Juuri nyt parhaalta maistuva kesäkaali muuttuu maukkaaksi munakasletuksi. Kuva: Anton Sucksdorff.
Juuri nyt parhaalta maistuva kesäkaali muuttuu maukkaaksi munakasletuksi. Kuva: Anton Sucksdorff.

Monipuolinen kananmuna on yksi parhaista keittiön perusraaka-aineista. Nämä munaruuat valmistuvat minuuteissa, joten ne ovat omiaan teilaamaan äkillisen nälän.

3 minuutin munakokkeli

Tämä kokkeli on luultavasti yksi pikaisimmista kananmunaruuista, mitä kuvitella saattaa. Itse kypsennykseen kuluu 20 sekuntia, esivalmistelut vievät noin kaksi minuuttia. Munamassaan lisätään muutama lusikallinen maissitärkkelyksen ja maidon seosta, joka tekee kokkelista uskomattoman mehevän. Syö vaikkapa vihannesten ja raejuuston tai kylmäsavulohen kanssa.

Pehmeä pikakokkeli valmistuu tällä reseptillä.

 

10 minuutin munia ja vihanneksia

Sesongin vihreät vihannekset ovat nopeasti kypsennettynä kivan kepeää kesäruokaa. Käytä vaikkapa kaalia, pinaattia tai mangoldia, kesäsipulin varsia tai mitä mielesi nyt tekeekään. Mausta valkosipulilla ja seesaminsiemenillä. Syö paistetun kananmunan kanssa. Juokseva keltuainen toimii kastikkeena!

Höyrytettyjen vihannesten perusohje on täällä!

 

15 minuutin täytetyt avokadot

Lämmin avokado jakaa makumielipiteet puolesta ja vastaan. Jos kuulut lämpimän avokadon faneihin, kokeile ihmeessä tätä uuniavokadoa, jonka sisällä kypsyy myös kananmuna. Täytetyt avokadot maistuvat tietty aamiaisella, mutta niistä saa myös kevyen lounaan, jos tarjoilet ne salaatin ja leivän kanssa.

Tee täytetyt avokadot tällä ohjeella!

 

15 minuutin juustomunakas

Kun opettelee paistamaan munakkaan, on ruokahuolto taattu joksikin aikaa. Munakkaaseen kun voi heittää niin viikonlopulta jääneet tähteet kuin kaupasta mielitekojen myötä mukaan tarttuneet raaka-aineet. Tässä ohjeessa ihanan pehmeä munakas täytetään briejuustolla ja yrteillä.

Munakas tehdään tällä ohjeella!

 

25 minuutin kaalilettu

Kesäkaali on tällä hetkellä suorastaan fantastisen hyvää, joten kaaliruokien tekeminen on skarppi valinta. Japanilaisessa munakasletussa eli okonomiyakissa kaalisilppu paistetaan nopeasti ja sidotaan munakasmassalla lettuseksi. Mehevät okonomiyakit syödään tulisen majoneesin ja soija-hunajakastikkeen kanssa. Onnistuu hyvin myös muurikassa!

Japanilainen munakaslettu tehdään tällä reseptillä!

 

Letut, lätyt, räiskäleet, plätyt vai ohukaiset? Rakkaalla ruualla on monta nimeä. Poimi ideat ja reseptit parhaisiin räiskäleisiin.

Menestyksekkäiden lettujen kaava on yksinkertainen: hyvärakenteinen taikina, sopiva pannu ja paistolämpötila, tiraus rasvaa ja hyvä lasta.

Taikinan sekoittamiseen on muutama kikka. Jos käytät munia, aloita rikkomalla niiden rakenne kulhossa. Lisää sitten osa nesteestä ja jauho sekä muut kuivat aineet. Lisää isoin osa nesteestä vasta lopuksi niin taikinaan ei tule jauhopaakkuja. Pieni tiraus sokeria ja suolaa tasapainottaa taikinan. Jos et käytä munia, taikinaan saa kuohkeutta kuplavedellä. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia ennen paistoa.

Peruslettutaikinaan tarvitset 2 munaa, ½ litraa nestettä, 3 dl jauhoja, 1 teelusikallisen suolaa ja 1 teelusikallisen sokeria.

Pannun valinta on kriittinen. Lettuja paistaessa kannattaa valita pinnoitettu pannu tai hyvä valurautapannu, johon lettu ei taru kiinni. Kääntäminen on helpompaa, kun pannun reunat eivät ole liian jyrkät tai korkeat. Valitse paistolämpötila niin, että hella on 2/3 teholla ja anna pannun lämmetä rauhassa. Käytä paistamiseen voin ja öljyn yhdistelmää. Pyyhkäise pannu talouspaperilla aina muutaman letun välein, jotta lettuihin ei tule palanutta makua.

Paras lettulasta on joustava ohut metallilasta. Pikkulettuja voi kääntää myös sileällä ruokaveitsellä.

Väriä lettuihin

Käytä perusmaidon sijasta taikinan nesteenä mehua. Punajuurimehulla saa kauniin tummanpunaisia juurevia lättyjä. Yhtä lailla porkkana- tai omenamehu sopivat lettutaikinaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuriletut
Resepti
Punajuuriletut

Lisää makua vihreästä

Pinaattiletut ovat klassikko, mutta vihreää väriä saa yhtä lailla lehtikaalista tai nokkosesta. Molemmat kannattaa ryöpätä, eli kiehuttaa noin minuutin verran, ennen taikinaan soseuttamista.

Kokeile pinaattilettuja parsakastikkeella.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pinaattiletut ja parsakastike
Resepti
Pinaattiletut ja parsakastike

Tässä ohjeessa nokkosletuista on jätetty pois muna, vehnäjauho ja maito, jotta ne sopisivat ihan kaikille.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ton-ton-ton-nokkosletut
Resepti
Ton-ton-ton-nokkosletut

Pinoja ja täytteitä

Letuista tulee kokonainen ateria tuhtien täytteiden ansiosta. Erityisnäyttävät täytetyt ohukaiset saat, kun kokoat letut isoksi kakuksi ja kerrostat täytteet lettujen väliin.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Räiskäletäytekakku
Resepti
Räiskäletäytekakku

Klassikkotäytteitä lettujen väliin ovat esimerkiksi savukala- tai muu kalatäyte tai avokadopesto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Avokadopesto
Resepti
Avokadopesto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Välimeren kalatahna
Resepti
Välimeren kalatahna

 

Kattilallinen uusia perunoita ja reilusti merellisiä herkkuja. Saaristolaispöytä onnistuu myös ilman kalaa.

Sillit ja graavikalat ovat suomalaisen juhannuspöydän kulmakiviä. Kun seurue koostuukin vegaaneista, kalaisiin herkkuihin kiemurrellaan kiertotietä.

Silli-imitaattorit

Sillien tekoon on parikin kikkaa. Yksi tapa on marinoida ohuita tofusiivuja lasimestarinliemessä porkkanoiden ja sipulisiivujen kera. Sillipurkkiin sujautetaan perinteisiä mausteita kuten laakerinlehtiä, sinapinsiemeniä ja maustepippureita. "Sillin" annetaan marinoitua yön yli tai vähintäänkin pari tuntia ennen tarjoilua. Katso lasimestarin tofun ohje täältä.

 

Toinen silli-imitaattori on munakoiso. Sen rakenne hämmästyttää sillimäisyydellään. Munakoisosilli pilkotaan sillitahnaksi eli röraksi, joka sopii hyvin leivän päälle. Tämä saaristolaisleipäohje taipuu hyvin vegaaniseksi, kun korvaat piimän appelsiinimehulla ja voin margariinilla. Sillitahnan eli gubbröran reseptin löydät täältä.

 

Graavikala uusiksi

Tilli, suola ja sitruuna ovat graavauksen salaisuus. Rasvaisen lohen paikalle pääsee ohueksi siivutettu avokado, jossa on samaa täyteläistä pehmeyttä. Pinalle ripotellaan vielä etikkaisia kapriksia. Graavattu avokadon valmistaminen on nopeampaa kuin kalan graavaus, joten vegeversio sopii kaikille mattimyöhäisille. Katso graavatun avokadon ohje täältä.

Melkein kuin kaviaaria..

Kaupoissa hyvin yleistynyt Caviart on oiva mädin korvike. Sen maku on raikkaan merellinen ja valmistusraaka-aine levä. Sekoita caviartia kaura fraichen, tillin, sitruunan ja suolan kanssa tahnaksi. Kokoa tahna sipsien päälle ja pienet alkupalat ovat valmiit. Yhtä lailla caviartin voi tarjota saaristolaispöydässä sellaisenaan punasipulin ja sitruunan siivujen kera.

 

Kokeile myös näitä vegaanisia herkkuja saaristolaispöytään

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
 Kurkku-kvinoasalaatti
Resepti
Kurkku-kvinoasalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Peruna-retiisisalaatti
Resepti
Peruna-retiisisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Tilliöljy
Resepti
Tilliöljy