Apetinan salaattikuutiot, Rainbown välimerelliset juustot ja muut joskus virheellisesti fetaksi nimitetyt tuotteet toimivat pikalounaissa ja muihin aineisiin sekoitettuna. Parhaimmillaan ne jäljittelevät fetaa tarpeeksi hyvin jättääkseen lounassalaatista etäisesti hyvän mielen.

Oikea feta sen sijaan on ihan oma lukunsa. Suolainen, paksu ja lohkeileva juusto ei ole rakenteeltaan kumista vaan pikemminkin murenevaa ja murustuvaa. Kiitos EU-sääntelyn, voi aitoa kreikkalaista tavaraa löytää supermarketista kun lukee pakkauksia tarkasti. Feta-nimeä kun saa nimittäin käyttää vain alkuperäisellä menetelmällä tehdyssä juustossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min / 1-2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Yrttimarinoitu feta

Ainekset

Marinoitu feta
1
kpl
valkosipulinkynsi
1,5
dl
extra virgin -oliiviöljyä
kaksi kourallista yrttejä (basilika& timjami toimivat aina)
200
g
fetaa

Työvaiheet

Kuutioi feta ja laita kuutiot väljästi säilykepurkkiin tai tiiviskantiseen pakasterasiaan. Sekoita muut aineet tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa ja täytä fetapurkki seoksella kunnes kuutiot peittyvät. Tervittaessa voit jatkaa seosta pelkällä öljyllä. Sijoita jääkaappiin vähintään yön yli tai mielellään pidemmäksikin ajaksi. Nauti sellaisenaan mezenä tai patongin kanssa.

Huom.! Oliiviöljy näyttelee kaikissa kypsentämättömissä ruuissa erilaista osaa kuin kypsennetyissä. Kun öljy syödään kylmänä marinadissa tai salaatissa, kannattaa käyttää aina extra virgin -oliiviöljyä ja mielellään panostaa hiukka laatuun jos mahdollista. Maku on myös parempi kun purkki on vasta avattu: yli vuoden ikäistä öljyä ei kannata kauheasti kylmänä edes syödä, vaikka parasta ennen -päivämäärään olisikin vielä aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 12 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Lasse Lecklin

Cashewtomaattitahna sopii mainiosti maustamaan myös pastaa pestokastikkeen tapaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 (2 dl)
Valmistusaika
5 min + liottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Cashewtomaattitahna

Ainekset

1
dl
cashewpähkinöitä
1
valkosipulinkynsi
10
kirsikkatomaattia
1/2
rukku
basilikaa
1
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
esim. täysjyväleipää, avokadoa, raejuustoa, yrttejä yms.

Työvaiheet

  1. Laita cashewpähkinät 4 tunniksi kylmään veteen likoamaan.
  2. Hienonna valkosipulinkynsi. Kaada pähkinöiden liotusvesi pois. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.

Vinkki Miedon makuinen cashewpähkinä on pähkinäperheen rauta- ja sinkkipitoisin. Se antaa monille ruokalalajeille täyteläisen kermaista makua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 916 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Itsetehdyllä kanaliemellä lisää makua ruokiin! Lientä voi käyttää esimerkiksi keittoihin, risottoihin ja kastikkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 l valmista lientä
Valmistusaika
10 min + keittäminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kanaliemi

Ainekset

1
l
kasviksia tai niiden rippeitä
1
broilerin rippeet (luut ja muut syömättä jääneet osat)
3
l
vettä
5
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna iso kattila. Paahda luita ja rippeitä kattilassa 5 minuuttia. Lisää kasvikset, vesi ja pippurit.
  2. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Siivilöi liemi harson tai siivilän läpi.
  3. Pakasta liemi tai käytä heti. Lisää suola vasta, kun käytät liemen.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 916 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Kaikki käyttöön! Jopa vihannesten kuoret ja kannat voi säästää ja käyttää kasvisliemessä. Kerää liemeen sopivia kasviksia pakkaseen pikkuhiljaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 l valmista lientä
Valmistusaika
10 min + keittäminen 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvisliemi

Ainekset

1
l
kasviksia tai niiden rippeitä
dl
vettä
1
laakerinlehti
5
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Yhdistä kattilassa kasvikset, laakerinlehdet, pippuri ja vesi.
  2. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Siivilöi liemi harson tai siivilän läpi.
  3. Pakasta liemi tai käytä heti. Lisää suola vasta, kun käytät liemen.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 267 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Klassinen punaviinikastike on täydellinen pari pihville ja ohueksi leikatulle paistille. Valmistus on helppoa, tarvitset vain hyvät ainekset ja riittävästi aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 1 t keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Punaviinikastike

Ainekset

5
valkosipulinkynttä
2
salottisipulia
2
porkkanaa
1
palsternakka
½
dl
sokeria
½
dl
punaviinietikkaa
dl
punaviiniä
1
l
lihalientä
2
rosmariininoksaa
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipulinkynnet. Leikkaa sipuleista kannat pois ja puolita sipulit. Pese porkkanat ja palsternakka. Paloittele ne ronskisti.
  2. Kuumenna kattila levyllä. Paahda kasviksia ilman rasvaa kattilassa 5 minuuttia.
  3. Lisää sokeri ja anna sen sulaa. Lisää etikka, viini ja liemi. Mausta rosmariinilla. Anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä ilman kantta välillä sekoitellen noin tunti.
  4. Siivilöi kastike ja kaada se takaisin kattilaan. Mausta suolalla samalla maistellen.

Kommentit (0)