Ruokakassipalveluissa raaka-aineet ja reseptit kootaan valmiiksi kassiin. Kuva: <span class="photographer">iStock</span>
Ruokakassipalveluissa raaka-aineet ja reseptit kootaan valmiiksi kassiin. Kuva: iStock

Ruokakassipalvelut ovat yhtäkkiä nousseet varteenotettaviksi arkiruokailun helpottajiksi. Vertailimme Suomessa toimivia palveluita ja niiden hintoja sekä kokeilimme yhtä suosituimmista.

Yhä useampi helpottaa arjen ruokarumbaa tilaamalla arkiruokien ainekset ja reseptit ruokakassipalvelulla kotiin. Kasseissa on ainekset palvelusta riippuen yhdestä viiteen ateriaan, joista riittää syötävää kahdelle tai neljälle. Tällä hetkellä Suomessa toimii neljä ruokakassipalvelua: Sannan ruokakassi sekä Anton & Antonin, Makuviikon ja Komeron ruokakassit.

Anton & Anton

Gourmet-ruokakauppa Anton & Antonin kassin antimet on poimittu omasta kaupasta, ja raaka-aineiden luvataan olevan muun muassa tuoreita ja eettisiä. Toimitus Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan alueelle.

Kassivaihtoehdot ja hinnat:

Arkikassi kahdelle 48 euroa, neljälle 68 euroa. Molemmissa 3 ruokaa. Sisältää kasvis-, liha- ja kala-aterian.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vegekassi kahdelle 45 euroa, neljälle 60 euroa. Molemmissa 3 ruokaa. Ei sovi vegaaneille, sillä resepteissä käytetään maitoa ja kananmunia.

Kassin voi tilata toimitettavaksi kotiovelle tai noutaa itse liikkeestä. Toimituksesta veloitetaan 10 euroa.

Parhaat puolet: Kasvissyöjälle suunniteltu kassi ja arkikassin kasvispäivä. Tuoreet raaka-aineet.

Huonot puolet: Erillinen toimitusmaksu ja toimii vain pääkaupunkiseudulla.

Sannan Ruokakassi

Sannan Ruokakassi, entiseltä nimeltään Keittiökaveri toimii Helsingin alueella, Tampereella ja Turussa. Kassin voi tilata joko yksittäin tai kestotilauksena viikoittain tai joka toinen viikko. Kestotilauksen voi lopettaa tai laittaa tauolle milloin tahansa. Tuotteille luvataan laatutakuu.

Kassivaihtoehdot ja hinnat:

Perhekassi neljälle 74 e (3 ruokaa) tai 95 e (5 ruokaa).

Pikakassi kahdelle 50 e tai neljälle 74 e. Molemmissa 3 ruokaa.

Gluteeniton kassi neljälle 77 e (3 ruokaa) tai 99 e (5 ruokaa).

Hedelmäkassi 15 e.

Ensimmäisen tilauksen saa noin 15 euroa edullisemmin. Toimitus kotiovelle maanantai-iltaisin.

Parasta: Gluteeniton vaihtoehto, hedelmäkassi, ensimmäinen kassi halvemmalla.

Huonot puolet: Vain Etelä-Suomessa, ei kasvisvaihtoehtoa.

Makuviikko

Makuviikon (entinen Middag ja Syö Hyvin) ruokakassi on ruokaboksi. Boksissa luvataan olevan luomu- ja lähiruokatuotteita aina kun se on mahdollista ja kalojen kestävästi kalastettuja tai kasvatettuja MSC, FOS tai ASC –sertifioituja kaloja. Boksin muut tuotteet ovat laktoosittomia tai vähälaktoosisia. Toimitus lähes koko Suomeen.

Kassivaihtoehdot ja hinnat:

Perheboksi neljälle 79 euroa (3 ruokaa) tai 99 euroa (5 ruokaa).

Pariskuntaboksi kahdelle 69 euroa (4 ruokaa).

Ensimmäisestä tilauksesta saa alennusta 10 euroa. Laatikon voi tilata joko kerta- tai kestotilauksena. Kestotilauksessa hinta on muutaman euron kertatilausta halvempi.

Parhaat puolet: Kestävästi kasvatettua tai kalastettua kalaa jokaisessa paketissa. Toimitusmaksu sisältyy hintaan ja toimitusalue ylettyy joka puolelle Suomea.

Huonot puolet: Ei gluteenitonta tai kasvisvaihtoehtoa.

Komero

Kassin antimista syntyy yksi ruoka kahdelle hengelle. Kassia voi ostaa Oulun, Kuopion, Siilijärven, Tampereen ja Nokian alueilla sekä tilata pääkaupunkiseudulla kauppahalli24-sivustolta tai hakea tai tilata tietyistä Alepa-kaupoista Helsingin alueella. Ainekset tulevat Kuopion lähellä toimivilta pientuottajilta aina kun mahdollista, ja kassiin sisältyy ihan kaikki tarvittava mausteita ja öljyjä myöten.

Kassivaihtoehdot ja hinnat:

Yksi ateria kahdelle alkaen 5,99 e. Hinta määräytyy kassin sisällön mukaan. Alepan ja Kauppahalli24:n toimitusmaksu on 5,90 euroa.

Parhaat puolet: Edullinen, kahdelle sopiva yhden illan ateria. Kotoa ei oleteta löytyvän raaka-aineita, edes mausteita. Saatavilla myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Huonot puolet: Ei erilaisia kassivaihtoehtoja. Toimitusmaksu ei sisälly hintaan.

 

Kokeilimme:

Näin ruokakassi toimi lapsiperheessä

Sannan ruokakassi -palvelu on mainostanut niin aktiivisesti tänä syksynä, että eräässä päiväkodissa lapset rinnastivat sen jo kaupassakäyntiin. Niinpä kokeilimme palvelua lapsiperheessä viiden päivän perhekassilla. Kassi sisälsi seuraavat ruoat:

1 chicken fajitas paprikalla ja jogurttinokareella, ranskankermaa ja salaattia

2 turskaa kananmuna-persiljakastikkeessa, perunoita ja sokeriherneitä

3 pannupihvit timjamintuoksuisella kastikkeella, riisiä, kirsikkatomaatteja ja parsakaalia

4 currypossu mangolla, bulguria ja vihreitä papuja (ruoka kahdelle päivälle).

Kokeilu alkoi aluksi hiukan töksähtäen, sillä kassi ei tullutkaan sovittuna päivänä vaan päivän myöhässä. Kassin toimitusaika on normaalisti maanantaisin 16.30-21, mikä tuntuu varsin pitkältä ajalta päivystää kotona kiireisessä perhearjessa. Mutta kun kassi saapui, se oli iloinen yllätys: tavaraa oli paljon, itse asiassa kaksi kassillista! Toisessa kassissa olivat kylmätuotteet, kuten pakasteturska. Toisesta kassista löytyi paljon kasviksia. Moni tuote oli luomua, kuten jauheliha ja kananmunat. Yhtään varsinaista kasvisruokaa ei kuitenkaan ollut.

Aloitimme timjamintuoksuisilla pannupihveillä, joista tuli sekä herkullisia että herkullisen tuoksuisia. Harrastuksista kotiin palaava lapsi huusi jo eteisestä, että mitä hyvää meillä on tänään! Lapset ihastuivat pihveihin ja aiomme tehdä niitä myöhemmin uudestaan. Jouduimme kuitenkin hieman muokkaamaan reseptejä, sillä yksi perheenjäsen on allerginen kananmunalle. Se ei kuitenkaan menoa tai makua haitannut.

Paitsi nälkäisten lasten myös kokkaavan äidin viikko poikkesi tavallisesta; tuntui mukavalta tulla töistä kotiin, kun ei tarvinnut suunnitella ruokia tai tehdä kauppalistaa, saatikka juosta hikipäässä kauppaan. Sai keskittyä kokkaamiseen. Uusien makujen saaminen ruokapöytään kutkutti. Meillä sorrutaan kiireessä usein tuttuihin ja turvallisiin, samoihin arkiruokiin.

Kaikki kassimme ruoat onnistuivat ja maistuivat. Raaka-aineet olivat tuoreita ja hyviä. Tuntui, että perhe sai uusia arkiruokaelämyksiä lautaselleen ja söimme ruokakassi-viikolla normaalia monipuolisemmin. Usein arkiruokamme on paljon yksinkertaisempaa, kuten pastaa ja parissa minuutissa pyörätettyä pestoa. Tosin monipuolisuuden hintana oli se, että kattiloita likaantui enemmän kuin normaalisti ja keittiö oli sotkuisempi. Aikaa kokkaamiseen meni myös usein hieman enemmän kuin reseptin ohjeaika oli. Vaikka kassi kaiken kaikkiaan helpotti ja monipuolisti arkiruokailua, loppuviikosta alkoi tuntua, että tekisi mieli välillä oikaista ja jättää osa aterian osasista tekemättä.

Parasta oli, että raaka-ainehävikki loppui, sillä kaikki raaka-aineet käytettiin, eikä jätetty jääkaappiin pilaantumaan. Ateriat oli suunniteltu juuri hävikkiä ajatellen niin, että samoja aineksia ja mausteita käytettiin moniin ruokiin. Toisaalta kokeiluviikollamme kolme ateriaa maustettiin voimakkaanmakuisella juustokuminalla, ja vaikka pidämme juustokuminasta, vähään aikaan ei tehnyt mieli käyttää sitä ruoanlaitossa. Niinpä pienenä miinuspuolena taloudellisuudessa ja hävikin pienentämisessä saattaa olla kyllästyminen samoihin makuihin. Lisäksi juustokuminan (sekä mm. muiden mausteiden, riisin ja valkosipulin) oletettiin löytyvä kotona, joten kaupassa saattaa joutua joka tapauksessa käymään. Meiltä onneksi löytyi kaikki tarvittava, joten pääsimme heti kokkaamaan.

Ruokakassin plussat ja miinukset pähkinänkuoressa

+ tulee syötyä monipuolisemmin

+ raaka-ainehävikki pienenee olemattomiin

+ joku muu suunnittelee viikon ruokalistan ja käy kaupassa puolestasi

- jaksaako joka viikko ja joka päivä tsempata uusien reseptien kanssa?

- iso määrä tiskiä, kun yhdelle aterialle valmistetaan monta eri osasta

- mukana voi olla raaka-aineita ja ruokia, jotka perheessä eivät maistu tai joille ollaan allergisia

Kokeilujutun teksti: Iiris von Knorring

Sisältö jatkuu mainoksen alla