
Karvapalloa muistuttavat sienet ja fermentoidusta taikinasta valmistettu pasta tekevät tuloaan. Hometta saa löytyä nyt muualtakin kuin juustosta ja lautasella on ruotoja ihan tarkoituksella. Tässä neljä vuoden 2020 ruokatrendiä, jotka tekevät hyljeksitystä hyvää.
Maista home
Mitä syödään maailman ehkä trendikkäimmässä ravintolassa Nomassa? Hometta! Noma on tarjonnut valkoisen homeen peittämiä parsatankoja ja pieniä kukanmuotoisia piirakoita, joiden keskellä on homeen kuorruttama kananmunankeltuainen (kuva yllä). Myös esimerkiksi helsinkiläinen Villd on tehty homekokeiluja. Oletko valmis?
Pompom
Sienivillitykseen voi osallistua lähtemättä metsään. Kauppoihin on keväällä tulossa näyttävä uutuus. Maultaan manteliseksi kuvailtu pompom näyttää pipon tupsulta, ja sen kaikki osat ovat syötäviä. Luonnossakin esiintyvää karvapalloa viljellään Mikkolan Sienituotteen tehdastiloissa Salossa.
Syötäisiinkö ruotoja?
Kun hävikkiajattelu kohtaa nousevan innostuksen kalaruokiin, lautasille ilmestyy kalanpäitä, nahkaa, eviä ja ruotoja. Ahvenanmaalla kalastaja Anders Westerberg savustaa kalojen vatsarasvat ja muut ylijäämäpalat tilausravintolaansa, ja Tukholmassa klassikkoravintola Rolfs Kök grillaa turskan lihaisia eväkaulureita. Yhdysvaltalaisravintoloissa miekkakalan, napsijan tai vaikka tonnikalan eväkaulureita kutsutaan kalawingseiksi.
Uutta hapatusta
Hapankaalin uudet maut, kurkuma ja kimchi, nähtiin syksyllä, ja tämä vuosi tuo kauppoihin gluteenittoman hapatetun kvinoaleivän. Jos kokit hakevat mallia ulkomailta, saatamme päästä maistamaan fermentoidusta taikinasta tehtyä pastaa, jollaista tarjoaa esimerkiksi Cafe Nizza Tukholmassa.