Kuvat
Mikko Hannula, Panu Pälviä, Anna Huovinen ja Tuomas Kolehmainen

Kun järjestät pikkujouluja isolle porukalle, on helpointa ajatella tarjottavat isosti. Jättikokoisen joulutortun, perunarieskan ja tähtileivän voi nostaa suoraan pellillä pöytään. Tarvitset tarjoiluun vain ison veitsen – jos sitäkään!

Viikunakuusi: nyhdä ja haukkaa

Pellin kokoinen syötävä kuusi saa rapeat oksansa valmiista lehtitaikinasta. Yksi iso lehtitaikinalevy kaulitaan kahdeksi neliöksi, jotka ladotaan pellille päällekkäin ja leikataan kuusen muotoon.

Kuusikaistaleiden väliin levitetään mehevä viikunatäyte. Jos haluat oikaista, voit vaihtaa sen paistonkestävään luumu- tai viikunamarmeladiin. Kuusen herkullisuus piilee kuitenkin pehmeistä viikunoista, glögistä ja maapähkinävoista keitellyssä seoksessa, joten sitä ei kannata ohittaa ihan heppoisin perustein.

Ennen paistamista kuuseen leikataan oksasuikaleet, jotka kiepautetaan kierteille. Yli jääneestä taikinasta voi askarrella kuusen latvaan ja oksille tähtiä. Leivonnainen sopii myös vegaaneille, jos sivelet sen pinnan kananmunan sijaan esimerkiksi soijajugurtilla ennen paistamista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarjoilu toimii niin, että jokainen voi irrottaa kuusesta oman oksansa. Kun jäljellä on vain runko, voi kaivaa veitsen esiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suolainen jättijoulutorttu: pikkujoulut yhden tortun taktiikalla

Yksi joulutorttu isolle porukalle? Kyllä, jos torttu on pellin kokoinen! Suolaisen jättijoulutortun keskellä on smetana-piparjuuritäyte, jonka päälle levitetään kylmäsavulohta. Jotta täyte ei pääsisi valahtamaan pellille, se reunustetaan taikinasuikaleella.

Pohjaksi valmistetaan perinteinen rahka-voitaikina. Jos omistat monitoimikoneen, taikina kannattaa tehdä sen leikkuuterällä, joka murustelee ainekset yhteen. Yhtä hyvin voit tehdä taikinan nyppimällä ainekset sormin tai oikaista käyttämällä valmista lehtitaikinaa.

Täyte sopii myös muunneltavaksi: kokeile piparjuurituorejuuston tilalla pehmeää vuohenjuustoa ja vaihda lohi kylmäsavuporoon tai vaikka karamellisoituun sipuliin.

Jotta jättijoulutorttu ehtisi paistua kunnolla kypsäksi ilman että sakarat kärähtävät, reunat peitellään leivinpaperisuikaleilla paistamisen aikana. Siemenillä päällystetyistä sakaroista tulee tällä tavoin ihanan rapeita, ja ne maistuvat glögin kanssa suolakeksien tapaan.

Perunarieskaa pellin mitalla: sekoittamalla valmis uuniin

Perunarieskan voi paistaa tavallisen pannarin tapaan koko pellin kokoisena. Tarvitset jättiperunarieskan valmistukseen puoli litraa perunamuusia, jonka voit tehdä hyvin joko pakasteena myytävistä perunasoseaineksista tai muusijauheesta.

Rieskan rapeuden ja herkullisuuden maksimoimiseksi taikina levitetään paistumaan pellille ronskisti voidellun leivinpaperin päälle. Puoli tuntia uunissa ja valmista on!

Perunarieska on herkkua lämpimänä, mutta jos aiot tarjota sen kuvan tapaan päällystettynä, se saa jäähtyä kokonaan. Rieskan päällä maistuvat samat täytteet kuin blinienkin kanssa. Voit siis levittää päälle smetanaa, hienonnettua punasipulia, mätiä ja graavilohta. Tai vaihtaa kalan ja mädin paistettuihin sieniin, tuoreisiin yrtteihin ja versoihin.

Valitset mitkä täytteet hyvänsä, viimeistele rieska kirpeänraikkailla mummonkurkuilla, joiden resepti löytyy myös perunarieskaohjeesta. 

Tyylikäs nyhtöleipä: joka sakarassa maistuu tahini

Vegaanisessa tähtileivässä on sama kieputusidea kuin viikunakuusessakin, mutta pohjana on pehmeä, appelsiinilla maustettu leipätaikina. Täytteeseen paistetaan tuoretta pinaattia ja kerroksiin levitetty tomaattipyree ja tahini pitävät huolen, että joka sakaraan riittää makua. 

Täyte sopii hyvin muunneltavaksi. Voit hyvin käyttää myös pestoa (tarvittaessa vegaanista) tai notkistettua maapähkinävoita ja höystää täytteen rapeaksi pähkinöillä tai siemenillä.

Saat tähtileivästä ihanan glögitarjottavan, kun kasaat sen rinnalle isolle leikkuulaudalle lempijuustojasi ja vaikka hedelmiä. Jokainen voi repäistä sopivan leipäpalan glögin korvalle.

Reseptit Christina Aaltio, Emilia Kolari ja Riikka Väliahde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla