Ollapa maustepurkkien rivistö kotonakin aina näin siisti. Kuva: Istockphoto
Ollapa maustepurkkien rivistö kotonakin aina näin siisti. Kuva: Istockphoto

Maustekaapin siivous ja järjestely kuuluu kerran vuodessa tehtäviin kotitöihin. Hyvin järjestettyjä mausteita tulee käytettyä entistä tehokkaammin ja samalla ne säilyvät paremmin. Järjestelyhomma on usein myös rentouttavaa puuhastelua, jota tekee ilokseen.

Kuivatut mausteet säilyvät melko pitkiä aikoja, mutta säilytyksen myötä niiden maku alkaa vähitellen heiketä. Mausteet ovat herkkiä valolle, lämmölle, ilmalle ja kosteudelle, ja nämä tekijät pitäisikin eliminoida mausteiden säilytyksessä. Lieden yllä sijaitseva maustekaappi on kätevä paikka sijoittaa mausteet, mutta lämpimänä ja rasvankäryisenä se ei ole olosuhteiltaan paras mahdollinen. Voisiko maustekaapissa säilyttääkin mausteiden sijaan esimerkiksi koriste-esinekokoelmaa ja siirtää maustepurkit vetolaatikkoon lieden viereen, josta niitä on myös helppo selata?

Edulliset tukkupakkaukset houkuttelevat usein hankkimaan isompia määriä mausteita, mutta pienempiä annoskokoja kannattaa suosia mausteiden säilyvyyden takia. Jättipakkauksetkin voi hyödyntää isommalla porukalla: Ostakaa kaverien kesken isoja edullisia satseja ja jakakaa niistä jokaiselle pienempiin purnukoihin. Isot matkamuistomaustepussit voi pistää jakoon samalla tavalla.

Jos inspiroidut kauniista purnukoista, yhdenmukaista mausteideen säilytys samanlaisiin tiiviisiin pikkupurkkeihin. Hyviä ja kauniita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi peltiset pienet teepurkit ja vanhanaikaiset minilasipurkit. Muista vain nimikoida erikoisetkin purkit tarpeeksi selkeästi ja merkkaa tarvittaessa uuteen purkkiin myös parasta ennen -päiväys maustepussista. Paras tapa säilöä mausteet on kuitenkin niiden omat tiiviit lasipurkit. Jos taiteellista silmääsi ei haittaa, anna vihreiden meirojen ja siniset santamarioiden nököttää sulassa sovussa maustekaapin hyllyillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avaamaton maustepurkki säilyy aina avattua paremmin. Jos ostat uusia mausteita kotiin, käytä tarkasti ensin jo avatut purkit ja sitten vasta uudet. Yrttimausteiden teho katoaa ensimmäisenä, joten niitä kannattaa hamstrata varoen. Kokonaisissa mausteissa maku säilyy jauhettuja paremmin. Hanki juustokuminan ja korianterinsiemenet kokonaisina, paahda ja jauha ne itse huhmareessa. Tulet huomaamaan, että jauhamisen vaivannäkö palkitaan intensiivisemmässä maussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toteuta maustekaapin siivous näin:

1. Siirrä maustepurkit pois säilytystilastaan, pyyhi niiden pinnat sekä säilytystasot. Käytä astianpesuainetta puhdistuksessa: se tehoaa hyvin rasvalikaan. Purkkien pyyhkiminen on hyvä muistaa, sillä ne suttaantuvat helposti, jos niitä käytetään kokkauksen aikana tahmaisin käsin.

2. Inventoi ja tarkista mausteiden maut. Poista selvästi väljähtyneet tai pahanmakuiset mausteet. Nosta vanhimmat mausteet esiin ja suunnittele seuraavien päivien ruuat siten, että saat nämä mausteet käytettyä heti seuraavaksi.

3. Yhdistele: Usein maustekaapista löytyy kardemummaa kolmesta avatusta pussista ja juustokuminaa kahden purkin pohjalta. Yhdistele saman mausteen pohjat yhteen purkkiin.

4. Säilytä luottomausteet käden ulottuvilla: Niitä ovat suola, mustapippuri ja muut mausteet, joita käytät usein. Järjestä loput mausteet sopivaan järjestykseen. Ryhmittele käyttötarkoituksittain, esimerkiksi leivonta-, yrtti-, intialaiset mausteet ja pippurit. Harvoin käytetyt mausteet sijoittuvat usein ylimmälle hyllylle tai laatikon perälle. Jos et pysty säilyttäämään mausteita purkeissa, asettele maustepussit pieneen rasiaan tai laatikkoon, missä niitä on helppo selata.

5. Nautiskele seesteisestä feng sui -olosta, jonka maustekaapin kevätsiivous sai aikaan.

Myös pakastin vaatii järjestämistä näin keväällä. Lue, miten syöt pakastimen tyhjäksi ennen kesää ja säilöntäaikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla