Valitse leivontaan mielellään ne hieman hapokkaat ja rakenteeltaan napakat omenat, sillä ne pehmenevät leivonnaisessa mutta eivät liiaksi.

Makean mehukkaat, rouskuvat ja sopivasti kirpeät omenat maistuvat mahtavilta ihan sellaisinaan. Leivonnassa omenat menettävät kuitenkin osan luonteestaan, ja siksi ne tarvitsevat tuekseen maustajia, jotka korostavat ja täydentävät omenan aromikkuutta.

Makeansuolainen piirakka

Loppukesän omenat leivotaan suolaiseksi piirakaksi, meheväksi kahvikakuksi ja täydelliseksi tarte tatiniksi. Rommi, lakujauhe ja kaneli tuovat omenan parhaat puolet esiin.

Punasipulista ja omenasta leivottu piirakka maustetaan ripauksella lakujauhetta. Laku on yllättävä maustaja, mutta oikeastaan ei sen ihmeellisempi kuin lakritsin makua muistuttava anis. Lakritsi sitoo omenan ja punasipulin maut sopuisasti ja tuo omenan makuun terävyyttä. Samoin toimii täytteeseen lorautettu balsamiviinietikka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Makumaailman viimeistelee piirakan kanssa erikseen tarjoiltava, piparjuurituorejuustosta ja fetasta sekoitettu tahnamainen kastike. Erikseen tarjoiltavat kastikkeet piirakoiden lisukkeina ovat juuri nyt erittäin trendikkäitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästä reseptiin.

Uhkea omenakakku

Pehmeän kuohkea, mehevä ja täynnä makua – sellainen on perinteiseen torvikakkuvuokaan leivottu omena-kinuskikakku.

Jujuna on pehmentää omenakuutioita pikaisesti mausteiden kanssa ennen taikinaan lisäämistä. Näin omena imee itseensä makuja kanelista, neilikasta ja kardemummasta ja jää kakkuun ihaniksi sattumiksi.

Kakkutaikina on todella helppo ja nopea valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Kaneli on klassikko omenan maustajana. Nyt kaneli sekoitetaan kinuskin kanssa, ja tätä ihanaa maukasta kanelikinuskia valutetaan kumotun kakun päälle reippaasti. Kostea kanelikinuskikuorrutus ja omenainen kakku muodostavat järjettömän hyvän, jopa täydellisen makuyhdistelmän.

Tästä reseptiin.

Rommin maustama

Ranskalaisesta klassikosta tarte tatinista eli ylösalaisin kiepautetusta omenapaistoksesta on varmasti satoja versioita. Tässä versiossa omena yhdistetään rommin ja vaniljan kanssa. Rommi korostaa omenan hedelmäistä aromikkuutta.

Sokeriksi kannattaa valita hyvin hienokiteinen sokeri, sillä se sulaa nopeammin kuin tavallinen sokeri. Tarte tatin on kätevin leipoa loivareunaisessa valurautapannussa.

Kun kiepautat tortun tarjoilulautaselle, varmista että lautasessa on hieman reunoja, sillä kuumasta paistoksesta valuu kumotessa reippaasti paistolientä.

Tästä reseptiin.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla