Kattilallinen uusia perunoita ja reilusti merellisiä herkkuja. Saaristolaispöytä onnistuu myös ilman kalaa.

Sillit ja graavikalat ovat suomalaisen juhannuspöydän kulmakiviä. Kun seurue koostuukin vegaaneista, kalaisiin herkkuihin kiemurrellaan kiertotietä.

Silli-imitaattorit

Sillien tekoon on parikin kikkaa. Yksi tapa on marinoida ohuita tofusiivuja lasimestarinliemessä porkkanoiden ja sipulisiivujen kera. Sillipurkkiin sujautetaan perinteisiä mausteita kuten laakerinlehtiä, sinapinsiemeniä ja maustepippureita. "Sillin" annetaan marinoitua yön yli tai vähintäänkin pari tuntia ennen tarjoilua. Katso lasimestarin tofun ohje täältä.

 

Toinen silli-imitaattori on munakoiso. Sen rakenne hämmästyttää sillimäisyydellään. Munakoisosilli pilkotaan sillitahnaksi eli röraksi, joka sopii hyvin leivän päälle. Tämä saaristolaisleipäohje taipuu hyvin vegaaniseksi, kun korvaat piimän appelsiinimehulla ja voin margariinilla. Sillitahnan eli gubbröran reseptin löydät täältä.

 

Graavikala uusiksi

Tilli, suola ja sitruuna ovat graavauksen salaisuus. Rasvaisen lohen paikalle pääsee ohueksi siivutettu avokado, jossa on samaa täyteläistä pehmeyttä. Pinalle ripotellaan vielä etikkaisia kapriksia. Graavattu avokadon valmistaminen on nopeampaa kuin kalan graavaus, joten vegeversio sopii kaikille mattimyöhäisille. Katso graavatun avokadon ohje täältä.

Melkein kuin kaviaaria..

Kaupoissa hyvin yleistynyt Caviart on oiva mädin korvike. Sen maku on raikkaan merellinen ja valmistusraaka-aine levä. Sekoita caviartia kaura fraichen, tillin, sitruunan ja suolan kanssa tahnaksi. Kokoa tahna sipsien päälle ja pienet alkupalat ovat valmiit. Yhtä lailla caviartin voi tarjota saaristolaispöydässä sellaisenaan punasipulin ja sitruunan siivujen kera.

 

Kokeile myös näitä vegaanisia herkkuja saaristolaispöytään

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
 Kurkku-kvinoasalaatti
Resepti
Kurkku-kvinoasalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Peruna-retiisisalaatti
Resepti
Peruna-retiisisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Tilliöljy
Resepti
Tilliöljy