WWF Suomi on lisännyt 39 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.

Nämä maissileivät ovat Venezuelassa perinteistä herkkua. Kokeile turska-arepoita ja tiedät miksi!

Itämeren turskakantojen palauttamiseksi on tehty paljon töitä. Kalastus on kuitenkin yhä liian voimakasta ja sen rajoittaminen on vaikeaa. Suomen rannikolla turskaa oli hyvin viimeksi 1980-luvun alussa. Nykyään suomalaiset tuntevat turskan parhaiten pakastealtaasta, josta sitä saa esimerkiksi kalapuikkoina ja pakastefileinä. 

Vastuullisia vaihtoehtoja ruokapöytään ovat esimerkiksivat MSC-merkityt tuotteet. Lue lisää: http://wwf.fi/kalaopas

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Venezuelalaiset arepat

Ainekset

Arepat (noin 10 kappaletta)
4
dl
esikypsytettyjä P.A.N.-maissijauhoja (etnisistä kaupoista)
4
dl
lämmintä vettä
1
rkl
rypsiöljyä
ripaus suolaa
Paistettu turska limellä
400
g
turskafilettä
2-3
limen mehu
mustapippuria
suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
Marinoidut punasipulit
3
isoa punasipulia
4
rkl
sokeria
½
dl
punaviinietikkaa
3
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria
Korianterimajoneesi
2
dl
majoneesia
1
nippu
korianteria
1-2
valkosipulinkynttä
puolikkaan limen mehu
ripaus suolaa
mustapippuria
Lisäksi
avokadoviipaleita
paistettuja sieniä

Työvaiheet

Mittaa vesi kulhoon ja sekoita veden joukkoon suola. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina on puuromaista ja irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa taikinan joukkoon öljy. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.

Pyöritä taikinasta palloja ja litistä ne noin 1 sentin paksuisiksi. Paista runsaassa öljyssä noin 5–10 minuutin ajan molemmin puolin. Varo polttamasta pintaa.

Laita arepat lopuksi vielä 200 asteiseen uuniin 10 minuutiksi. Anna arepojen jäähtyä hetki.

Paista turskafileet öljyssä. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Purista lopuksi päälle limen mehua.

Valmista marinoidut punasipulit. Leikkaa sipulista ohuita renkaita. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada sipulirenkaiden päälle.

Valmista korianterimajoneesi. Silppua valkosipuli ja korianteri. Sekoita majoneesin joukkoon ja mausta limen mehulla, suolalla ja pippurilla.

Täytä halkaistut arepat turskalla, korianterimajoneesilla, marinoiduilla punasipuleilla, paistetuilla sienillä ja avokadoviipaleilla. Ripottele halutessasi päälle chilihiutaleita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaisu P. on lisännyt 186 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 mim
Vaikeustaso
Helppo

Nuudeli wokki

Ainekset

150
G
Nuudeleita (mama)
Cashew pähkinlitä
2
Kpl
pientä porkkanaa
2
Kpl
kevätsipulinvartta
minttua
1/2
sitruunan mehu
1
Rkl
rypsiöljyä
1/2
Tl
inkivääriä
1
Rkl
hunajaa
2
Rkl
kalakastiketta
1
Tl
riisiviinietikkaa
Himalajan vuoristosuolaa maun mukaan
1/2
Tl
chiliä

Työvaiheet

Valmista huudelit pussin ojeenmukaan, (mutta jätä mausteet pois jos nuudeleissa tuli mukana). Leikkaa porkkanat tulitikun kokoisiksi suikaleiksi, freesaa öljyssä pannulla, lisää sekaan kevät sipuli. Lirsää nuudeleiden sekaan chili,etikka, kalaliemi,hunaja, inkivääri, sitruunan mehu ja suola sekoita keskenään. Lisää pammulle maustetut nuudelit ja freesaa vielä hetki. Lopuksi minttu ja pähkinät.

Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 70 keittokirjaan.
OHJE JA KUVA Maaret Lyytinen

Riisitön sushi on helppo, nopea ja kevyt, mutta maistuu perinteiselle sushille. Pitkää sushirullaa dipataan soijakastikkeeseen ja syödään käsin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Riisitön sushi

Ainekset

200
gr
tuoretta lohta
1
kurkku
2
avokadoa
majoneesia
4
norilevyä
seesaminsiemeniä
1
prk
vesikrassia

Työvaiheet

  1. Poista lohesta nahka ja tummat osat. Leikkaa lohi noin 2 cm x 2 cm paksuisiksi siivuiksi pitkittäin.
  2. Pese kurkku ja leikkaa hieman lohisiivuja kapeammiksi viipaleiksi pitkittäin.
  3. Puolita avokado, poista siemen ja kuoret ja leikkaa kumpikin puolikas neljään osaan pitkittäin.
  4. Aseta norilevy kiiltävä puoli alaspäin leikkuulaudalle. Pursota majoneesituubista raita norilevylle poikittain. Ripottele seesaminsiemeniä raidan päälle.
  5. Asettele reilusti vesikrassia majoneesinsuuntaisesti norille. Asettele norilevyn päälle myös lohiviipaleita, kurkkua ja avokadoa. Täytteitä saa olla reilusti, mutta pidä mielessä rullan suljettavuus.
  6. Kostuta norilevyn yläreuna, ja rullaa levy varovasti alhaalta ylöspäin niin, että täytteet jäävät rullan keskelle. Yritä tehdä rullasta mahdollisimman tiivis.
  7. Jätä rulla lepäämään saumakohta alaspäin sillä aikaa, kun valmistat muut rullat.
  8. Leikkaa rullat kahteen osaan ja tarjoile soijakastikkeen kanssa.

Vinkki! Rullaamiseen et välttämättä tarvitse sushimattoa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2115 reseptiä.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Täytä höyrysämpylät viismaustepossulla, pikapikkelöidyllä kasviksilla, kiinalaisella munakoisolla tai limetti-korianterilohella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gua bao -höyrysämpylät

Ainekset

2
dl
vettä
1 1/2
tl
kuivahiivaa
3 + 2
rkl
rypsiöljyä
6 1/4
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sokeria
2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen pienessä kulhossa. Lisää 3 rkl öljyä.
  2. Mittaa yleiskoneen kulhoon 6 dl jauhoja, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada koneen käydessä hiivavesiseos ohuena nauhana jauhoseokseen. Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä, hieman tahmea pallo. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja 1 rkl kerrallaan. Taikina ei saisi tarttua käsiin. Voit vaivata taikinan myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
  3. Voitele puhdas kulho tilkalla rypsiöljyä. Laita taikina kulhoon ja anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia.
  4. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja kauli niistä noin ½ cm paksuja soikeita kiekkoja. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä. Taita taikinakiekot kahtia ja laita ne leivinpaperille. Peitä keittiöpyyhkeellä. Anna kohota 30 minuuttia.
  5. Käytä sämpylöiden kypsentämiseen bambusta tehtyä höyrytyskoria ja vokkipannua (tai leivinpaperilla vuorattua siivilää ja kattilaa). Kuumenna pannun pohjalla noin 2 cm vettä ja varmista, että höyryosan pohja ei osu veteen. Kypsennä sämpylöitä höyryssä 6–9 minuuttia. Jos käytät kattilaa, pidä kansi kiinni. Tarkkaile kypsymistä. Sämpylöiden tulee olla pehmeitä, sisältä juuri ja juuri kypsiä. Liikaa kypsentyessään ne muuttuvat kovahkoiksi.
  6. Tarjoa gua bao -sämpylät hieman jäähtyneinä. Voit myös pakastaa ne. Lämmitä gua baot nopeasti höyryttämällä tai mikrossa.

Pikapikkelöidyt kasvikset

Ainekset

3
pientä porkkanaa
200
g
retikkaa
1/2
kurkkua
Pikkeliliemi
1
dl
riisiviinietikkaa
3/4
dl
vettä
3/4
dl
sokeria
1/3
tl
valkopippuria myllystä
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
2
kevätsipulia
1
tl
thaimaalaista kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Keitä pikkeliliemi. Mittaa etikka, vesi, sokeri ja valkopippuri pieneen kattilaan. Kiehauta seos. Ota kattila pois liedeltä, lisää suola ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 20 minuuttia.
  2. Kuori porkkanat ja retikka. Leikkaa ne tulitikunohuiksi paloiksi. Leikkaa myös kurkku tikuiksi.
  3. Lisää kasvikset liemeen. Sekoita ja anna maustua vähintään 30 minuuttia. Kasvikset säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.
  4. Hienonna korianteri ja kevätsipuli ja lisää ne kalakastikkeen kanssa kasvisten joukkoon juuri ennen tarjoamista. Korvaa kasvissyöjän ruuassa kalakastike soijakastikkeella.

(4 annosta, 30 min + maustuminen 30 min)

Kiinalainen munakoiso

Ainekset

1
munakoiso
2
valkosipulinkynttä
3
cm:n
pala inkivääriä
1
chilipalko
2
kevätsipulia
1/2
dl
rypsiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso ½ cm:n viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna chili. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi.
  2. Paahda munakoisoja pinnoitetussa pannussa ilman rasvaa muutama minuutti koko ajan käännellen. Laita munakoisot sivuun. Jos viipaleet eivät mahdu kerralla pannuun, paahda ne muutamassa erässä.
  3. Lisää öljy pannuun. Paista valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja kevätsipulia noin 1 minuutti. Lisää munakoisot ja jatka paistamista, kunnes munakoisot ovat napakan kypsiä.
  4. Kaada soijakastike, etikka ja sokeri pannuun. Sekoita hyvin. Voit tarjota munakoisot heti tai jäähdytettyinä. Säilytä jääkaapissa tarjoamiseen saakka.

(4 annosta, 30 min)

Viismaustepossu

Ainekset

800 g:n
pala luutonta, nahatonta possunkylkeä
5
valkosipulinkynttä
5
cm:n
pala inkivääriä
1
dl
hoisinkastiketta
1
dl
soijakastiketta
1
dl
fariinisokeria
1
tl
kiinalaista viismaustetta

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen kypsentämistä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Laita valkosipuli ja inkivääri kattilaan. Lisää hoisin, soijakastike, sokeri ja viismauste. Kiehauta seos.
  3. Laita liha vuokaan. Kaada maustekastike päälle.
  4. Paista 150-asteisessa uunissa noin 4½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää. Lusikoi vuoassa olevaa kastiketta lihalle muutamia kertoja paistamisen aikana.
  5. Viipaloi liha hieman jäähtyneenä.

(4 annosta, 15 min + kypsennys 4½ t)

Limetti-korianterilohi

Ainekset

300
g
graavattua lohta
1/2
dl
limetinmehua
1/4
dl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
1/4
tl
chilihiutaleita
1/2-1
ruukkua
korianteria

Työvaiheet

  1. Asettele lohiviipaleet tarjoiluvadille.
  2. Purista limetin mehu. Lisää kalakastike, sokeri ja chilihiutaleet. Kaada liemi graavilohen päälle. Anna maustua vähintään 15 minuuttia. Viimeistele korianterilla.

(4 annosta, 5 min + kypsennys 15 min)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2115 reseptiä.
Linkitetty 79 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Sami Repo

Punaiset lihapullat tuoksuvat kanelilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8:lle alkupalana
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Itämaiset lihapullat kanelisessa tomaattikastikkeessa

Ainekset

500
g
karitsanjauhelihaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
1/2
tl
jauhettua neilikkaa
1 1/2
tl
kardemummaa
1 1/2
tl
kanelia
Lisäksi
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Laita lihapullien kastike tekeytymään (ks. ohje alhaalla).
  2. Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne veitsellä tai soseuta sauvasekoittimella.
  3. Laita jauheliha kulhoon ja lisää mausteet ja sipulimurska. Vaivaa taikina huolellisesti. Muotoile taikinasta pieniä pullia ja paista ne paistinpannussa öljyssä ruskeiksi ja kypsiksi, noin 5–10 min.
  4. Nosta pullat hetkeksi talouspaperille, jotta liika öljy imeytyy pois.
  5. Laita lihapullat kuumaan tomaattikastikkeeseen. Anna maustua kannen alla, kunnes kastike jäähtyy. Tarjoa haaleana tai kylmänä alkupalana.

Kaneli-tomaattikastike

Ainekset

1
tlk
(500 g) paseerattua tomaattia
2
pientä kanelitankoa
6
neilikkaa
1/2
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kaada paseerattu tomaatti kattilaan. Lisää mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 min. Valmista tällä välin lihapullat.