Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 419 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Cajun-tyyliin voimakkaasti maustetun nyhtökanan marinadi ei kaipaa välttämättä lainkaan suolaa. Tarjoa nyhtökana esimerkiksi tortillojen tai pitaleipien täytteenä.

Nyhtökana on ylikypsäksi uunissa valmistettua broileria, joka riivitään kahdella haarukalla paloiksi ennen tarjoilua. Parhaiten tarkoitukseen sopivat luuttomat, nahattomat ja marinoimattomat broilerin paistileikkeet.

Ennen valmistusta broilerit maustetaan. Oheisessa ohjeessa sekoitetaan maustetahna, jossa on valkosipulin lisäksi tilkka punaviinietikkaa, öljyä ja tomaattipyreetä. Voimakkaan makunsa tahna saa savupaprikasta ja cayennenpippurista.

Eräs erikoinen puoli ohjeessa on: siinä ei ole nimittäin lainkaan suolaa. Halutessaan sitä voi kuitenkin lisätä marinadiin oman maun mukaan. Ideana on, että kun broilerin maustaa tulisesti ja mukana on myös happoa, suola ei ole välttämätön. Halutessasi voit kuitenkin lisätä suolaa muiden mausteiden joukossa.

Broilereista irtoaa kypsennyksen aikana lientä, mutta se on tarkoituskin. Lopussa liemi käytetään riivityn nyhtökanan mehevöittämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 2 h kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Cajun-maustettu nyhtökana

Ainekset

1
rs (600 g)
broilerin luuttomia ja nahattomia paistileikkeitä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
siirappia
2
tl
savupaprikajauhetta
tl
cayennepippuria
1
tl
timjamia

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita etikka, öljy, tomaattipyree ja siirappi keskenään. Lisää kuivamausteet ja valkosipuli.
  3. Kaada marinadi rasiaan broilerin paistileikkeiden päälle. Pyöräytä niin, että marinadi tarttuu lihoihin kauttaaltaan. Anna tekeytyä huoneenlämmössä peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Levitä broilerin paistileikkeet marinadeineen kannelliseen uunivuokaan.
  5. Kuumenna uuni 150-asteiseksi ja nosta broilerit uuniin. Kypsennä kannen alla noin 1 h 30 min.
  6. Ota kansi pois ja anna broilerin kypsyä vielä 30 minuuttia.
  7. Revi broilerit kahdella haarukalla pieniksi paloiksi. Sekoita yhteen liemen kanssa.
  8. Tarjoa esimerkiksi salaatissa tai pitaleivän välissä jogurttikastikkeen, salaatin ja ohuiksi viipaleiksi leikatun suippopaprikan kanssa. Nyhtökana sopii myös uuniperunan täytteeksi turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (10)

Vierailija

Ei suolaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä ohje on kotoisin jutusta, jossa kerrottiin, kuinka ruokaa voi valmistaa vähällä suolalla tai jopa ilman. Kun mausteita ja happoa on riittävästi, broileri ei kaipaa välttämättä suolaa. 

Suolaa voi kuitenkin halutessaan lisätä oman maun mukaan muiden mausteiden joukossa.

Vierailija

Tein tätä ja paistovuokaan tuli paljon nestettä. Nesteen määrä hieman väheni viimeisen 1/2 tunnin aikana. Lopputulos ei ollut niin cajun kuin odotin. Voisiko vaikuttaa se kun maustekaapissa ei ollutkaan cayenne pippuria vaan korvasin sen chilijauheella? Lopussa neste sakeni, oikeastaan hyytelöityi ja pyörittelin nyhdön siinä. Aika hyvää tuli ja suolaa tuli hieman siroteltua.

Vierailija

Yleennsä  broiileri tai kana kuivuu ja siitä tulee  kovaa  koppuraa mitä pidempään kypsyttää toisn kun liha joka pehmenee lähes suussasulavaksi.

Käyttäjä26929
Seuraa 
Liittynyt15.10.2020

minusta tuli hyvää , ei ollu cajun pippuria mutta laitoin chiliä . meillä tykättiin  ja mahdoll  vähäisessä lämmössä niin ei todellakaa kuivunut

chilinkasvattaja

Cajun on mausteseos, se ei ole pippuri. Cayennekaan ei ole pippuri, se chili, vaikka sitä pippuriksi jostain syystä usein sanotaankin, se on siis capsicum annuum, 30000-50000 SHU, siis Scoville heat unit. Verailun vuoksi tavallinen habanero on noin 300000, habaneroksi eika mieto. Voimakkaimmat ovat miljoonaluokassa, siis miljoona tai pari-kolme miljoonaa SHU. Sen väkevän aineen nimi on capsaisin, puhdas sellainen on muisttaksi 15-16 miljoonaa SHU. Voimakkain chili, mitä olen itse maistanut, oli joku habanero-laji, juuri tuo mainitsemani 300000SHU. Olihan se kokemus: ensin kaikkien trooppisten hedelmien maku yhtä aikaa, sitten kova polte, sylki valui tiskialtaaseen lorona viisi minuuttia. Hieno kokemus, mutta en kuitenkaan halua sitä uusia. Cayennea kuitenkin käytän ruoan mausteena päivittäin. Habanero-tabasco olisi hyvää, jos siinä ei olisi niin paljon etikkaa.-Muuten, ei broilerissa eikä kanassa ole paistia. Yhtä väärin kuin kutsua paksua siivua lauantaimakkaraa paistiksi.

Vierailija

Kaapista ei löydy punaviinietikkaa - millä sen voisi korvata?

Vierailija

pyreesä suolaa cayennepippurissa suolaa  miten tämä on suolaton

Käyttäjä21869
Seuraa 
Liittynyt4.4.2020

Mikä näitä sivuja vaivaa kun ei voi tallentaa jo olemassa oleviin kokoelmiin?? Tallenna painike on harmaana koko ajan....eli ei voi tallentaa ellei ensin keksi kokoelmaa reseptille!

Vierailija

Miksi lihaa kutsutaan 'paistisuikaleiksi' kun ne oikeasti ovat reisiriekaleita?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Pilko sienet pieneksi muruksi, paista kunnolla jauhelihan tapaan ja muhita vielä tomaattien kanssa ihanan umamiseksi kastikkeeksi. Tämä kastike sopii sille, joka haluaa päästä bolognesen makuun ilman lihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bolognesen ystävän sienikastike

Ainekset

½
dl
kuivattuja herkkutatteja
4
dl
kuumaa vettä
500
g
tuoreita tatteja, suppilovahveroita tai herkkusieniä
4
valkosipulinkynttä
2
porkkana
2
varsisellerinvartta
4
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
persiljaa pastaa neljälle hengelle

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

  2. Laita kuivatut sienet 15 minuutiksi likoamaan kuumaan veteen.

  3. Puhdista tuoreet sienet. Jauha sienet ja valkosipulinkynnet tehosekoittimessa murumaiseksi. Ota sivuun ja tee samoin sipulille, porkkanalle ja sellerille. Valuta kuivatut sienet, ota liotusliemi talteen.

  4. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla, korkeareunaisella uuninkestävällä pannulla tai kasarilla, ja paista sieni-valkosipuliseosta 4 minuuttia. Lisää joukkoon kuivatut sienet ja vihannesmuru ja paista vielä 10 minuuttia. Lisää tomaattimurskat ja sienien liotusvesi. Sekoita joukkoon etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.

  5. Leikkaa padan päälle leivinpaperista pyöreä kansi ja palan keskelle pieni reikä. Paina leivinpaperikansi kastikkeen pinnalle. Hauduta kastiketta uunissa 1½ tuntia. Sekoita valmiiseen kastikkeeseen juustoraaste ja koristele annokset hienonnetulla persiljalla. Tarjoile pastan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Ota helpotettu béchamel haltuun ja teet siitä jatkossa kaikenlaista moussakasta sienimuhennoksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä broilerilasagne

Ainekset

400
g
maustamattomia broilerisuikaleita
5
valkosipulinkynttä
1
pieni sipuli
2
rkl
oliiviöljyä
1⁄2
(punainen) paprika
1⁄2
ruukkua basilikaa
1
prk
tomaattimurskaa
1
tl
suolaa
1⁄2
tl
rouhittua mustapippuria
Juustokastike
8
dl
täysmaitoa
75
g
pehmeää voita
3⁄4
dl
vehnäjauhoja
ripaus jauhettua muskottipähkinää
1 1⁄2
dl
raastettuja mietoja juustoja (esimerkiksi mozzarella)
50
g
vuohenjuustoa
1⁄2
tl
suolaa
Lisäksi
9
lasagnelevyä
1⁄2
ruukkua basilikaa
mustapippuria
Päälle
noin 11⁄2
dl
raastettua voimakasta juustoa (esimerkiksi parmesaania)

Työvaiheet

  1. Valmista broilerikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita ja broilerinsuikaleita öljyssä isolla pannulla, kunnes broileri on kypsää.

  2. Hienonna paprika ja basilika joukkoon. Lisää myös tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua kannen alla sillä aikaa, kun teet juustokastikkeen.

  3. Sekoita pehmeä voi ja jauhot keskenään tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna maito kattilassa ja sekoita suurus kuuman maidon joukkoon ja sekoita koko ajan, kunnes kastike sakenee. Lisää juustoraaste ja mausteet ja sekoita, kunnes juusto sulaa.

  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  5. Voitele uunivuoka ja lado vuokaan ensin broilerikastiketta, sitten valkokastiketta ja päällimmäiseksi lasagnelevyjä. Rouhi kerrosten väleihin mustapippuria ja ripottele hienonnettua basilikaa. Jätä juustokastiketta hieman sivuun niin, että sitä riittää vielä päällimmäisen lasagnelevykerroksen pinnalle. Ripottele päällimmäiseksi vielä basilikaa ja lusikoi juustoraastetta.

  6. Paista lasagnea noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 54 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Tämä moussakan tyylinen munakoisovuoka valmistetaan ilman lihaa. Rouskut sopivat jauhelihan tilalle niin loistavasti, että eroa hädin tuskin huomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Metsäsienimoussaka

Ainekset

3 (600 g)
munakoisoa
3
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
suolaa
Sienikastike
1
tlk (530/350 g)
haaparouskukuutioita (esimerkiksi Pirkka) (tai esikäsiteltyjä, kevyesti suolattuja rouskuja)
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
punaviiniä
1
tlk (400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2–4
dl
vettä
2
rkl
tuoretta oreganoa
1
tl
kanelia
½
tl
mustapippuria
suolaa tarvittaessa
Valkokastike
75
g
voita
dl
vehnäjauhoja
7
dl
täysmaitoa
1
pkt (200 g)
fetaa
1
tl
jauhettua muskottipähkinää
½
tl
mustapippuria
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda munakoisoja noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja ruskistuvat kevyesti.

  2. Valuta säilötyt sienet siivilässä. Jos sienet ovat hyvin suolaisia, huuhtele niitä juoksevalla vedellä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna puolet öljystä paistinpannulla ja paista sieniä hetki. Lisää loppu öljy, sipulit ja valkosipuli, paista 5 minuuttia. Kaada paistokseen viini ja kiehauta neste kasaan. Lisää säilyketomaatit, vesi ja mausteet. Hauduta kastiketta noin tunti. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

  4. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja paista 3–5 minuuttia vispilällä koko ajan sekoittaen. Vispaa joukkoon maito muutamassa erässä ja sekoita hyvin kattilan pohjaa myöten, ettei kastike paakkuunnu. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia.

  5. Murenna feta, ota vähän sivuun ruoan pinnalle ja laita loput kastikkeeseen. Lämmitä, kunnes juusto sulaa. Mausta pippurilla ja muskotilla.

  6. Kokoa moussaka korkeareunaiseen uunivuokaan. Laita vuoan pohjalle kerros munakoisosiivuja, sen päälle puolet sienikastikkeesta ja valkokastiketta. Lado toinen kerros munakoisoja, sienikastiketta ja valkokastiketta vuokaan, ja viimeiseksi loput munakoisot ja valkokastike. Ripottele pinnalle loppu feta.

  7. Kypsennä moussakaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka foliolla. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 115 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Sumppia sienikastikkeeseen? Kyllä vain! Tuo salainen ainesosa korostaa sienten umamisuutta ja sopii kaikenlaisista sienistä valmistettuihin kastikkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman paras sienikastike

Ainekset

400
g
tuoreita kantarelleja, suppilovahveroita tai muita esikäsiteltyjä metsäsieniä
noin 1
rkl
kahvia
50
g
voita
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
kantarellifondia
2
rkl
valkoviinietikkaa (tai valkoista balsamiviinietikkaa)
1
rkl
hunajaa
1⁄2
ruukkua tuoretta timjamia
2
dl
kuohukermaa
(1⁄4
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja kuivaa ne liinalla. Paloittele suurimmat. Paista sieniä hetken aikaa kuivalla pannulla, niin että neste haihtuu hieman. Lorauta (kuuma) kahvi pannulle ja anna sihistä kunnolla. Haihduta kaikki neste.

  2. Lisää voi pannulle ja paista sieniä voissa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

  3. Kuori ja murskaa sillä aikaa valkosipulinkynsi ja lisää joukkoon. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon fondi, etikka ja hunaja ja pyörittele pannulla. Hienonna timjamin lehdet joukkoon.

  4. Lisää lopuksi kerma ja keitä kokoon keskilämmöllä, kunnes kastike sakenee.

  5. Tarkista maku ja mausta suolalla tarvittaessa. Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa.

Kommentit (0)