Tahmeat kanansiivet saavat juuri oikean maun appelsiinimarinadista. Linkki reseptiin jutun lopussa. Kuva: <span class="photographer">Reetta Pasanen.</span>
Tahmeat kanansiivet saavat juuri oikean maun appelsiinimarinadista. Linkki reseptiin jutun lopussa. Kuva: Reetta Pasanen.

Unohda haarukka ja veitsi! Kanansiivet syödään nimittäin äijätyyliin sormin. Siipi näppeihin ja upotus dippikastikkeeseen, niin etiketti on hallussa.

Kanansiiville on tapahtunut sama kuin hampurilaisille. Yksinkertaisesta sapuskasta on tullut muodikasta katuruokaa ja fiinien ravintoloiden rentoa lohturuokaa.

Friteerattujen kanansiipien koti on Yhdysvalloissa. Siipien maailmanvalloitus käynnistyi 1960-luvulla, kun niiden kyytipojaksi keksittiin lisätä tulista kastiketta. Rasvaisten siipien menestys sai yllättävän potkun 1980-luvun kevytruokahuumasta. Vähärasvaisten ja nahattomien lihapalojen menekki nousi, ja siivistä tuli ylijäämätavaraa. Kapakat äkkäsivät edullisten jämäpalojen mahdollisuudet ja ottivat ne listoilleen seurusteluruuaksi. Oluen kanssa maistuvasta rasvaisesta ja mausteisesta äijäruuasta tuli hitti.

Suomeen jenkkisiivet saapuivat Pirkanmaan kautta, jossa ravintola Siipiweikot on toiminut jo parikymmentä vuotta. Lento sai tuulta alleen lamasta ja tulisen ruuan noususta. Nyt kanansiipiä saa sporttibaarien lisäksi jopa työpaikkaruokaloista ja trendiravintoloista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen siipikehto on edelleen Pirkanmaa, sillä lähes puolet Suomessa syötävistä kanansiivistä popsitaan Pirkanmaalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kanansiipien ABC

Siipien kuuluu olla rapeita ja niissä tulee olla tarpeeksi kastiketta. Amerikkalaisissa siivissä on rasvapaistossa kuplille noussut ja ohentunut nahka. Lihan tulee pysyä mehukkaana, ja yksi tie tähän on kypsentää siivet Pekingin ankat tapaan ensin höyryttämällä ja sitten uppopaistamalla. Rapeat siivet upotetaan mausteiseen kastikkeeseen ja tarjotaan heti. Tulinen ja etikkainen buffalokastike on sooseista tunnetuin. Tämän hetken trendimauste siiville on korealainen gochujang-chilitahna, myös Lähi-idän zaatar ja sumakki yleistyvät.

Modernit ravintolat höyläävät siipien raikasteeksi aasialaisia yrttejä, mutta klassisesti tarjottujen hot wingsien seurassa makaa vain kasa selleri- ja porkkanatikkuja.

Kanansiivet koostuvat ohuesta kärjestä, litteästä keskiosasta ja pulleasta yläosasta. Usein tarjolle tuodaan vain siiven kaksi pulleaa osaa. Yhdysvalloissa vähälihainen siivenkärki poistetaan jo teurastamolla ja myydään Aasiaan. Helpoiten siivet saa syötyä, kun otat kiinni ohuen luun päästä, pyörittelet sitä ja vedät irti. Tee sama paksulle luulle, ja kas, kädessäsi on luuton "paketti".

[youtube id="BRcOY-PvOC8"]

Iskikö kanansiipihimo? Kokeile mahtavaa tahmeiden kanansiipien reseptiä. Tässä ohjeessa siivet marinoidaan appelsiinimarmeladissa, jolloin valmiista siivistä tulee ihanan tahmeita.

Saat reseptin klikkaamalla tästä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla