Kuvat
Tuomas Kolehmainen, Panu Pälviä, Ninna Lindström

Peruna, pottu, potaatti. Keltainen, violetti tai punertavakuorinen. Peruna on suomalaisen ruoan kulmakivi, josta valmistuu herkut tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.

Lisukkeista monipuolisin on taatusti peruna. Siitä saa tehtyä pehmeää muusia ja rapeita ranskalaisia, sen voi tarjoilla sellaisenaan keitettynä tai uunissa paahdettuna, tehdä kermaperunoita ja monia muita lisukkeita. Viime vuosien suosikkiperunat ovat lyttyyn litattuja keitettyjä perunoita, jotka paahdetaan uunissa pinnaltaan rapeaksi.

Perunan tärkkelyspitoisuus vaikuttaa sen rakenteeseen, ja onkin hyvä aina tarkistaa, millaisia perunoita ohjeeseen suositellaan. Jauhoisista perunoista syntyy paras muusi, kiinteät perunat sopivat kiusauksiin ja laatikoihin. Yleisperunat käyvät nimensä mukaisesti moneen tarkoitukseen.

Listasimme tähän artikkeliin neljä upeaa perunalisuketta, jotka sopivat aterian osaksi tai sellaisenaan pieneksi suolapalaksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perunaröstit

Kauttaaltaan rapeat perunaröstit syntyvät vain muutamasta aineksesta. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää paistamislämpötilaan, joka pidetään maltillisena, jotta röstit eivät palaisi pohjasta ennen kypsymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Tästä reseptiin.

Perunakakku Annan tapaan

Ohuen ohuet perunaviipaleet tiivistyvät uunissa ihanan pehmeäksi perunakakuksi, joka lopuksi ruskistetaan pinnaltaan rapeaksi. Tämän tiiviin perunakakun salaisuus on maukkaassa kanaliemessä, jota lusikoidaan perunaviipalekerrosten väliin.


Tästä reseptiin.

Rapeat perunaharkot

Vuoden 2022 alussa koko TikTok kuhisi perunasta. Villityksen aiheuttivat nämä uskomattoman lehtevät, rapeat mutta keskeltä pehmeät uppopaistetut perunaharkot. Valmistukseen saa varata useamman tunnin ja yön yli odotuksen, mutta lopputulos on muutaman onnenkyyneleen arvoinen.


Tästä reseptiin.

Mäiskypotut

Keitettyjä perunoita jää aina tasaisin väliajoin kattilaan ruokailun jäljiltä. Niistä saa jatkojalostettua vaikka mitä, mutta viimeisen vuoden ajan tapa lytistää perunat juomalasilla ja paahtaa uunissa rapeaksi on vallannut keittiöt. Parhaat mäiskyt saa jauhoisista täydin pehmeiksi keitetyistä perunoista, joissa on kuoret tallella. Tässä kaksi suosittua makuvaihtoehtoa!


Tästä reseptiin.

 


Tästä reseptiin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla