Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 549 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Cajun-tyyliin voimakkaasti maustetun nyhtökanan marinadi ei kaipaa välttämättä lainkaan suolaa. Tarjoa nyhtökana esimerkiksi tortillojen tai pitaleipien täytteenä.

Nyhtökana on ylikypsäksi uunissa valmistettua broileria, joka riivitään kahdella haarukalla paloiksi ennen tarjoilua. Parhaiten tarkoitukseen sopivat luuttomat, nahattomat ja marinoimattomat broilerin paistileikkeet.

Ennen valmistusta broilerit maustetaan. Oheisessa ohjeessa sekoitetaan maustetahna, jossa on valkosipulin lisäksi tilkka punaviinietikkaa, öljyä ja tomaattipyreetä. Voimakkaan makunsa tahna saa savupaprikasta ja cayennenpippurista.

Eräs erikoinen puoli ohjeessa on: siinä ei ole nimittäin lainkaan suolaa. Halutessaan sitä voi kuitenkin lisätä marinadiin oman maun mukaan. Ideana on, että kun broilerin maustaa tulisesti ja mukana on myös happoa, suola ei ole välttämätön. Halutessasi voit kuitenkin lisätä suolaa muiden mausteiden joukossa.

Broilereista irtoaa kypsennyksen aikana lientä, mutta se on tarkoituskin. Lopussa liemi käytetään riivityn nyhtökanan mehevöittämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 2 h kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Cajun-maustettu nyhtökana

Ainekset

1
rs (600 g)
broilerin luuttomia ja nahattomia paistileikkeitä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
siirappia
2
tl
savupaprikajauhetta
tl
cayennepippuria
1
tl
timjamia

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita etikka, öljy, tomaattipyree ja siirappi keskenään. Lisää kuivamausteet ja valkosipuli.
  3. Kaada marinadi rasiaan broilerin paistileikkeiden päälle. Pyöräytä niin, että marinadi tarttuu lihoihin kauttaaltaan. Anna tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Levitä broilerin paistileikkeet marinadeineen kannelliseen uunivuokaan.
  5. Kuumenna uuni 150-asteiseksi ja nosta broilerit uuniin. Kypsennä kannen alla noin 1 h 30 min.
  6. Ota kansi pois ja anna broilerin kypsyä vielä 30 minuuttia.
  7. Revi broilerit kahdella haarukalla pieniksi paloiksi. Sekoita yhteen liemen kanssa.
  8. Tarjoa esimerkiksi salaatissa tai pitaleivän välissä jogurttikastikkeen, salaatin ja ohuiksi viipaleiksi leikatun suippopaprikan kanssa. Nyhtökana sopii myös uuniperunan täytteeksi turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (12)

Vierailija

Ei suolaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä ohje on kotoisin jutusta, jossa kerrottiin, kuinka ruokaa voi valmistaa vähällä suolalla tai jopa ilman. Kun mausteita ja happoa on riittävästi, broileri ei kaipaa välttämättä suolaa. 

Suolaa voi kuitenkin halutessaan lisätä oman maun mukaan muiden mausteiden joukossa.

Vierailija

Tein tätä ja paistovuokaan tuli paljon nestettä. Nesteen määrä hieman väheni viimeisen 1/2 tunnin aikana. Lopputulos ei ollut niin cajun kuin odotin. Voisiko vaikuttaa se kun maustekaapissa ei ollutkaan cayenne pippuria vaan korvasin sen chilijauheella? Lopussa neste sakeni, oikeastaan hyytelöityi ja pyörittelin nyhdön siinä. Aika hyvää tuli ja suolaa tuli hieman siroteltua.

Vierailija

Yleennsä  broiileri tai kana kuivuu ja siitä tulee  kovaa  koppuraa mitä pidempään kypsyttää toisn kun liha joka pehmenee lähes suussasulavaksi.

Käyttäjä26929
Seuraa 
Liittynyt15.10.2020

minusta tuli hyvää , ei ollu cajun pippuria mutta laitoin chiliä . meillä tykättiin  ja mahdoll  vähäisessä lämmössä niin ei todellakaa kuivunut

chilinkasvattaja

Cajun on mausteseos, se ei ole pippuri. Cayennekaan ei ole pippuri, se chili, vaikka sitä pippuriksi jostain syystä usein sanotaankin, se on siis capsicum annuum, 30000-50000 SHU, siis Scoville heat unit. Verailun vuoksi tavallinen habanero on noin 300000, habaneroksi eika mieto. Voimakkaimmat ovat miljoonaluokassa, siis miljoona tai pari-kolme miljoonaa SHU. Sen väkevän aineen nimi on capsaisin, puhdas sellainen on muisttaksi 15-16 miljoonaa SHU. Voimakkain chili, mitä olen itse maistanut, oli joku habanero-laji, juuri tuo mainitsemani 300000SHU. Olihan se kokemus: ensin kaikkien trooppisten hedelmien maku yhtä aikaa, sitten kova polte, sylki valui tiskialtaaseen lorona viisi minuuttia. Hieno kokemus, mutta en kuitenkaan halua sitä uusia. Cayennea kuitenkin käytän ruoan mausteena päivittäin. Habanero-tabasco olisi hyvää, jos siinä ei olisi niin paljon etikkaa.-Muuten, ei broilerissa eikä kanassa ole paistia. Yhtä väärin kuin kutsua paksua siivua lauantaimakkaraa paistiksi.

Vierailija

Kaapista ei löydy punaviinietikkaa - millä sen voisi korvata?

Vierailija

pyreesä suolaa cayennepippurissa suolaa  miten tämä on suolaton

Käyttäjä21869
Seuraa 
Liittynyt4.4.2020

Mikä näitä sivuja vaivaa kun ei voi tallentaa jo olemassa oleviin kokoelmiin?? Tallenna painike on harmaana koko ajan....eli ei voi tallentaa ellei ensin keksi kokoelmaa reseptille!

Vierailija

Miksi lihaa kutsutaan 'paistisuikaleiksi' kun ne oikeasti ovat reisiriekaleita?

Vierailija

Millainen siirappi tähän tarvitaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihan tavallinen siirappi käy tarkoitukseen. Myös vaalea sopii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Torta mantovana on kuivakakun ja tortun sitruunainen rakkauslapsi. Pyöräytä litteän tortun kaveriksi jäätelöpalloja ja kaada lasiin jälkiruokaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen ja jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Torta mantovana

Ainekset

175
g
voita
3
rkl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (noin 2 sitruunaa)
3
tl
vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
4
keltuaista
1
kananmuna
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelilastuja
VUOKAAN
voita
VIIMEISTELYYN
tomusokeria
TARJOILUUN
pähkinä- tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24–26 cm). Voitele reunat.

  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Pese sitruunat ja raasta tarvittava määrä sitruunankuorta hienoksi raasteeksi. Mausta voisula vaniljasokerilla tai -tahnalla sekä sitruunakuorella.

  4. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää kananmuna. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähitellen, edelleen vatkaten.

  5. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos muna-sokerivaahtoon siivilän läpi vuorotellen voisulan kanssa.

  6. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–35 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

  7. Irrota kakku vuoasta vadille ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.

Vinkki Käytä taikinasta yli jääneet valkuaiset esimerkiksi marenkeihin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Lammas kääritään italia­laiseen tyyliin herkulliseksi karitsarullaksi. Täytteessä mais­tuvat pähkinät, rusinat ja yrtit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen karitsarulla

Ainekset

1
kg
karitsan ulkofileitä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
1
dl
(keltaisia) rusinoita
2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. lehtipersiljaa, timjamia ja rosmariinia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
3
rkl
voita huoneenlämpöisenä
PAISTAMISEEN
oliiviöljyä ja voita
PÄÄLLE
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
lehtipersiljaa
TARJOILUUN
toscanalaisia herneitä, punaviinikastiketta (ks. ohjeet)

Työvaiheet

  1. Ota fileet huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa kuhunkin fileeseen syvä viilto siten, että saat avattua ne levyiksi. Nuiji levyt ohuemmiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Tee täyte. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla öljyssä. Rouhi pähkinät ja lisää ne pannulle. Lisää myös rusinat. Paista noin minuutti sekoitellen. Ota pannu liedeltä.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Raasta parmesaani ja kääntele se voin kanssa täytteen joukkoon.

  4. Asettele fileelevyt vierekkäin siten, että niiden reunat menevät hieman limittäin. Levitä päälle täyte. Kierrä levyt tiiviiksi rullaksi. Sido rulla paistinarulla tai kiinnitä cocktailtikuilla.

  5. Paista rullaan kaunis väri pannulla öljy-voiseoksessa. Nosta rulla uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia folioon käärittynä.

  6. Poista fileerullasta lanka tai tikut. Raasta tai suikaloi pinnalle sitruunankuorta. Viimeistele lehtipersiljan lehdillä. Tarjoa toscanalaisten herneiden ja punaviinikastikkeen kanssa.

Punaviinikastike

Ainekset

2
isoa salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
3
rosmariininoksaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
dl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
sokeria
4
dl
punaviiniä
4
dl
valmista lihalientä
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Paista niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes sipulit saavat hieman väriä.

  2. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen lappeella ja lisää kattilaan. Lisää rosmariininoksa ja pippuri. Jatka paistamista 2–3 minuuttia. Lisää etikka ja sokeri. Keitä hetki ilman kantta, kunnes seos on siirappimaista. Lisää viini ja anna kiehua ilman kantta, kunnes seosta on jäljellä kolmannes.

  3. Kaada lihaliemi joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen ilman kantta 7–10 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 3 dl.

  4. Ota valkosipulinkynsi ja rosmariinit pois. Siivilöi kastike halutessasi toiseen kattilaan.

  5. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon parissa erässä.

Toscanalaiset herneet

Ainekset

4
viipaletta pekonia tai pancettaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
dl
kasvis- tai kanalientä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl
vaaleaa balsamicoa
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Nosta pekonit talouspaperin päälle lautaselle.

  2. Kuori valkosipulinkynnet. Paista niitä kokonaisina pannulla öljyssä noin minuutti. Lisää herneet ja jatka paistamista hetki sekoitellen. Kaada joukkoon liemi. Anna porista miedolla lämmöllä noin 3–5 minuuttia, kunnes herneet ovat kypsiä. Poista valkosipulinkynnet. Valuta keitinliemi pois. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Raasta sitruunankuori ja hienonna lehtipersilja. Nosta herneet tarjoiluvadille. Viimeistele pekonilla, sitruunan kuoriraasteella ja yrteillä. Pirskottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3244 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Gnudit eli ricottajuustosta valmistetut pumpulin­pehmeät pallerot ovat sukua gnoccheille. Tavallisesti gnudit keitetään, mutta tässä ohjeessa ne pyöritel­lään isoiksi pulliksi ja kypsennetään tomaattikastik­keen syleilyssä uunissa. Lopputulos? Suussasulavan maukas ja yllättävän...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunignudit tomaattikastikkeessa

Ainekset

l (n. 180 g)
tuoretta pinaattia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
¾
dl
parmesaania raastettuna
2
rs (à 250 g)
ricottajuustoa
noin 4
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
2
prk (à 400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
½
dl
parmesaania raastettuna
2
tl
balsamiviinietikkaa
TARJOILUUN
raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Voitele yksi iso (tilavuus 2 l) tai neljä pienempää uuninkestävää vuokaa.

  2. Ryöppää pinaatteja kiehuvassa vedessä noin 30 sekuntia. Valuta ne siivilässä ja huuhdo kylmällä vedellä. Puristele vesi huolellisesti pois. Hienonna pinaatit.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota ne öljyssä. Raasta parmesaani hienoksi. Sekoita gnudien ainekset kulhossa.

  4. Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä pehmeiksi. Lisää tomaatit, suola, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä ilman kantta 15 minuuttia. Raasta joukkoon parmesaani ja lisää balsamico. Levitä tomaattikastike uunivuokaan.

  5. Muotoile gnudiseoksesta 12–16 palluraa ja nosta ne kastikkeen päälle vuokaan. (Käytä mieluiten suojakäsineitä, sillä taikina on löysää. Voit myös nostaa pallerot taikinasta kahdella ruokalusikalla suoraan vuokaan.)

  6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes gnudit ovat kauniin värisiä. Raasta päälle parmesaania ja viimeistele basilikanlehdillä.

Vinkki Voit tarjota gnudipallot myös pääruokana. Keitä silloin niiden seuraksi pastaa ja nauti vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (1)

MinniMinni

Todella hyvää. Tein pyöryköistä vähän pienempiä ja tomaattikastikkeeksi Marcella Hazanin ohjeella tehty yksinkertainen tomaattikastike. Söimme spagetin kera.