Raparperipiiraan päällinen on kuin mosaiikkia. KUVA Arto Vuohelainen
Raparperipiiraan päällinen on kuin mosaiikkia. KUVA Arto Vuohelainen

Raparperin parhain seonki on alkanut. Viipaloi hapokas herkku uuniin, mehuun tai suoraan suuhun.

Raparperi notkistuu uunissa

Lämmin raparperipiiras on raparperisesongin lähtölaukaus. Viime keväänä Sopan tuottaja Teemu Leminen pyöräytti klassikko-ohjeen makoisasti uusiksi. Kotikaapista löytyi muutaman kevään raikkaan raparperinvarren lisäksi pakastevadelmia, maitorahka ja mikä parasta - loraus appelsiinilikööriä.  Piirakan täytteen ainekset olivat pääpiirteittäin siinä. Aineksista syntyi appelsiinilla terästetty raparperi-vadelmapiiras, jonka pohja on klassinen muropohja. Helppo ja nerokas piirakkaohje, joka onnistui Teemulta... siis varmasti myös sinulta. (Teemun sanoin)

Toinen makoisa piirakka on Taina Vuohelaisen uusimpaan Glorian ruoka& viini -lehteen (numero 4/2015) kehittämä pistaasi-raparperipiirakka. Mosaiikkipintainen piiras syntyy pistaasipähkinöillä höystetystä pohjasta, ranskankermasta ja reiluiksi paloiksi leikatuista raparperin varsista, jotka kypsyvät piiraan päällä ilman esikypsennystä.

 

 

Jälkiruuan lisukkeeksi sopii myös pätkitty uuniraparperi, jonka rakenne tekeytyy lämmössä meheväksi. Jouni Toivasen ohje vaatii hieman askartelua, mutta on ehdottomasti vaivan arvoinen. Kuvitelkaa karamellisoituneen suklaan, mustapippuriparfain ja raparperin yhdistelmää. Ei kannata vain kuvitella, vaan tarttua toimeen, tehdä ja nauttia. Kesäherkku parhaimmillaan.

Tästä löydät Teemun appelsiinilla terästetyn raparperi-vadelmapiirakan ohjeen.

Tästä löydät Tainan pistaasi-raparperipiiraan ohjeen. Kuva piiraasta löytyy jutun alusta.

Tästä löydät Jounin uuniraparperin ohjeen. 

Raparperi mehustuu nesteessä

Kun ensimmäiset raparperipiirakat on syöty, raaskii varsia pilkkoa jo reilummin muuhun käyttöön. Uusimmassa ET-lehdessä (numero 10/2015)   kehittelin itse kivoja raparperireseptejä, joista raparperimehu on kesäklassikko jo nyt! Punaisia varsia käyttäen mehusta tulee raikkaan roseenväristä helmeilevää juomaa, vihertävistä varsista sävyltään hieman vaaleampaa.

Sitruunahapolla valmistetun juoman ehtii vielä mainiosti tehdä  tulevan viikonlopun juhlien alkoholittomaksi maljaksi.

Tästä löydät Christinan raparperimehun ohjeen.

 

Uudenlainen käyttö raparperille on keittää siitä vinegrette kesäsalaatille. Kaisa Niemisen mehevä paahdettu paprika ja fetasalaatti -ohje saa viimeisen silauksen itsetehdystä salaattikastikkeesta, johon keitetään ja soseutetaan hapoksi raparperinvarsi. Tämä salaattikastike on niin loistava keksintö, että sitä kannattaa kerralla tehdä reilumminkin.

Tästä löydät Kaisan vinegretin ohjeen.

 

Tässä muutama vinkki kasvattajalle ja käyttäjälle
* Raparperipenkki vaatii paljon valoa, vettä ja voimakkaan maan. Kun nämä asiat ovat kohdallaan, saat reilun sadon vuosi toisensa jälkeen.
* Kierrä raparperin varret tyvestä muutama varsi kerrallaan, näin tilalle kasvaa uusia varsia. Katkaise kukat, jos haluat pidentää kasvukautta.
* Jos ostat raparperinvarsia, säilytä ne +2 – +5 asteessa reijitetyssä muovipussissa.
* Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistöstä kalsiumia. Vanha viisaus on juoda lasillinen maitoa tai syödä muita maitotuotteita raparperiruokien kanssa.
* Raparperia voi säilöä myös pakastamalla. Kuori ja paloittele varret ja pakkaa raakoina pakastepusseihin.

 

Jutun ruokakuvat: Anna Huovinen, Ullamaija Hänninen, Teemu Leminen, Sami Repo ja Arto Vuohelainen.

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.