Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 571 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Cajun-tyyliin voimakkaasti maustetun nyhtökanan marinadi ei kaipaa välttämättä lainkaan suolaa. Tarjoa nyhtökana esimerkiksi tortillojen tai pitaleipien täytteenä.

Nyhtökana on ylikypsäksi uunissa valmistettua broileria, joka riivitään kahdella haarukalla paloiksi ennen tarjoilua. Parhaiten tarkoitukseen sopivat luuttomat, nahattomat ja marinoimattomat broilerin paistileikkeet.

Ennen valmistusta broilerit maustetaan. Oheisessa ohjeessa sekoitetaan maustetahna, jossa on valkosipulin lisäksi tilkka punaviinietikkaa, öljyä ja tomaattipyreetä. Voimakkaan makunsa tahna saa savupaprikasta ja cayennenpippurista.

Eräs erikoinen puoli ohjeessa on: siinä ei ole nimittäin lainkaan suolaa. Halutessaan sitä voi kuitenkin lisätä marinadiin oman maun mukaan. Ideana on, että kun broilerin maustaa tulisesti ja mukana on myös happoa, suola ei ole välttämätön. Halutessasi voit kuitenkin lisätä suolaa muiden mausteiden joukossa.

Broilereista irtoaa kypsennyksen aikana lientä, mutta se on tarkoituskin. Lopussa liemi käytetään riivityn nyhtökanan mehevöittämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 2 h kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Cajun-maustettu nyhtökana

Ainekset

1
rs (600 g)
broilerin luuttomia ja nahattomia paistileikkeitä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
siirappia
2
tl
savupaprikajauhetta
tl
cayennepippuria
1
tl
timjamia

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita etikka, öljy, tomaattipyree ja siirappi keskenään. Lisää kuivamausteet ja valkosipuli.
  3. Kaada marinadi rasiaan broilerin paistileikkeiden päälle. Pyöräytä niin, että marinadi tarttuu lihoihin kauttaaltaan. Anna tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Levitä broilerin paistileikkeet marinadeineen kannelliseen uunivuokaan.
  5. Kuumenna uuni 150-asteiseksi ja nosta broilerit uuniin. Kypsennä kannen alla noin 1 h 30 min.
  6. Ota kansi pois ja anna broilerin kypsyä vielä 30 minuuttia.
  7. Revi broilerit kahdella haarukalla pieniksi paloiksi. Sekoita yhteen liemen kanssa.
  8. Tarjoa esimerkiksi salaatissa tai pitaleivän välissä jogurttikastikkeen, salaatin ja ohuiksi viipaleiksi leikatun suippopaprikan kanssa. Nyhtökana sopii myös uuniperunan täytteeksi turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (12)

Vierailija

Ei suolaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä ohje on kotoisin jutusta, jossa kerrottiin, kuinka ruokaa voi valmistaa vähällä suolalla tai jopa ilman. Kun mausteita ja happoa on riittävästi, broileri ei kaipaa välttämättä suolaa. 

Suolaa voi kuitenkin halutessaan lisätä oman maun mukaan muiden mausteiden joukossa.

Vierailija

Tein tätä ja paistovuokaan tuli paljon nestettä. Nesteen määrä hieman väheni viimeisen 1/2 tunnin aikana. Lopputulos ei ollut niin cajun kuin odotin. Voisiko vaikuttaa se kun maustekaapissa ei ollutkaan cayenne pippuria vaan korvasin sen chilijauheella? Lopussa neste sakeni, oikeastaan hyytelöityi ja pyörittelin nyhdön siinä. Aika hyvää tuli ja suolaa tuli hieman siroteltua.

Vierailija

Yleennsä  broiileri tai kana kuivuu ja siitä tulee  kovaa  koppuraa mitä pidempään kypsyttää toisn kun liha joka pehmenee lähes suussasulavaksi.

Käyttäjä56482
Seuraa 
Liittynyt15.10.2020

minusta tuli hyvää , ei ollu cajun pippuria mutta laitoin chiliä . meillä tykättiin  ja mahdoll  vähäisessä lämmössä niin ei todellakaa kuivunut

chilinkasvattaja

Cajun on mausteseos, se ei ole pippuri. Cayennekaan ei ole pippuri, se chili, vaikka sitä pippuriksi jostain syystä usein sanotaankin, se on siis capsicum annuum, 30000-50000 SHU, siis Scoville heat unit. Verailun vuoksi tavallinen habanero on noin 300000, habaneroksi eika mieto. Voimakkaimmat ovat miljoonaluokassa, siis miljoona tai pari-kolme miljoonaa SHU. Sen väkevän aineen nimi on capsaisin, puhdas sellainen on muisttaksi 15-16 miljoonaa SHU. Voimakkain chili, mitä olen itse maistanut, oli joku habanero-laji, juuri tuo mainitsemani 300000SHU. Olihan se kokemus: ensin kaikkien trooppisten hedelmien maku yhtä aikaa, sitten kova polte, sylki valui tiskialtaaseen lorona viisi minuuttia. Hieno kokemus, mutta en kuitenkaan halua sitä uusia. Cayennea kuitenkin käytän ruoan mausteena päivittäin. Habanero-tabasco olisi hyvää, jos siinä ei olisi niin paljon etikkaa.-Muuten, ei broilerissa eikä kanassa ole paistia. Yhtä väärin kuin kutsua paksua siivua lauantaimakkaraa paistiksi.

Vierailija

Kaapista ei löydy punaviinietikkaa - millä sen voisi korvata?

Vierailija

pyreesä suolaa cayennepippurissa suolaa  miten tämä on suolaton

Käyttäjä21869
Seuraa 
Liittynyt4.4.2020

Mikä näitä sivuja vaivaa kun ei voi tallentaa jo olemassa oleviin kokoelmiin?? Tallenna painike on harmaana koko ajan....eli ei voi tallentaa ellei ensin keksi kokoelmaa reseptille!

Vierailija

Miksi lihaa kutsutaan 'paistisuikaleiksi' kun ne oikeasti ovat reisiriekaleita?

Vierailija

Millainen siirappi tähän tarvitaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihan tavallinen siirappi käy tarkoitukseen. Myös vaalea sopii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.