Ollapa maustepurkkien rivistö kotonakin aina näin siisti. Kuva: Istockphoto
Ollapa maustepurkkien rivistö kotonakin aina näin siisti. Kuva: Istockphoto

Maustekaapin siivous ja järjestely kuuluu kerran vuodessa tehtäviin kotitöihin. Hyvin järjestettyjä mausteita tulee käytettyä entistä tehokkaammin ja samalla ne säilyvät paremmin. Järjestelyhomma on usein myös rentouttavaa puuhastelua, jota tekee ilokseen.

Kuivatut mausteet säilyvät melko pitkiä aikoja, mutta säilytyksen myötä niiden maku alkaa vähitellen heiketä. Mausteet ovat herkkiä valolle, lämmölle, ilmalle ja kosteudelle, ja nämä tekijät pitäisikin eliminoida mausteiden säilytyksessä. Lieden yllä sijaitseva maustekaappi on kätevä paikka sijoittaa mausteet, mutta lämpimänä ja rasvankäryisenä se ei ole olosuhteiltaan paras mahdollinen. Voisiko maustekaapissa säilyttääkin mausteiden sijaan esimerkiksi koriste-esinekokoelmaa ja siirtää maustepurkit vetolaatikkoon lieden viereen, josta niitä on myös helppo selata?

Edulliset tukkupakkaukset houkuttelevat usein hankkimaan isompia määriä mausteita, mutta pienempiä annoskokoja kannattaa suosia mausteiden säilyvyyden takia. Jättipakkauksetkin voi hyödyntää isommalla porukalla: Ostakaa kaverien kesken isoja edullisia satseja ja jakakaa niistä jokaiselle pienempiin purnukoihin. Isot matkamuistomaustepussit voi pistää jakoon samalla tavalla.

Jos inspiroidut kauniista purnukoista, yhdenmukaista mausteideen säilytys samanlaisiin tiiviisiin pikkupurkkeihin. Hyviä ja kauniita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi peltiset pienet teepurkit ja vanhanaikaiset minilasipurkit. Muista vain nimikoida erikoisetkin purkit tarpeeksi selkeästi ja merkkaa tarvittaessa uuteen purkkiin myös parasta ennen -päiväys maustepussista. Paras tapa säilöä mausteet on kuitenkin niiden omat tiiviit lasipurkit. Jos taiteellista silmääsi ei haittaa, anna vihreiden meirojen ja siniset santamarioiden nököttää sulassa sovussa maustekaapin hyllyillä.

Avaamaton maustepurkki säilyy aina avattua paremmin. Jos ostat uusia mausteita kotiin, käytä tarkasti ensin jo avatut purkit ja sitten vasta uudet. Yrttimausteiden teho katoaa ensimmäisenä, joten niitä kannattaa hamstrata varoen. Kokonaisissa mausteissa maku säilyy jauhettuja paremmin. Hanki juustokuminan ja korianterinsiemenet kokonaisina, paahda ja jauha ne itse huhmareessa. Tulet huomaamaan, että jauhamisen vaivannäkö palkitaan intensiivisemmässä maussa.

Toteuta maustekaapin siivous näin:

1. Siirrä maustepurkit pois säilytystilastaan, pyyhi niiden pinnat sekä säilytystasot. Käytä astianpesuainetta puhdistuksessa: se tehoaa hyvin rasvalikaan. Purkkien pyyhkiminen on hyvä muistaa, sillä ne suttaantuvat helposti, jos niitä käytetään kokkauksen aikana tahmaisin käsin.

2. Inventoi ja tarkista mausteiden maut. Poista selvästi väljähtyneet tai pahanmakuiset mausteet. Nosta vanhimmat mausteet esiin ja suunnittele seuraavien päivien ruuat siten, että saat nämä mausteet käytettyä heti seuraavaksi.

3. Yhdistele: Usein maustekaapista löytyy kardemummaa kolmesta avatusta pussista ja juustokuminaa kahden purkin pohjalta. Yhdistele saman mausteen pohjat yhteen purkkiin.

4. Säilytä luottomausteet käden ulottuvilla: Niitä ovat suola, mustapippuri ja muut mausteet, joita käytät usein. Järjestä loput mausteet sopivaan järjestykseen. Ryhmittele käyttötarkoituksittain, esimerkiksi leivonta-, yrtti-, intialaiset mausteet ja pippurit. Harvoin käytetyt mausteet sijoittuvat usein ylimmälle hyllylle tai laatikon perälle. Jos et pysty säilyttäämään mausteita purkeissa, asettele maustepussit pieneen rasiaan tai laatikkoon, missä niitä on helppo selata.

5. Nautiskele seesteisestä feng sui -olosta, jonka maustekaapin kevätsiivous sai aikaan.

Myös pakastin vaatii järjestämistä näin keväällä. Lue, miten syöt pakastimen tyhjäksi ennen kesää ja säilöntäaikaa.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin