustaa tulisesti ja mukana on myös happoa, suola ei ole välttämätön. Halutessasi voit kuitenkin lisätä suolaa muiden mausteiden joukossa.

Broilereista irtoaa kypsennyksen aikana lientä, mutta se on tarkoituskin. Lopussa liemi käytetään riivityn nyhtökanan mehevöittämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 2 h kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Cajun-maustettu nyhtökana

Ainekset

1
rs (600 g)
broilerin luuttomia ja nahattomia paistileikkeitä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
siirappia
2
tl
savupaprikajauhetta
tl
cayennepippuria
1
tl
timjamia

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita etikka, öljy, tomaattipyree ja siirappi keskenään. Lisää kuivamausteet ja valkosipuli.
  3. Kaada marinadi rasiaan broilerin paistileikkeiden päälle. Pyöräytä niin, että marinadi tarttuu lihoihin kauttaaltaan. Anna tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Levitä broilerin paistileikkeet marinadeineen kannelliseen uunivuokaan.
  5. Kuumenna uuni 150-asteiseksi ja nosta broilerit uuniin. Kypsennä kannen alla noin 1 h 30 min.
  6. Ota kansi pois ja anna broilerin kypsyä vielä 30 minuuttia.
  7. Revi broilerit kahdella haarukalla pieniksi paloiksi. Sekoita yhteen liemen kanssa.
  8. Tarjoa esimerkiksi salaatissa tai pitaleivän välissä jogurttikastikkeen, salaatin ja ohuiksi viipaleiksi leikatun suippopaprikan kanssa. Nyhtökana sopii myös uuniperunan täytteeksi turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (12)

Vierailija

Ei suolaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä ohje on kotoisin jutusta, jossa kerrottiin, kuinka ruokaa voi valmistaa vähällä suolalla tai jopa ilman. Kun mausteita ja happoa on riittävästi, broileri ei kaipaa välttämättä suolaa. 

Suolaa voi kuitenkin halutessaan lisätä oman maun mukaan muiden mausteiden joukossa.

Vierailija

Tein tätä ja paistovuokaan tuli paljon nestettä. Nesteen määrä hieman väheni viimeisen 1/2 tunnin aikana. Lopputulos ei ollut niin cajun kuin odotin. Voisiko vaikuttaa se kun maustekaapissa ei ollutkaan cayenne pippuria vaan korvasin sen chilijauheella? Lopussa neste sakeni, oikeastaan hyytelöityi ja pyörittelin nyhdön siinä. Aika hyvää tuli ja suolaa tuli hieman siroteltua.

Vierailija

Yleennsä  broiileri tai kana kuivuu ja siitä tulee  kovaa  koppuraa mitä pidempään kypsyttää toisn kun liha joka pehmenee lähes suussasulavaksi.

Käyttäjä26929
Seuraa 
Liittynyt15.10.2020

minusta tuli hyvää , ei ollu cajun pippuria mutta laitoin chiliä . meillä tykättiin  ja mahdoll  vähäisessä lämmössä niin ei todellakaa kuivunut

chilinkasvattaja

Cajun on mausteseos, se ei ole pippuri. Cayennekaan ei ole pippuri, se chili, vaikka sitä pippuriksi jostain syystä usein sanotaankin, se on siis capsicum annuum, 30000-50000 SHU, siis Scoville heat unit. Verailun vuoksi tavallinen habanero on noin 300000, habaneroksi eika mieto. Voimakkaimmat ovat miljoonaluokassa, siis miljoona tai pari-kolme miljoonaa SHU. Sen väkevän aineen nimi on capsaisin, puhdas sellainen on muisttaksi 15-16 miljoonaa SHU. Voimakkain chili, mitä olen itse maistanut, oli joku habanero-laji, juuri tuo mainitsemani 300000SHU. Olihan se kokemus: ensin kaikkien trooppisten hedelmien maku yhtä aikaa, sitten kova polte, sylki valui tiskialtaaseen lorona viisi minuuttia. Hieno kokemus, mutta en kuitenkaan halua sitä uusia. Cayennea kuitenkin käytän ruoan mausteena päivittäin. Habanero-tabasco olisi hyvää, jos siinä ei olisi niin paljon etikkaa.-Muuten, ei broilerissa eikä kanassa ole paistia. Yhtä väärin kuin kutsua paksua siivua lauantaimakkaraa paistiksi.

Vierailija

Kaapista ei löydy punaviinietikkaa - millä sen voisi korvata?

Vierailija

pyreesä suolaa cayennepippurissa suolaa  miten tämä on suolaton

Käyttäjä21869
Seuraa 
Liittynyt4.4.2020

Mikä näitä sivuja vaivaa kun ei voi tallentaa jo olemassa oleviin kokoelmiin?? Tallenna painike on harmaana koko ajan....eli ei voi tallentaa ellei ensin keksi kokoelmaa reseptille!

Vierailija

Miksi lihaa kutsutaan 'paistisuikaleiksi' kun ne oikeasti ovat reisiriekaleita?

Vierailija

Millainen siirappi tähän tarvitaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihan tavallinen siirappi käy tarkoitukseen. Myös vaalea sopii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kevätkaali ja laukka sopivat broilerin lisukkeeksi tai nautittavaksi sellaisenaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileria, kevätkaalia ja karhunlaukkaa

Ainekset

20
lehteä (noin 20 g) karhunlaukkaa
4
rkl
oliiviöljyä
1
varhaiskaali
1
pieni purjo
1
l
herneenpalkoja
50
g
voita
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
4
broilerin paistileikettä
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
1
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele laukat. Soseuta sauvasekoittimen kulhossa 5 laukanlehteä ja öljy.

  2. Suikaloi kaali. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Riivi herneet.

  3. Kuumenna iso pannu, lisää voi ja purjo. Paista purjoa 1–2 minuuttia ja lisää kaalisuikaleet. Anna kaalin kuumentua 1–2 minuuttia. Kaada joukkoon viini ja lisää herneet. Keitä kunnes viini haihtuu. Lisää ranskankerma, laukat ja mausteet. Sekoita hyvin.

  4. Paista broilerit kypsiksi kuumassa öljyssä. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Mausta broilerit sitruunankuoriraasteella ja -mehulla, suolalla ja pippurilla.

  5. Kokoa annokset. Höystä laukkaöljyllä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 20 min + jääkaapissa 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncellokakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
(luomu)sitruunan kuori raastettuna
KOSTUTUS
1
rkl
limoncelloa
1
rkl
sokeria
2
rkl
vettä
TÄYTE
3
liivatelehteä
2
rs (à 250 g)
mascarponejuustoa
400
g
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6%)
1
dl
sokeria
1
dl
sitruunamehua
½
dl
limoncelloa
LISÄKSI
1
rkl
voita + vehnäjauhoja (kandeerattuja sitruunaviipaleita)

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 20–22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Kääntele jauhoseos ja sitruunankuori muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pese vuoka ja laita pohja takaisin vuokaan.

  2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.

  3. Vatkaa mascarpone, jogurtti ja sokeri tasaiseksi. Purista sitruunamehu. Kuumenna limoncello ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Siirrä syrjään liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota lehdet limoncello-sitruunamehuseokseen. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Sekoita liivate-limoncello-sitruunaliemi ohuena nauhana täyt- teen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

  4. Irrota kakku vadille. (Koristele kandeeratuilla sitruunaviipaleilla.)

Kandeeratut sitruunaviipaleet valmistuvat näin: Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Ota kattila liedeltä. Pese ja leikkaa 2 luomusitruunaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kattilaan noin 5 minuutiksi. Nosta viipaleet reikäkauhalla leivinpaperille. Anna kuivua 1 vrk.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Britapohjat voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää yön yli huoneenlämmössä. Myös täytteen voi tehdä valmiiksi ja säilyttää rasiassa jääkaapissa. Jos vieraat saapuvat eri aikaan, on kätevää täyttää ja nostaa yksi kakkuneliö kerrallaan pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vanilja-vadelmabrita

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
4
keltuaista
1
vaniljatanko
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
dl
maitoa
MARENKI
4
valkuaista
2
dl
sokeria
TÄYTE
3
dl
vadelmia sulatettuna (kotimaisia)
2
prk (à 200 g)
vaniljarahkaa
3
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
1
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattua vadelmajauhetta
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet taikinaan. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

  2. Laita leivinpaperi pellille ja sivele se kevyesti öljyllä. Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti viimeisen sokerilisäyksen jälkeen. Kauho marenki tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota pieniksi ruusukkeiksi taikinan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä.

  4. Sekoita vadelmat rahkan joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen.

  5. Leikkaa jäähtynyt britapohja neljäksi, saman suuruiseksi neliöksi. Lusikoi täyte kahdelle neliöistä ja nosta toiset brita-pohjat päälle. Siivilöi vadelmajauhetta ja asettele vadelmia pinnalle. Tarjoa kakku noin tunnin sisällä täyttämisestä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Hollandaise-kastiketta ilmavampi ja kevyempi sitruunazabaglione hivelee keväisiä makuja, kuten siikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunazabaglione, siikaa ja kasviksia

Ainekset

6
keltajuurta
200
g
varsiparsakaaleja
½
(150 g)
kukkakaali
3–4
(500 g)
siikafileetä
1
tl
suolaa
SITRUUNAZABAGLIONE
50
g
voita sulatettuna
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
4
kananmunankeltuaista (M-koko)
4
rkl
kylmää vettä
½
tl
suolaa
KORISTELUUN
tuoreyrttejä (esim. tilliä, kirveliä, ruohosipulia)

Työvaiheet

  1. Keitä keltajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 30 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Kuori keltajuuret lämpiminä ja leikkaa lohkoiksi.

  2. Irrota kukkakaalista nuput ja leikkaa varsiparsakaalit kolmeen osaan. Ryöppää kaalit suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä, noin 2 minuuttia.

  3. Suolaa siikafileet lihapuolelta. Aseta fileet leivinpaperin päälle uunipellille nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä 160-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista fileistä nahka. Se lähtee irti sormilla.

  4. Valmista sitruunazabaglione. Ota kattila ja teräskulho, joka asettuu kattilan päälle tiiviisti niin, ettei kulhon pohja osu kattilan pohjaan. Laita kattilaan vettä, mutta vain sen verran, että veden pinta ei kosketa kulhon pohjaa.

  5. Sulata voi mikrossa tai kattilassa.

  6. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Laita keltuaiset, vesi, sulatettu voi, sitruunan kuoriraaste ja mehu teräskulhoon. Kuumenna vesi hiljalleen kiehuvaksi ja aseta kulho vesihauteen päälle. Kuumenna seosta koko ajan vatkaten. Kun kastike alkaa vaahtoutua, jatka vatkaamista 2–3 minuuttia, jotta keltuaiset kypsyvät ja kastike on ilmavaa. Mausta suolalla.

  7. Asettele kasvikset lautasille ja revi siikafileestä palasia päälle. Lusikoi niiden päälle muutama ruokalusikallinen sitruunazabaglionea. Viimeistele annokset tuoreilla yrteillä.

Vinkki Voit lämmittää kalan ja kasvikset juuri ennen tarjoilua nopeasti kuumassa uunissa.