Missä ruuissa olut toimii erityisen hyvin? Entä mikä voi mennä pieleen, kun ruokaan lisää olutta? Kysyimme olutasiantuntija Anikó Lehtiseltä vinkit oluen käyttämiseen ruuanlaitossa.

Suomessa meneillään oleva olutbuumi ei näytä laantuvan. Sen lisäksi, että panimoita on noussut kuin sieniä sateella, oluen rooli on muuttunut. Kiinnostus pienpanimo-oluita kohtaan on kasvanut, ja oluesta on tullut selkeästi hyväksytympi ruokajuoma.

Olut on paitsi trendikäs, myös ikivanha juoma. Oikeastaan yksi maailman vanhimmista: sitä valmistettiin jo muinaisessa Mesopotamiassa. Suomessa jonkinlaista olutta on juotu niin kauan kuin täällä on ollut asutusta. Kotimainen olut on todellinen lähituote, sillä usein sen kaikki raaka-aineet humalaa lukuun ottamatta ovat suomalaisia. Kun ennen muinoin humalaa ei ollut saatavilla, juoma maustettiin suomyrtillä tai suopursulla.

Oluen valmistus teollistui Suomessa 1800-luvulla. Ennen sitä olutta ja sahtia valmistettiin kotona, ja oluenpano oli yleensä talon emännän tehtävä. Tällä hetkellä panimoita on Suomessa enemmän kuin koskaan, Valviran listauksen mukaan huikeat sata.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olutbuumista huolimatta olutta ei käytetä ruuanlaitossa vielä kovinkaan paljon. Se kuitenkin sopii hyvin ruuan raaka-aineeksi siinä missä viinikin. Kysyimme olutasiantuntija, Laurean lehtori Anikó Lehtiseltä, mitä olisi hyvä tietää, kun käyttää olutta ruuanlaitossa. Tässä Anikón vinkkilista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Iso osa oluista tuo ruokaan makeutta. Suurin osa antaa myös hiilidioksidia, josta saa kuohkeutta vaikka leipätaikinoihin ja kastikkeisiin. Esimerkiksi vaalea lager sopii hyvin vissyveden korvaajaksi blinitaikinassa.
  2. Oluita, joissa on korkea katkeropitoisuus eli voimakas humalointi, kannattaa välttää kokkaamisessa. Esimerkiksi trendikkäät IPA-oluet ovat juuri sellaisia. Humalan katkeruudella on taipumus keittyä kokoon, jolloin humalan maku voimistuu. Sen takia kyseisiä oluita ei kannata käyttää ruuanvalmistuksessa, vaan ne sopivat paremmin ruokajuomiksi.
  3. Jos oluessa on voimakas maku, sitä kannattaa lisätä ruokaan vähän kerrallaan, ja ruokaa on hyvä maistaa aina lisäyksen jälkeen. Voimakkaasti paahteista olutta (kuten imperial stout, stout tai portteri) kannattaa laittaa ruokaan varovasti, ettei maku tule liikaa läpi.
  4. Kannattaa keskittyä oluttyyleihin, jotka ovat maltaisia (esimerkiksi erilaiset red alet, brown alet tai tummat lagerit) tai vähän makeita (kuten saksalaiset vehnäoluet tai belgialaiset ale-oluet). Myös trendikkäät hapanoluet (esimerkiksi berliner weisset tai sour-alet) ovat toimivia. Hapanoluista voi esimerkiksi keittää kasaan hauskoja kirpeänmakeita siirappeja sokerin avulla: pullo hedelmäistä hapanolutta ja pari desiä sokeria. Siitä tulee suklaakakulle tai jäätelön päälle ihana kastike.
  5. Olut toimii ruuanlaitossa viinin tapaan: se mureuttaa ja syventää ruuan makuja. Olutta käytetään paljon esimerkiksi marinadeissa. Silloin kannattaa käyttää olutta, jossa vähän vahvempi alkoholipitoisuus (yli kuusi prosenttia).
  6. Hapahkolla, belgialaisella vaalealla vehnäoluella voi oikeastaan korvata kuivan valkoviinin kaikissa resepteissä, koska niiden makuelementit ovat hyvin samantyyppisiä. Testaa esimerkiksi risotossa!

Kokeile olutta esimerkiksi näissä:

Keitto. Cheddar ja ale-olut muodostavat hienon makuparin olut-juustokeitossa. Keittoon voi käyttää alen sijasta myös lageria.

Tahnat ja kastikkeet. Olut sopii vaikka peston joukkoon. Inkiväärillä maustetun aasialaisen olutpeston voi tarjoilla esimerkiksi grillattujen broilerinfileiden kanssa.

Hapankaali. Oluessa haudutettu curryhapankaali on täydellinen lisuke etenkin lihalle ja makkaralle.

Leivitys. Friteeraustaikinan veden voi korvata hyvin oluella. Oluttaikinalla kuorrutetut jalapenot ja kampasimpukat ovat loistavaa pikkutarjottavaa illanistujaisiin.

Leipä. Olut antaa leipätaikinalle kuohkeutta. Tähän rouheiseen olutleipään upotetaan ale-olutta.

Blinit. Blinitaikina on erinomainen paikka oluelle. Sen lisäksi, että olut antaa kuohkeutta, se syventää ihanien blinien makua.

Marinointi. Olut on hyvä mureuttaja. Tämä olutmarinoitu grillipossu viimeistellään stout-siirapilla. Myös tumma olutpihvi marinoidaan nimensä mukaisesti tummassa oluessa.

Grillaus. Amerikkalaisen klassikon, oluttölkkikanan, valmistus saattaa näyttää hurjalta. Lopputuloksesta tulee kuitenkin mielettömän mehukas.

Jälkiruuat. Olut sopii loistavasti myös jälkiruokiin. Vegaaninen kirsikkaolutgranita on ihanan raikas jälkiruoka.

Kakut. Suklaa ja tumma olut ovat täydellinen pari. Portteri syventää suklaan makua täyteläisessä portteri-kirsikka-suklaakakussa.

 

Lähteet: Lari Junkkarin teos Olut ja elämisen taito (2012) sekä Anikó Lehtisen teos Yks olut (2014).

Sisältö jatkuu mainoksen alla