Oli kesä 1991, ja Madridin kahviloissa kaikki siemailivat jääkylmää horchataa. Maistoin sitä ensimmäisen kerran: maku oli pähkinäinen ja täyteläinen ja ehdottomasti hiukan makea. Suomessa en ollut juomaan koskaan törmännyt - enkä ole vielä vuoteen 2014 mennessä.

Horchata on riisi-mantelimaitoa, joka saa mausteensa kanelitangosta. Toki tästäkin asiasta saa tappelun. Joidenkin mielestä horchataan kuuluu laittaa vain riisiä, toisten mielestä mantelia. Minä laitan molempia. Sillä nyt tiedän, miten tätä Suomessa vielä aika tuntematonta juomaa tehdään. Löysin blogin, jossa juoma oli otsikoitu "autenttiseksi meksikolaiseksi horchataksi". Kelpaa minulle! Sitä paitsi blogaaja oli testannut neljä eri reseptiä ja suorittanut erilaisia analyyseja juoman parissa.

Alkuun puolustuksen sana. Ostan tavallisesti makeuttamattoman mantelimaidon valmiina, sillä oman mantelimaidon tekeminen on tuntunut liian työläältä (muka liikaa liottamista ja suodattamista ja kaikenlaista hankalaa).

Tällä kertaa kokeilin. Miten väärässä olinkaan ollut.

Horchatan (lausutaan ilman h:ta) valmistamisessa on vain kaksi "työläämpää" vaihetta: Sinulla pitää olla jonkinlainen mylly, jolla jauhat pienen määrän raakoja riisinjyviä jauhoksi (itse käytän tähän tarkoitukseen vanhaa kahvimyllyä, jolla jauhan myös mausteet). Toiseksi sinun täytyy jaksaa illalla laittaa mantelit ja jauhettu riisi likoamaan, jotta saat aamulla surrautettua juoman pehmeän silkkiseksi. Tarvitset siis blenderin. Juomaan tarvittava sokeriliemi on niin helppo tehdä, että sitä ei edes lasketa.

 

Hommaan menee noin neljä minuuttia.

Horchatan ei kuulu olla yhtä paksua kuin smoothie mutta ei myöskään ohutta kuin maito. Onneksi tällaisista spekuloinneista ei tarvitse välittää, sillä jos noudatat ohjetta, juoman koostumuksesta tulee juuri oikeanlaista.

Ai niin. Blogin reseptin makeus olisi ollut liikaa, joten puolitin sokeriliemen määrän. Me pohjoismaalaiset taidamme olla tottuneita vähemmän makeisiin juomiin. Makeuttamaton horchata ei ole minulle horchataa, se maistuu jotenkin liiaksi riisijauholta.

Monessa ohjeessa horchata siivilöidään harsoliinan läpi siinä vaiheessa, kun se siirretään pulloon. Itse siivilöin teesiivilällä, ja lopputulos on oikein riittävä. Joissakin ohjeissa juomaan lisätään myös limettiä.

Juon horchataa jatkossa nälkään, joogatunnin jälkeen ja välipalaksi. Tietenkin jäiden kera. Ja ehkäpä jossakin vaiheessa kokeilen sulattaa sen joukkoon tummaa suklaata.

Hanna Jensen

 

Horchatan ohjeen löydät täältä. Herkullisia juomahetkiä!